HAVA SOĞUTMALI MOTORLA SEYEHAT

Çin malı lanetler ettiğim 170cc bi scooter ile mecburiyetten yaklaşık 2buçuk saat hiç durmadan yürümüşlüğüm var uzun yolda. Motor en son çekişten bayağı bi düşmüştü, yokuşlarda 30 40lara düşüyodu ama yine de yürüyodu. Kendi durumum zaten içler acısıydı, mecbur olsam asla yapmazdım.

Sonuç olarak hava soğutmalı diye hiçbi motor hemen conta yakmaz, çatlayıp patlamaz, o yorulmadan önce sizi yorar durursunuz zaten. Gönül rahatlığıyla herşey yapılabilir hava soğutmalı motorla da. Ayrıca daha az parça ve tamir kolaylığı yorumlarına da katılıyorum.

Motosikleti
D400
Ağır bir adam isen rampalarda üzer.

Motorun senden çok dinlenmeye ihtiyacı olacaktır; sıkar.

Yapılır mı yapılır. 150cc hava sogutmalı ile 2 kişi neler neler yaptık biz.

Ama motor alırken su sogutmalı tek seceneğim o rahatlıgı yaşadıktan sonra.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Hava soğutmalı motorda en büyük sorun düşük vitesle yüksek devirde yavaş hızlarda uzun süre gidilirse ortaya çıkar. Aksi takdirde motorun bakımı ve kalitesi iyiyse büyük ihtimal bir sorun yaşamazsınız. Yukarıda bahsedilmiş, Gobi çölünü geçen ybr var. Güncel olarak da ıtchy boots 80 li yılların teneresi ile (hava soğutmalı) şu an suudi arabistan çöllerinde geziyor

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Yahu surada düne kadar BMW nin bütün R serisi motorlari hava sogutmali olarak üretildi. Güncel sivi sogutmali modellerde ise sadece kapak sivi ile sogutuluyor kalani hala hava ile soguyor. Sismezler ve her kosulda her hizda ilerlerler.

Hava sogutmali motorlar sivi sogutmalilara göre hem daha saglikli hemde daha uzun ömürlüdürler.

2005 model Suzuki Bandit 1200S (hava sogutmali) kullandigim dönemde cok sert kullandigim halde hicbir sikinti yasamamistim . O makinalarin avrupadaki takma adi "Bulletproof " yani kursun gecirmez di.
461432228_10230938893970186_53024463817075997_n.jpg

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Şişme denilen şey eskiden 2 zamanlı mobiletlerde javalarda ve MZ lerde olurdu.. O da çok sıkıştırırsan..Hatta defalarca Mz şişirmişliğim var ankara antalya arasında.. Ama gazda elini çekince kısa sürede eski haline geliyordu..
Yeni nesil motorlarda şişme olmuyor artık ..İçin ferah olsun..Sıkıştırınca direk kitliyor... Seni uğraştırmıyor...

Motosikleti
cbf 150
Yahu surada düne kadar BMW nin bütün R serisi motorlari hava sogutmali olarak üretildi. Güncel sivi sogutmali modellerde ise sadece kapak sivi ile sogutuluyor kalani hala hava ile soguyor. Sismezler ve her kosulda her hizda ilerlerler.

Hava sogutmali motorlar sivi sogutmalilara göre hem daha saglikli hemde daha uzun ömürlüdürler.

2005 model Suzuki Bandit 1200S (hava sogutmali) kullandigim dönemde cok sert kullandigim halde hicbir sikinti yasamamistim . O makinalarin avrupadaki takma adi "Bulletproof " yani kursun gecirmez di.
461432228_10230938893970186_53024463817075997_n.jpg
Birşey sorucagım, hava soğutmalı motorlar hangi anlamda daha uzun ömürlü oluyorlar? Motorun uzun ömürlü olmasını etkiliyen bir milyon neden var bunların en önemliside sıvı sogutma olması. ama dahada önemli nedenlerden biri az devir çevirmesi biraz daha toleranslarının relax olması. DAhada ileri giderim basitleştiriyorum milletin kafasını şişirmemek için. Boxer eski bmwlerin motorları uzun ömürlüdür çünkü relaxdirler basittirler ama şimdi bmw sıvı sogutmayı getirdi ve bence yüzde 40 daha iyi sonuçlar görücez. Benim hava soğutmalı bir motor alabilmem için tek neden basitçe bakım yapabiliyor olmam onun dışında hiçbir artısı yok.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Onbinlerce km yaptım hava soğutmalı motorla, kıstas olarak sayılacaksa 4'ü çok ısınıyor denen harleydi. Hiç sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. 300-350km durmadan gittiğim çok oldu. (Bilinenin aksine touringleri çok rahattır. Titreşim küçük modellerinde çok. bkz: sportster) Ne şişme ne başka sorun. Düzgün marka ise hiç birşey olmaz.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bloklarda su l
Birşey sorucagım, hava soğutmalı motorlar hangi anlamda daha uzun ömürlü oluyorlar? Motorun uzun ömürlü olmasını etkiliyen bir milyon neden var bunların en önemliside sıvı sogutma olması. ama dahada önemli nedenlerden biri az devir çevirmesi biraz daha toleranslarının relax olması. DAhada ileri giderim basitleştiriyorum milletin kafasını şişirmemek için. Boxer eski bmwlerin motorları uzun ömürlüdür çünkü relaxdirler basittirler ama şimdi bmw sıvı sogutmayı getirdi ve bence yüzde 40 daha iyi sonuçlar görücez. Benim hava soğutmalı bir motor alabilmem için tek neden basitçe bakım yapabiliyor olmam onun dışında hiçbir artısı yok.
Hava soğutmalı motorlarda su kanalı olmadığı için bloklar daha rijit ve dayanıklı. Kapak contası yine su kanalları olmadığı için daha güçlü ve su ile temas etmediği için oksitlenme vb sorunlar oluşmuyor. Hareketli parça sayısı daha az . Su soğutması ile bloğa yüklenebilen extra güçler hava soğutmalıda yok . Evet su soğutmalı aynı hacimdeki motorlara göre biraz daha güçsüzler ama bu aynı zamanda ömürlerini uzatıyor. Hele bir de yağ soğutması varsa tadından yenmez .

Magirus dolmuslar,Wolkswagen kaplumbagalar,Citroen 2CV,bazi fransiz arabalar,Pancar ve Lombardini, BMW motorlarin eski modelleri, Jawalar sayda say hepsi hava sogutmali ve hicbiride motor sisti diye bir problemler yasamadilar, takma kafana Kaskdan bas birsey kardesim,bas git nerde tirak orada brak misali.

Motosikleti
Ns200 15"
Bloklarda su l

Hava soğutmalı motorlarda su kanalı olmadığı için bloklar daha rijit ve dayanıklı. Kapak contası yine su kanalları olmadığı için daha güçlü ve su ile temas etmediği için oksitlenme vb sorunlar oluşmuyor. Hareketli parça sayısı daha az . Su soğutması ile bloğa yüklenebilen extra güçler hava soğutmalıda yok . Evet su soğutmalı aynı hacimdeki motorlara göre biraz daha güçsüzler ama bu aynı zamanda ömürlerini uzatıyor. Hele bir de yağ soğutması varsa tadından yenmez .
Kimi bloklar ekstra hareketli parça kullanmadan devir daim ihtiyacını giderebiliyor, mesela Ns200'deki blok devir daim için ekstra bir parça kullanılmadan balans miline bağlanılarak kullanılmış. Hava soğutmalı bloklar bahsedildiği üzere sağlamdır hatta hararet durumlarında sıvı soğutmalılara göre daha töleranslı olduklarına inanıyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar