Havası En Kirli 2 İl (Tekirdağ/Iğdır)

Havası en kirli iller belli oldu
TÜİK illerin hava kalitelerini açıkladı. Buna göre Aralık 2010’da en yüksek kükürtdioksit ortalaması Tekirdağ’da, partiküler madde ortalaması ise Iğdır’da gerçekleşti. Bu iki ilde yaşayanlar Aralıkta kirli hava soludu.
12:24 | 18 Şubat 2011

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 Aralık ayı Hava Kalitesi raporunu yayımladı. 2010 yılı Aralık ayında kükürtdioksit ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Tekirdağ, Hakkari, Muğla, Bitlis ve Van oldu. Aynı dönemde partiküler madde ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise Iğdır, Batman, Muş, Osmaniye ve Isparta olarak kayıtlara geçti..

-KÜKÜRTDİOKSİT VE PARTİKÜLER MADDE ORTALAMALARINDA SINIR DEĞER VE UYARI EŞİĞİ AŞILDI-

2010 yılı Aralık ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürtdioksit ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiğinin Hakkari, Tekirdağ ve Şırnak’ta aşıldığı tespit edildi. Aynı dönemde partiküler madde ortalamaları incelendiğinde, KVS Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği birçok il ve ilçe merkezinde aşılmış olup, KVS Değerinin aşıldığı gün sayısı 10 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri Afyonkarahisar, Isparta, Muş, Batman, Iğdır ve Osmaniye oldu. İlk Seviye Uyarı Eşiğinin aşıldığı gün sayısı 10 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri ise Batman ve Iğdır olarak gerçekleşti.

Kükürtdioksit madde ortalamalarının en yüksek olduğu iller sırasıyla Tekirdağ, Hakkari, Muğla, Bitlis, Van, Siirt, Bolu, Ardahan, Aydın ve Kars oldu. Partiküler madde ortalamalarının en fazla olduğu iller ise sırasıyla Iğdır, Batman, Muş, Osmaniye, Isparta, Siirt, Afyonkarahisar, Adıyaman, Ardahan ve Çorum oldu.

http://www.milliyet.com.tr/havasi-e...kiye/sondakika/18.02.2011/1353974/default.htm

her Tekirdağa gidişimde ben bu kirliliği çok rahat hissediyorum...Tekirdağın şansı denizden gelen rüzgarla bu kirli hava muhemelen dağılıyor...

Geçen kış Tekirdağ'da askerken evci olarak çıktığımda görmüştüm şehir merkezinde havanın ne kadar kötü olduğunu.Okadar çok baca gazı salınımı vardı ki sanki hava sisli gibi bir görünüm vermekte.Bazen ağzımı kapatarak nefes alabiliyordum.Dedim burda insanlar nasıl yaşıyorlar... Neyseki bizim kışla tepedeydide hiç kirli hava solumadık.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
İstanbul ve Ankara listeye bile girmemiş hayret.

İstanbul'da kısmi olarak bir hava kirliliği var özellikle gecekondu mahallelerinin yoğun olduğu ve çukurda kalan yerlerde var.Geri kalan yerlerin tamamı daha çok doğalgaz ile ısındıkları için baca gazı çıkışı olmuyor.Nede olsa büyükşehir,Avrupa şehri,İstanbul'a yakışmaz:)

muğlada doğal gaz yok havası kirli ama marmaris datca ise muğlanın ilcesi olmasına rahmen türkiye ortalamasının çok çok üstünde temiz hava sahası:D:d

bende türkiyenin değil dünyanın en iyi havası olan yerlerden Antalya-Korkuteli :))

Motosikleti
Forza250-cygnusL
İzmirdeki kirliliği kimsenin gördüğü yok nedense?... 10 metre öte görülmez oluyor bazan...

Abi boludaki kirlilik doğalgazın kullanılmamasından sanırım hatta soguk akşamlar dışarda çok fena kömür kokusu oluyor.Nefes alınmıyor.

Geçen kış Tekirdağ'da askerken evci olarak çıktığımda görmüştüm şehir merkezinde havanın ne kadar kötü olduğunu.Okadar çok baca gazı salınımı vardı ki sanki hava sisli gibi bir görünüm vermekte.Bazen ağzımı kapatarak nefes alabiliyordum.Dedim burda insanlar nasıl yaşıyorlar... Neyseki bizim kışla tepedeydide hiç kirli hava solumadık.

bende tekirdağlıyım aslında ben farketmiyorum kirliliği belkide doğma büyüme buralı old. içindir alıştım artık ama tekirdağ güzeldir be biraz küçük yalnız o sorunu war

Yaşı 30 ve üzeri olanlar iyi hatırlar. Kış geceleri İstanbulda mahalleye girince bir ürperti sarardı bedenimizi. Freddy nin kabusları da popülerdi o zamanalr :) aniden bir çağrışım yapardı. Sokak lambalarının ışığı yoğun duman sis ve pus yüzünden yere ulaşmakta zorlanırken evimizi 50 mt den sonra göremezdik. Biraz daha öncesine de gidince havadaki kirliliğin yerlere kadar indiğini çöplerin 2 katlı bina yüksekliğine ulaştığı günleri hatırlayanlarda olur. Tam bir çin mahallesi görünümü(amerikan filmlerindeki misal) vardı sokaklarda...
O günleri düşününce bu günlere şükretmemek nankörlük olur :) tabi birde kesildimi aylarca gelmeyen sular vardı. Ne yapıyorduk nasıl temizleniyorduk hiç bilmiyorum. Kabus gibi günlermiş. Çöplerden yol bulabilir yada havadaki kirlilikten önünü görebilirlerse eğer su tankerleri dolaşırdı mahallelerde. Herkesin evinin bir yerlerinde su depoları vardı. O depolar dolar ve iktisatlı bir biçimde su tüketilirdi.
Ne günlermiş be ya (Tekirdağ a ithafen be ya ile bitirim dedim be ya : )

ankara'da hava kirliliğinden okulların tatil olduğu günler geçirdik.
ankara'ya usul usul karbonmonoksit yağardı :)

tuik menşeili araştırmaları nedense kuruma zerre kadar güvenim olmadığından bilimsel bir veri olarak kabul etmekte zorlanıyorum.
bu minvalde nerenin kirli olduğundan ziyad enerenin temiz olduğunu daha çok düşünürüm,
zira istanbulun havası temiz diyene elalem güneş görmeyen yeri ile güler.

ida yarımadası yani kazdağlarının bölgesi sahip olduğu zeytin ağaçları ve bitki örtüsü ile dünyanın sayılı oksijen cennetlerinden bir tanesi,
ve bu iklimin altını üstüne getirebilmek için vargücü ile çalışan insancıklar var.
maden arama ruhsatları sebebi ile bu güzelliklerin sistematik bir biçimde yokedilmesi şu an kaçınılmaz olarak görünüyor.
karadeniz sahip olduğu bitki örtüsü ile cennetten farksız lakin yıllardır bu coğrafyanın canına okumak için olmadık projeler ve uygulamalar yapılıyor.

global olarak bakarsak yağmur ormanları diye adlandırılan bölge sürekli olarak tarıma yer açmak bahanesi ile yokedilmektedir.

insan nüfusunun yoğunlaştığı,
insanın cehaletini kanırtır şekilde doğaya zerk ettiği "endüstriyel" bir çağdayız.
kendi düşen ağlamamalı.

Tekirdağ'dan başlayıp İstanbul'a kadar komple ithal kömür kullanma oranı yüksek çünkü ucuz olduğundan şartlar insanları ona yönlendiriyor !!
ithal kömür : Atıklardan elde edilen yakıttır ve dış kaynaklardan bedeli karşılığı TR gemiciği olan kişiler getirip satabilir.
atık maddelerden ayrıştırılan bu kömür atık gaz miktarı en yüksek olan yakıttır.
Tekirdağ'lı olanlar bilir bu bölgede en çok bu yakıt tükettirilmektedir.

İzmirdeki kirliliği kimsenin gördüğü yok nedense?... 10 metre öte görülmez oluyor bazan...

Çok doğru.

Ben yıllarca İzmir dışında temiz havalı yerlerde çalıştım.Birkaç yıldır buradayım, geldiğime pişman oldum. Körfez çukurunda acayip hava kirliliği oluyor.Ayrıca hayatım boyunca 2010 yazındaki gibi bir sıcak görmedim.Bu şehir meteorolojik şartlar açısından yaşanmaz durumda bence.

Manisa merkezde de acayip hava kirliliği olur özellikle kış aylarında.Orasıda sanayi olarak gelişmiş bir ilimiz.

Sırf hava kirliliği yüzünden iş ve ev değiştirilir mi tartışılır tabi ama ben değiştirecem galiba.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar