hem araba hem motosiklet kullananlar bakabilir mi?

dizel araba ile motosiklet motoru birbirinin iki ayrı ucunda. birinde düşük devir yüksek tork ile elde edilen güç (hp) diğerinde yüksek devir düşük tork ile elde edilen güç var. dizel araba 1500-2000 devir arası gider, motosikletler bu devirlere neredeyse rolantide sahiptir.

tork olmadığından gaz vermeden debriyajı bırakırsan hafif öne gidip stop eder, motor devri olması gerekenden düşük iken yüksek vitese almaya çalışırsan yine toparlayamayıp stop edebilir.

araba, motosiklet farketmeden ideal nokta, tam kavrama yerine alışıp o anda gaz vermen. dizelde kavramadan sonra bile gaz versen gider, motorda kaçırırsan stop eder, o sebeple ben kalkarken kavramadan biraz önce gaz veriyorum. yalnız dikkat bu şekilde stop etmek, özellikle düşük hız menevralarda güzel düşüşlere ve/veya aniden stop edip öne kayman neticesinde hassas vücut noktalarının tank ile teması sonucu biraz acı/ağrıya neden olabilir.

senin alışmadığından kaynaklanan bişey bu. motorla alakası yok.

bi kere araba motorunun ürettiği güç ile 150 cc lik motorun ürettiği güç karşılaştırılmaz.

bu sorunu aşabilmen için iki yolun var

1-debriyajı bırakırken düşük devirde kalkmak istiyorsan kavrama noktasında debriyajı motor hızlanana kadar biraz tutman lazım. motor yeterli hıza ulaşmadan elini debriyajdan tamamen çekiyosun demekki ürettiği güç ağırlıgı seri bi şekilde kaldırmaya yetmiyor.elini debriyajdan çektiğin anda tam kavrama gerçekleştiğinde cak diye ses gelir bi anda stop eder. yani motor hareket etmeye başladığı zaman orda biraz tutacaksın çok yavaş bırakacaksın

+yakıt fazla yakmaz
+motor hararet yapmaz
+motor zorlanmaz ömrü uzun olur.
-debriyajının ömründen biraz yersin
-uzun kalkış süresi

2- bu yolda ise debriyajı bıraktığında motor ileri doğru bi haraket egilimi göstermeye başladığı anda gaz açmaya başlıcaksın takii elini tamamen debriyajdan çekene kadar. debriyajı tamamen bıraktığında gazı hemen kesiceksin. bak dikkatini çekiyorum buraya motoru bağırtmanın sebebi bbu motor kavrama noktasına gelmeden önce gaz açıyosun motor boşta hemen devirlenip bağırır. o yüzden bağırıyo motor. debriyajı bıraktığında motorda ilk haraket hissttiğinde gaz açmaya başlıcaksın. debriyajı bırakmaya aynı hızla sürdürürsün ama ilk hareket geldikten sonra gaz açmaya başlıcan. elin tamamen debriyajdan kalktığında hemen gazı açtığının yarısı kadar kesiceksin.

+seri kalkış
-fazla yakıt tüketir
-motor özellikle sıkışık trafikte ısı fazla yükselir
-motoru çok zorlarsın zincir çabuk uzar falan..

2 yönteminde avantajı ve dezavantajı var kafana hangisi yatarsa onu kullanırsın.

Son düzenleme:
Sakın motoru dizel araba gibi kullanma.Dizel arabalar.Düşük devirde kullanılır ama benzinli motoru yüksek devirli kullanmalısın.Ben mesela dizel arabamda , sakin kullanımda , 2.500-3.000 devir arası vites atarım.Ama motorda 4.500-5.500 devir arası atarım.Benzinli araçlar dizele göre fazla devir ister.Eğer motoru dizel gibi düşük devirli kullanırsan üzersin.Kalkışta da biraz gaz vermekten korkma.Çok aşırı bağıttırmadan biraz gaz vermelisin.

Ben de yılların araba kullanıcısı olaraktan ilk motorumu bayiden aldığımda, ilk kalkışım felaketti.Birden motor altımdan fırlamıştı.Ama zamanla çok rahat alışırsın.Bu ilk günlerinde trafikten uzak alanda bol bol antreman yapmalısın.Alışınca korkulacak bişey olmadığını anlarsın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar