Bir arkadaş yazmış eğer piyasanın çok altında hasar kayıtlı varsa alınır, bu lafa ne denir bilemem, ne kadar hasarı var önce bu bilinir, peşinen çok altında alma mantığı bana göre satana yapılacak en büyük hakaret ben asla bu tip insanlara satmıyorum. Adam üç liralık hasarı bile hemen konu ediyor hem de serviste değişmiş etmiş umurunda bile değil.
İki sene önce 3000 tl civarı hasar kaydı olan motorumu aldım alırken hasar kaydından istinaden en ufak pazarlık "ölücülük ya da fırsatçılık" yapmadım. Çünkü servis kaydı vardı, ben de klasik pazarlık yaptım o kadar, konu bile etmedim. Halen o zamana ait grenajda ufak çizikler var.
Satarken ya da alırken iki taraf da bu hasar konusunda soru işareti bırakmıyorsa motor piyasa fiyatlarına satılıp alınmalı, kendi adıma daha önce kaza yaptığım motoru satarken kaza ile ilgili en ufak ayrıntıyı alıcıyla paylaştım. Fotoğraflar, servis kayıtları, ekspertiz raporu, değişen orijinal parçaları her şeyi ile paylaştım asla çıkma, muadil bir şey kullanmadığımı gösterdim. Bu evrak foto vs. motorla birlikte verdim ki kendisi de yarın bir gün satarken aynı sıkıntıyı yaşamasın diye.
Aslında sorun dürüst olmayanlardan kaynaklanıyor, düşünün 3bin km'de satıştan 2.5 sene önce kaza yaptığım motorumu 28bin km'de satıyorum adam utanmadan halen sorguluyor, bu ahlak mı, ben üstüne her bakımını yaptırmışım eksiksiz her işlemin faturası her şeyi var, motorla birçok uzun yol yapmışım, on binlerce km olmuş, utanmadan yıllar önceki kazayı fırsat bilip ölücülük yapıyor. En sinir olduğum durum bu. Ben de kapıyı gösteriyorum bunlara güle güle.
Bir diğer tarafta da tabi yine ahlak yoksunu satıcılar var, bunlar da mesela şişirilmiş kaza tutarı diyor, arkadaş sigortadan fazla para almak için bunu yapıyorsan zaten işin başta ahlak boyutu konuşulur senin motoruna hiç kimse de güvenmez, ayrıca ölü fiyatı da hak edersin, senin gibiler yüzünden de piyasada her kazalı araca güven kalmaz.
Diğer bir mevzu kazasız deyip plakayı değiştirenler, tramer plakaya yazılınca sigorta tarafında adam uyanıklık yapıp plakayı değiştirip kazasız diyor, yok garaja girerken sürtmeler, yok sadece durduğu yerde yana yattılar, bunların bir kısmı külliyen yalan, motor aldıysan kazaysa söylersin, herkeste telefon var çek fotoyu tut bir kenarda kaydını, asıl motoru aldıysan kaza, bakım vs. durumunda yetkili ya da bilinen bir servisine götürmek senin yapman gereken. Paran buna yetmiyorsa git daha düşük bir model al ya da kullanma.
Kısacası karşımdaki dürüst ise ve bunu ispat edebiliyorsa her türlü hasarlı motoru ederi kadar ve ölücülük olmadan asıl pazarlık değerleri olan km değerleri ve model yılının hakkı eden fiyattan almayı düşünürüm. Çünkü bende satarken her türlü kaydını alıcıya gösteriyorum, kafasında soru olmasın aracımın gerçek hakkı olan değerden satılsın isterim.