Hava ayarı ile ilgili çelişki?

Motosikleti
Motoru satıldı...
Kaç tur açtın hava ayarını 50 cc için soruyorum
3 falandı yanlış hatırlamıyorsam Motor çalışıyorken en zengin noktaya çevirdim (ben yaptım sen yapma bunu :D) sonrasında kademeli olarak 2 tur açtım yetersiz geldiğini hissettiğimde ise 1 tur daha çevirdim ancak ince ayarı nasıl yaptığımı hatırlamıyorum, motordan motora değişiklik gösteriyor olabilir ama ona göre ayarını deneyerek mükemmelleştirebilirsin.
Benim bahsettiğim scooterda 50 cc benim 2. motorum.

Motosikleti
Rks rico 50 cc
3 falandı yanlış hatırlamıyorsam Motor çalışıyorken en zengin noktaya çevirdim (ben yaptım sen yapma bunu :D) sonrasında kademeli olarak 2 tur açtım yetersiz geldiğini hissettiğimde ise 1 tur daha çevirdim ancak ince ayarı nasıl yaptığımı hatırlamıyorum, motordan motora değişiklik gösteriyor olabilir ama ona göre ayarını deneyerek mükemmelleştirebilirsin.
Benim bahsettiğim scooterda 50 cc benim 2. motorum.
Ustanın dediği ben bir buçuk tur açtım çok dedi 1 tur açtı anlamadım nesi çok geldi kafamı karıştırdı

Motosikleti
Rks rico 50 cc
Valla benzin kısma viadasına dikkat etmedim tam kapatıyorum havayı motor yine stop etmiyor çalışıyor yeni karbüratör yolu mu gözüktü bize 😀

Motosikleti
Motoru satıldı...
Valla benzin kısma viadasına dikkat etmedim tam kapatıyorum havayı motor yine stop etmiyor çalışıyor yeni karbüratör yolu mu gözüktü bize 😀
Ben sonuna kadar iki taraf içinde açtığımda motor stop ediyordu bende.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Biryerden hava alıyor olabilir hortumların durumu nasıl?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Hava ayarı öyle turla olmaz..
Rolantide çalışırken motorun rahatlamasını hissedene kadar minik minik oynayacaksın vidayla...
Tur la ayarlamaya kalkarsan hiç bir zaman tutturamazsın... Motor km yaptıkça hava ayarları değişir..

Motosikleti
Rks rico 50 cc
Hava ayarı öyle turla olmaz..
Rolantide çalışırken motorun rahatlamasını hissedene kadar minik minik oynayacaksın vidayla...
Tur la ayarlamaya kalkarsan hiç bir zaman tutturamazsın... Motor km yaptıkça hava ayarları değişir..
Hocam hava vidasını kapatıyorum motor yine çalışıyor stop etmiyor ki sorun mu var anlamadım

Ben sonuna kadar iki taraf içinde açtığımda motor stop ediyordu bende.

Biryerden hava alıyor olabilir hortumların durumu nasıl?
Hangi hortumları Hocam

Hava ayarı tur sayısı ile yapılmaz , motor iyice ısınınca önce gaz kelebeğinden rölantiyi yükselt , yani herzamanki çalışma devrinden biraz daha yüksek olmalı (devir göstergesi varsa 2500-3000 gibi) sonra hava ayarı vidasını önce kıs , devir düşmeye başladığı yerde dur , sonra gaz kelebeğinden tekrar rölanti devrine ayarla..esasen bu ayar egzoza takılan analiz cihazı ile yapılmalı ama ben hiçbir motorcuda görmedim , çok eskiden otomobil servislerinde vardı , karbüratörlü taşıt kalmayınca onlarda da bulunmuyor artık..

Yazdığım şekilde bir ayar ile tolerans dahilinde bir hava yakıt oranını tutturabilirsin..

Motosikleti
Rks rico 50 cc
Karbüratör hortumları.
Onları hiç değiştirmedim bu zamana kadar yenilesem iyi olacak sanırım

Hava ayarı tur sayısı ile yapılmaz , motor iyice ısınınca önce gaz kelebeğinden rölantiyi yükselt , yani herzamanki çalışma devrinden biraz daha yüksek olmalı (devir göstergesi varsa 2500-3000 gibi) sonra hava ayarı vidasını önce kıs , devir düşmeye başladığı yerde dur , sonra gaz kelebeğinden tekrar rölanti devrine ayarla..esasen bu ayar egzoza takılan analiz cihazı ile yapılmalı ama ben hiçbir motorcuda görmedim , çok eskiden otomobil servislerinde vardı , karbüratörlü taşıt kalmayınca onlarda da bulunmuyor artık..

Yazdığım şekilde bir ayar ile tolerans dahilinde bir hava yakıt oranını tutturabilirsin..
Tamam deneyeceğim birde motor hava ayarını tam kapatıyorum yine çalışıyor stop etmiyor normal bir durum mu bu ?

Motosikleti
Ns200 15"
Tamam deneyeceğim birde motor hava ayarını tam kapatıyorum yine çalışıyor stop etmiyor normal bir durum mu bu ?
Emme manifoldu hava alıyor olabilir veya çatlak olabilir, 2 tane conta bulunur genelde biri karbüratör ile manifold arasında diğeri ise manifold ile üst kapak arasında.

Bu 2 kısımda hava kaçağı varsa rölanti vidasını istediğiniz kadar gevşek tutun yine stop etmez, yakıt yollasanızda dolaylı yollardan hava aldığından ötürü stop etmez.

Onları hiç değiştirmedim bu zamana kadar yenilesem iyi olacak sanırım

Tam kapatsanda kanalda bir miktar daha boşluk kalır , lavabo musluğu gibi düşünme 🙂

Motosikleti
Motoru satıldı...
Tam kapatsanda kanalda bir miktar daha boşluk kalır , lavabo musluğu gibi düşünme 🙂
Hocam tam kapattığında motorun mantıken ya çok fazla yakıttan ya da hiç yakıt olmayıp sadece hava olmasından dolayı stop etmesi gerekmez mi ?
Ben ayar yaparken bu ikisiylede karşılaşmıştım.

Emme manifoldu hava alıyor olabilir veya çatlak olabilir, 2 tane conta bulunur genelde biri karbüratör ile manifold arasında diğeri ise manifold ile üst kapak arasında.

Bu 2 kısımda hava kaçağı varsa rölanti vidasını istediğiniz kadar gevşek tutun yine stop etmez, yakıt yollasanızda dolaylı yollardan hava aldığından ötürü stop etmez.
Karbüratörlü motorlarda karbüratör harici biryerden hava alıyorsa stop eder , enjeksiyonlularda devir yükselir yani gaza basmışsın gibi ecu fazla havayı görür gönderir benzini..çift boğaz Weber söküp toplamışlığımız var pardon yani 😅

Hocam tam kapattığında motorun mantıken ya çok fazla yakıttan ya da hiç yakıt olmayıp sadece hava olmasından dolayı stop etmesi gerekmez mi ?
Ben ayar yaparken bu ikisiylede karşılaşmıştım.
Hava ayar vidası rölanti ve biraz üstü devirlerde etkilidir , gaz kelebeği çok açıksa rölanti kanalı haricinde de yakıt gelebilir silindire..

Motosikleti
Ns200 15"
Karbüratörlü motorlarda karbüratör harici biryerden hava alıyorsa stop eder , enjeksiyonlularda devir yükselir yani gaza basmışsın gibi ecu fazla havayı görür gönderir benzini..çift boğaz Weber söküp toplamışlığımız var pardon yani 😅
Abi kaçağın boyutuda önemli, ufak bir miktar kaçak varsa rölantiyi etkiliyor ve pat diye stop ettirmiyor. Bizimkilerin eski Anadol öyleydi mesela, rölanti vidasını ne kadar gevşetirsem gevşetiyim asla stop etmezdi aynı zamanda karbüratör ayarada gelmezdi, onun karbüratör ile manifold arasında conta yoktu, şimdiki kullandıkları Tipo'da eskiden karbüratör takozu hava kaçırıyordu fakat yine stop etme yoktu.

KE-Jetronic sistemde belli bir miktar havayı affeder ama rölantide bozuk çalışır çok hava alırsa pat diye stop eder, eğer tamamen bağlantısı çıkmış ve kopmuşsa o arabayı ne yaparsanız yapın çalıştıramazsınız. :)

Eski kullandığım CG'de bu problemide yaşamıştım rölantiyi ne kadar gevşek tutarsam tutayım hava alır stop etmezdi, o zamanlar çok imkan yoktu elimde olan sıvı conta ile araya sürüp kapatmıştım. :)

Abi kaçağın boyutuda önemli, ufak bir miktar kaçak varsa rölantiyi etkiliyor ve pat diye stop ettirmiyor. Bizimkilerin eski Anadol öyleydi mesela, rölanti vidasını ne kadar gevşetirsem gevşetiyim asla stop etmezdi aynı zamanda karbüratör ayarada gelmezdi, onun karbüratör ile manifold arasında conta yoktu, şimdiki kullandıkları Tipo'da eskiden karbüratör takozu hava kaçırıyordu fakat yine stop etme yoktu.

KE-Jetronic sistemde belli bir miktar havayı affeder ama rölantide bozuk çalışır çok hava alırsa pat diye stop eder, eğer tamamen bağlantısı çıkmış ve kopmuşsa o arabayı ne yaparsanız yapın çalıştıramazsınız. :)

Eski kullandığım CG'de bu problemide yaşamıştım rölantiyi ne kadar gevşek tutarsam tutayım hava alır stop etmezdi, o zamanlar çok imkan yoktu elimde olan sıvı conta ile araya sürüp kapatmıştım. :)
Anadol gibi çok eski taşıtlarda karbüratörün altında lastik takoz conta yoktu evet klingrit conta vardı , çok hafif hava alırsa dediğin gibi stop etmez haklısın , clingiritten hava emmesin diye yağda bekletirdik , yağı emince şişerdi 😬
Motosever maşallahın var 21 yaşında Anadol karbüratörüne parmak atan senden başka biri yoktur TR de şu an 🤩

Motosikleti
Rks rico 50 cc
Anadol gibi çok eski taşıtlarda karbüratörün altında lastik takoz conta yoktu evet klingrit conta vardı , çok hafif hava alırsa dediğin gibi stop etmez haklısın , clingiritten hava emmesin diye yağda bekletirdik , yağı emince şişerdi 😬
Ben ne yapayım olayı anlamadım gitti yenisinimi alayım söküp temizledim mi kafam karıştı Anadol girdi araya 😀

Ben ne yapayım olayı anlamadım gitti yenisinimi alayım söküp temizledim mi kafam karıştı Anadol girdi araya 😀
Karbüratörün hava emişini elinle kapat hemen stop ediyorsa hava almıyordur , ayar vidalarına motor düzgün cevap veriyorsa yazdığım gibi ayarla bırak..

Motosikleti
Ns200 15"
Motosever maşallahın var 21 yaşında Anadol karbüratörüne parmak atan senden başka biri yoktur TR de şu an 🤩
Abi Anadol ile ilgilenirken sanırım 15-16 yaşlarındaydım, bir arabaya ilk o zamanlar supap ayarı yapmıştım. Rölantide bozuk çalışırdı ve motoru gürültülü çalışırdı, o zamanlar Anadol tamir el kitabının pdf formatını bulup supap boşluklarına bakıp ayar yapmıştım ardından karbüratörü bir nebze olsa olabildiğince ayara getirip optimum bir ayar tutturmuştum. Şimdi ise Ke-Jetronic denen gudubet bir sistem ile uğraşıyorum, sağolsun Mercedes-Benz o dönemki yakıt basınç regulatörünü Ferrari ile aynı malzemeyi kullandığı için uçuk maliyetler oluyor. :D

Anadol'un supap ayarını yapıp rölantide saat gibi çalıştırmayı başarmıştım o yaşlarda, onun verdiği hazzı hiç bir şeyden almamıştım. Artık arabalarımızda ayar yapacak horozlar elimizde kalmadı, işlem yapacağım gözü senteye alıp iticileri değiştiriyorum o kadar. :)

Karbüratör ayarı turla falan olmaz o sadece hava ayarı tamamen bozuk motor en azından çalışsın diye yapılır, sonrasında ayar yapılır. Sanayide genelde dinleme yöntemi ile yapılır, bir yandan da egzozu falan koklarlar çiğ yakıt kokusu varmı diye :D. Ben defalarca uğraştım devir saatine v.s bakıp oda tam stabil olmadığından orda da en iyi ayar alınamıyor. En temizi egzoz'a gaz ölçümü cihaz takılarak yapmak fakat öyle bir cihazı herkes bulamayacağı için ben daha farklı bir yöntemle yapıyorum sadece bir multimetre (voltmetre) gerekli ucuz bir şeyde olur.
Şu şekilde yapıyorum önce konjektörü (regülatör) soketinden söküyorum motorun üzerindeki tüm elektriksel yük kalkıyor. Konjektör sökülü durumda iken yine aynı sokete multi metreyi ac voltaj kademesine alıp statörün elektrik ürettiği kablolara takıyorum, motoru çalıştırıp başlıyorum ayar yapmaya. En iyi ayarın olduğu yerde motor daha yüksek devir çalıştığından haliyle de ne kadar hızlı dönerse voltajda o kadarda arttığından en yüksek voltajı bulduğum noktada bırakıyorum. Sonrasında konjektörü geri takıyorum haliyle rolanti düşecek elektrik yükünden dolayı, tekrar rolanti ayarı yapıp bitiriyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar