"... henüz düşmemiş motorcu vardır." sözü hangi durumlarda geçerli?

Selamlar. Bu konuda çok basit bir şeyi tartışacağız. Belki sohbet de ederiz.

"Düşmeyen motorcu yoktur, henüz düşmemiş motorcu vardır." cümlesini sürekli görürdüm, aklıma da kazınmış oldu.
Şunu merak ettim: Bu söz, ehliyet almak için eğitim görmüş birisi için de geçerli mi?

Özet geçeyim. Normalde araba ehliyeti almayı falan düşünmezdim çünkü araba alacak durumum yoktu. Eski arabalardan da hayır gelmez zaten ama liseden beridir eski araba fiyatına yeni ve düzgün bir motosiklet alma fikri hep kafamdaydı. Bu ekonomide (tehlike barındırsa da) motosiklet almak çok cazip geldi. Bu yıl da gaza gelip A2'ye yazıldım. Eskiden arada sırada bisiklet ve elektrikli scooter sürmüşlüğüm vardı. Motosikletin "m" sini bilmiyordum. İlk 2 ders öyle zorlandım ki vücudum baştan sona acıyordu, ağrıyordu. Düş, kalk, stop et, tekrar düş, tekrar düş... Kontra verme, gaz ve debriyaj ayarlama, stabil dönüş yapma hak getire... Düşe kalka öğrendim, nasıl bir his olduğunu anladım. 8 çizerken de düştüm, yarım debriyaj sabit gaz yaparken düşme hissi gelince debriyajı biraz salarak düşmemeyi öğrendim. Kısacası düştüm düştüm kalktım.

Benim durumumda bu cümle geçerli mi yoksa daha trafikte ya da sokakta falan mı düşmem lazım?

Hikayenin geri kalanı: Hocam (galiba) sınavdan kalacağımı düşünüyordu ama tekte geçtim. Ders süresince sadece 1 kez trafiğe çıktım. O hissiyatı aldıktan sonra artık "ekonomik tercih" olmaktan çıkıp "ihtiyaç duyulan zevk" oldu. Sınav günü de (3 hafta önce) odaklandığım şey sınavı geçmek değil o NS 200'ü güzelce son kez kullanmak oldu ki o günde 2. kez trafiğe çıkışım olmuştu. Şansıma da almayı düşündüğüm motosikleti kullanmıştım. Şimdi hem ekstra araba deneyimim olsun hem de aşamaları yarılamışken boşluk vermeden B sınıfını da alayım dedim ve sanırım onun sınavını da tekte geçeceğim. İnsanların "önce araba ehliyeti al ondan sonra motosiklete geç" önerisinin tam tersini yapmış oldum ama gram pişman değilim. İyi ki motosikletten başlamışım. Hem zemini öpme deneyimi elde ettim hem de debriyaj-gaz kontrolünü. B sınıfının ilk dersi bile çerez gibiydi. Araba konfor, motosiklet zevk sunuyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Selamlar. Bu konuda çok basit bir şeyi tartışacağız. Belki sohbet de ederiz.

"Düşmeyen motorcu yoktur, henüz düşmemiş motorcu vardır." cümlesini sürekli görürdüm, aklıma da kazınmış oldu.
Şunu merak ettim: Bu söz, ehliyet almak için eğitim görmüş birisi için de geçerli mi?

Özet geçeyim. Normalde araba ehliyeti almayı falan düşünmezdim çünkü araba alacak durumum yoktu. Eski arabalardan da hayır gelmez zaten ama liseden beridir eski araba fiyatına yeni ve düzgün bir motosiklet alma fikri hep kafamdaydı. Bu ekonomide (tehlike barındırsa da) motosiklet almak çok cazip geldi. Bu yıl da gaza gelip A2'ye yazıldım. Eskiden arada sırada bisiklet ve elektrikli scooter sürmüşlüğüm vardı. Motosikletin "m" sini bilmiyordum. İlk 2 ders öyle zorlandım ki vücudum baştan sona acıyordu, ağrıyordu. Düş, kalk, stop et, tekrar düş, tekrar düş... Kontra verme, gaz ve debriyaj ayarlama, stabil dönüş yapma hak getire... Düşe kalka öğrendim, nasıl bir his olduğunu anladım. 8 çizerken de düştüm, yarım debriyaj sabit gaz yaparken düşme hissi gelince debriyajı biraz salarak düşmemeyi öğrendim. Kısacası düştüm düştüm kalktım.

Benim durumumda bu cümle geçerli mi yoksa daha trafikte ya da sokakta falan mı düşmem lazım?

Hikayenin geri kalanı: Hocam (galiba) sınavdan kalacağımı düşünüyordu ama tekte geçtim. Ders süresince sadece 1 kez trafiğe çıktım. O hissiyatı aldıktan sonra artık "ekonomik tercih" olmaktan çıkıp "ihtiyaç duyulan zevk" oldu. Sınav günü de (3 hafta önce) odaklandığım şey sınavı geçmek değil o NS 200'ü güzelce son kez kullanmak oldu ki o günde 2. kez trafiğe çıkışım olmuştu. Şansıma da almayı düşündüğüm motosikleti kullanmıştım. Şimdi hem ekstra araba deneyimim olsun hem de aşamaları yarılamışken boşluk vermeden B sınıfını da alayım dedim ve sanırım onun sınavını da tekte geçeceğim. İnsanların "önce araba ehliyeti al ondan sonra motosiklete geç" önerisinin tam tersini yapmış oldum ama gram pişman değilim. İyi ki motosikletten başlamışım. Hem zemini öpme deneyimi elde ettim hem de debriyaj-gaz kontrolünü. B sınıfının ilk dersi bile çerez gibiydi.
ben de ne araba ne motor almaya para olmaz diye hiç aklımdan geçirmezdim merakım da yoktu sonra tamamen ihtiyaçtan dolayı motor almam gerekti ehliyet aldım 8 yapmaya çalışırken bikere düştüm ondan sonra yapabildim sekizi bi kere düşmek gerekiyormuş 3 sene geçmiş üstünden 3 motor aldım üstüne kolum bacağım gibi oldu artık motosiklet sahibi olduktan sonra dünya farklı gözüküyor

Motosikleti
Dominar D250
"Düşmeyen motorcu yoktur, henüz düşmemiş motorcu vardır."
ben düştükten sonra duydum bunu, ismini hatırlayamadım şimdi forumdan bir üyemiz söyledi :)

Nasıl ki arabada bile kontrol kaybedilip kaza yapılıyorsa motosiklette de çok iyi sürücüyüm desen bile bir an bir şey sebep olur düşersin, ben hayatta düşmem diyebilecek bir kişi yoktur tahminimce.

Yani sizin için de geçerli, yolda düş trafikte düş, yine geçerli, bidaha düş yine geçerli, bu alete binildiği sürece geçerli :)

ben düştükten sonra duydum bunu, ismini hatırlayamadım şimdi forumdan bir üyemiz söyledi :)

Nasıl ki arabada bile kontrol kaybedilip kaza yapılıyorsa motosiklette de çok iyi sürücüyüm desen bile bir an bir şey sebep olur düşersin, ben hayatta düşmem diyebilecek bir kişi yoktur tahminimce.

Yani sizin için de geçerli, yolda düş trafikte düş, yine geçerli, bidaha düş yine geçerli, bu alete binildiği sürece geçerli :)
Orası öyle. Sıkıntı getiren şey yersiz cesaret zaten. Kaza videolarına bakıyorum da adamın bırak montu eldiveni bile yok. Sadece kask, cıbıl vaziyette gaz açıp aralara derelere giriyor, zırt pırt ara gaz veriyor. Yalan değil, parkurda ani hareketler yapmak benim de hoşuma gitmişti ama trafikte bunu yapacak kadar da enayi değiliz.

Trafik kurallarına uymak da zevk veriyor. Kuralları, levhaları yalayıp yuttum mesela sinyal vermek bile güzel hissettiriyor. Değişmeyen gercek dediğin gibi "Ben de hata yapabilirim." demeyi bilmek.

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Ben insanın bisiklet geçmişinin olup olmamasının motosiklet öğrenmede çok önemli olduğunu düşünüyorum motoru kaldırmak vitesler sinyal gaz vs bunlar öğrenilir bunları öğrenmedin diye de düşmezsin ne zaman düşersin iki tekerleği dengede tutmayı ağırlığı kontrol etmeyi gidonu kullanmayı hatta çoğu zaman kullanmayıp bacaklarla motora yön verip manevra yapmayı hangi pozisyonlarda hangi freni kullanacağını bilmezsen düşersin ve bunları çocuklukta insana bisiklet öğretir bisiklet kullanmamış bisikletle çok zaman geçirmemiş insanlara motor eğitimi verirken başta bisikletle başlanması gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında motoru ve ekipmanları biraz da olsa özelleştirme imkanın varsa motosikletin araba kadar konforlu ve güvenli hale dönebileceğini düşünüyorum trafikte ufak boşluklardan yararlanabilme trafikten sıyrılabilme park yeri bulma ve etmenin pratikliğine hiç girmeyeceğim bile bagaj mı istiyorsun al bir topcase yanlara iki tane soft bag at araba bagajı kadar alanın oldu zaten yetmezse kancalı lastiklerle istediğin kadar şey bağlayabilirsin onun dışında götün mü ağrıyor bir sürü konfor sele seçeneğin var ıslanıyor musun yağmurluklar var üşüyor musun çoğu motor montu ve kışlık eldiven bu konuda başarılı zaten çek altına da su geçirmeyen bir pantolon veya termal içlik bir tane de düzgün bot tamam bitti gitti kısacası istersen -10 da terleyerek motor sürdürecek seviyeye getirebilirsin kendini intercom carplay telefon tutucu kamera vs ile de teknolojiyle doldurma imkanın da var güvenlik konusunda da ekipmanlar hayatta ve sağlam kalma ihtimalini arttırıyor uzun kısa demeden tam ekipman gezmek en iyisi sürüş kısmına gelirsek reflekslerin iyiyse manevra yapabiliyorsan saniyeler içerisinde motoru sağa sola çapraza istediğin kadar götürebilirsin arabaların asla kurtulamayacağı kazalardan boyut avantajıyla yolun sağına soluna sıkışarak kurtulabilirsin ve yani bariyer veya uçurum yoksa ve kaza da kaçınılmazsa atarsın kendini yolun dışına belki kolun bacağın kırılır ama araba gibi takla atmazsın aracın içinde sıkışmazsın

Motosikleti
SYM Wolf SB 250 NI RKS Freccia 150
Sınavda, eğitimde hiç düşmedim. Ehliyetimi çıkarttım geçici evrakla koştur koştur Agility 125'imin yanına gittim. Mahalle arasında sürüyorum kendi kendime ordan oraya, motor hafif yatıkken bir pet şişenin üstünden geçmemle kendimi yerde bulmam bir oldu :D
Daha sonra, tecrübelendikçe hafif hafif kaşıntılarım başladı. Daha yüksek hızla viraj dönmeye çalışmak, daha fazla yatırmak derken fabrika çıkışlı lastiklerle bir kere daha yeri öpüp ertesi gün 125lik gariban agilityme diablo scooter taktırmıştım :D

Düşülüyor; bir anlık dalgınlık, hatalı bir karar. Söz bence doğru, henüz düşmemiş motorcu vardır :D

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Oradaki düşmek öyle dar alanda manevra yaparken düşmek değil, kaza yapmak anlamında.

Sürmeyi sürücü kursunda öğrendim, sadece sekiz yaparken 1 kere düşmüştüm.. Trafikte henüz düşmedim çok şükür..

Motosikleti
D400
Sürmeyi sürücü kursunda öğrendim, sadece sekiz yaparken 1 kere düşmüştüm.. Trafikte henüz düşmedim çok şükür..

bende ilk kez 8 yaparken düştüm.

sonra 2 kere belediye çukuruna 1 kere de yağlı zemine denk gelip düştüm.

ha bi kere de geri geri rampa aşağı inerken düştüm.

baya düşmüşüm yav 8 senede :D

bende ilk kez 8 yaparken düştüm.

sonra 2 kere belediye çukuruna 1 kere de yağlı zemine denk gelip düştüm.

ha bi kere de geri geri rampa aşağı inerken düştüm.

baya düşmüşüm yav 8 senede :D
Benim düştüm dediğim de, motor düştü he ben atlayıp kurtuldum, dizim mizim değmedi bile yere yani. Aq motoruna öyle bir koruma demiri yapmışlardı ki viraja 10 derece yatsan sürtüyordu. Sıfır Hornet 750'ydi motur ama bebekler bebeğiydi xD

Yine sen birkaç kere düşüp atlatmışsın abi ben korkuyorum şimdi ne zaman düşerim diye :D Geri geri rampa aşağı neden indin bu arada? Zorun neydi :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İlk motosikletimi satın almadan önceki aldığım Yamaha, Honda GS1 ve ehliyet kursu eğitimlerinde sekiz çizmekten kukalar arası slaloma, frenden yokuşta kalkışa hiç düşmedim. Ardından ilk motorumu alır almaz da gayet temkinli sürmeye başladım. Kendi kendime "ben artık oldum, doğal yeteneğim var demek ki" diye düşünmemin ardından geçen ilk 3-5000 km içinde 4 defa kaza yaptım. Birinde börekçiye girdim, bir diğerinde ters yoldan gelen ambulans bana çarptı, ötekinde sapağı kaçıran ve de benim konumlanma ve ayna kontrol eksikliğimden kaynaklı fark edemediğim bir araba bana çarptı ve kaçtı, en sonuncusunda da duran trafikte arabalar arası slalom yaparken sağ sapağa giren bir arabayla çarpıştık. Tüm bu kazalarımda kusurun tamamı bende. Şu an düşünüyorum da önlenebilir ve de çok komik kazalarmış. Ciddi bir yara almamam da mucize. Bu işlerde kendini hep geliştirmek, bol antrenman yapmak ve "daha öğreneceğim bir dünya şey var" mottosu gütmek bence en sağlıklısı.

Düşmenizden ders çıkarabiliyorsanız ne ala ama her düşmenizde de suçu karşı tarafa atıyorsanız bir şey öğrenemezsiniz. Ehliyet eğitimi çok yetersiz, mutlaka kapalı alan hakimiyet eğitimi alıp bunu bir kaç bin km pekiştirmeli, imkan varsa her sene yenilemeli aynı zamanda yol eğitimi de almalısınız.

Motosikleti
apec apx7
daha önce de yazmıştım tekrar etmek istiyorum, motosikleti güvenli kullanmakta en önemli etkenlerden biri de bence (herkesin düşüncesine saygım var) trafikte öngörülü olabilmektir bunun yolu da trafikte daha önceden zaman geçirmektir. şehir içi trafiğinden 5 yıl direksiyon sallayan birisi hiç trafiğe çıkmayan birisine göre 3-0 avantajlı başlar. bir ikinci etken de korkak olmak bence. köpekbalığı dolu suda yüzdüğünü düşünüp bitarafını kaptırmamaya bakacaksın. ama kırmızı ışıkta beklerken hayvanın birisi üstünden geçerse bu da sadece şanssızlık olur.

Sabah işe giderken veya akşam eve dönüşte trafikte az biraz güçlü motoru olan abiler ablalar fena gazlıyorlar. Yarınlar yokmuş gibi. Araçların bir tanesi düz gitmek yerine şerit değiştirmek istese o arkadaşlar sere serpe yerde yatıyor olurlar. Bilmem kaç bin km motor tecrübem olmasına rağmen ben bile emniyet şeridinden giderek aptalca bir kazaya karıştım. Çok iyi trafik okurum da bazen insan bağlanıyor, kör sağır oluyor herhâlde. Zaten şansa yaşıyoruz. Motor ile sıkışık trafikte makaslayarak ilerlemek emniyet şeridinde kazaya karışmaktan daha olası. Ben kaza yaptığımda hızım belki 50 bile değildi. Motor 5 metre ilerime düştü. Hasarı bende çok büyük oldu. Trafik okumak ne derece işe yarar bilemem. Trafikte herkes sorumlu olsa trafik okumak işe yarayabilir. Türkiye cumhuriyetinde trafik dere beylikler gibi. Devletinde yapacağı bir şey yok. Bizim kendimizi değiştirmemiz lazım. Vasıtaya binince şeytana dönüşüyoruz :)) maalesef şeytan kadar ömrümüz olmuyor. Kemik kırılması, müthiş acı veren bir şey. Allah yaşamamış olana yaşatmasın.

hhs

Motosikleti
Henüz Yok
Ben sıfır aldığım motoru ikinci gün düşürmüştüm. Yokuşta dönerken ön freni sıkmıştım ve motor yan yatmıştı.

İkinci düştüğümde de yokuşta dönerken ön freni sıktığım için olmuştu.

Üçüncü ve son düşüşüm de yine yokuş ve ön frendi.

Artık yokuşta dönerken düşmüyorum. :)

Eğimli yollarda ve bozuk zeminlerde frenleme konusunda ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Motosiklet en çok durduğu an düşüyor. Dengesiz veya bozuk bir yolda doğru ve dengeli şekilde durmak gerekiyor.

Motosikleti
apec apx7
Sabah işe giderken veya akşam eve dönüşte trafikte az biraz güçlü motoru olan abiler ablalar fena gazlıyorlar. Yarınlar yokmuş gibi. Araçların bir tanesi düz gitmek yerine şerit değiştirmek istese o arkadaşlar sere serpe yerde yatıyor olurlar. Bilmem kaç bin km motor tecrübem olmasına rağmen ben bile emniyet şeridinden giderek aptalca bir kazaya karıştım. Çok iyi trafik okurum da bazen insan bağlanıyor, kör sağır oluyor herhâlde. Zaten şansa yaşıyoruz. Motor ile sıkışık trafikte makaslayarak ilerlemek emniyet şeridinde kazaya karışmaktan daha olası. Ben kaza yaptığımda hızım belki 50 bile değildi. Motor 5 metre ilerime düştü. Hasarı bende çok büyük oldu. Trafik okumak ne derece işe yarar bilemem. Trafikte herkes sorumlu olsa trafik okumak işe yarayabilir. Türkiye cumhuriyetinde trafik dere beylikler gibi. Devletinde yapacağı bir şey yok. Bizim kendimizi değiştirmemiz lazım. Vasıtaya binince şeytana dönüşüyoruz :)) maalesef şeytan kadar ömrümüz olmuyor. Kemik kırılması, müthiş acı veren bir şey. Allah yaşamamış olana yaşatmasın.
diyorsunuz ya araçlardan birisi düz gitmek yerine şerit değiştirse diye işte okuma orada devreye giriyor her an birisi şerit değiştirebilir diyerek tedbirli , aradan dereden kaçmadan şeridinde gitmek lazım. ha hıyarın biri yine gelip size vurur mu? vurur ama benim anlatmak istediğim siz trafik okuyabildiğiniz sürece başka birisine gidip hıyarca vurmazsınız.

not: hıyarca lafım size değil bodoslamasına yarınlar yokmuş gibi sürenlere.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kendim yüzünden hiç düşmemiştim. Kaza oldu düştüm, yaya çarptı düştüm. Ama en komiği durmak üzere ayağımı yere koyunca boka bastım kaydım düştüm. Yani düşülebilir, ama Allah beterinden saklasın, ayağa kalkabileceğimiz düşmeler olsun.

Motosikleti
D400
Benim düştüm dediğim de, motor düştü he ben atlayıp kurtuldum, dizim mizim değmedi bile yere yani. Aq motoruna öyle bir koruma demiri yapmışlardı ki viraja 10 derece yatsan sürtüyordu. Sıfır Hornet 750'ydi motur ama bebekler bebeğiydi xD

Yine sen birkaç kere düşüp atlatmışsın abi ben korkuyorum şimdi ne zaman düşerim diye :D Geri geri rampa aşağı neden indin bu arada? Zorun neydi :D

allahtan hep kendı kendıme oldu; kimse karışmadı.
belediyeler yüzünden yedek parça parası vermekten sıkıldım bi ara.

ya arkadaşın kapalı otoparkı rampa yukarı. otoparktan geri geri inerken düştüm :D :D :D
düz inecek alan yoktu

allahtan hep kendı kendıme oldu; kimse karışmadı.
belediyeler yüzünden yedek parça parası vermekten sıkıldım bi ara.

ya arkadaşın kapalı otoparkı rampa yukarı. otoparktan geri geri inerken düştüm :D :D :D
düz inecek alan yoktu

harbiden bi ara her hafta düşüyodun. o sıralar benle cok ugrasıyodun, kontrol edemedipim psişik guclerim buna neden olmus olabilir.

benimle ugrasanlar ya düşüyor ya da motoru büyük masraf acıyor.

ben bile sasırıyorum bu duruma, cok ilginc.

Motosikleti
apec apx7
Kendim yüzünden hiç düşmemiştim. Kaza oldu düştüm, yaya çarptı düştüm. Ama en komiği durmak üzere ayağımı yere koyunca boka bastım kaydım düştüm. Yani düşülebilir, ama Allah beterinden saklasın, ayağa kalkabileceğimiz düşmeler olsun.
Herşeyi anladım da nasıl bir yaya çarptı da düştünüz? mike tyson mıydı?

Motosikleti
Triumph Trident 660
Ben sayısız kez düştüm;ehliyette,kuryelik yaparken, eğitimde aldım bu düşmeyecegim anlamına gelmez 2 hafta üst üste motoru devirdim olduğu yerde,sonraki hafta eski motoruma çarptım onu devirdim.
Olduğu yerde devrilmişliği çok oldu muhtemelen bu tarz şeyler olmayada devam edecek ama ben de ölene kadar sürmeye devam edeceğim 🤘

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar