Gülegüle kullan dostum, en önemlisi de kazasız belasız kullan. Karburatörlü almış olman senin yararına, çünkü ne kadar az elektronik o kadar az bela
Bakımları sportster'ların, H-D'ye göre normalde 5.000Mil-8000KM şeklinde belirtiliyor, ben kendi makineme 4000-5000'de bir bakım yapıyorum, niye yapıyorum, bizim yollarımız havamız suyumuz yakıtımız vs.miz ecnebininkilerden daha kötü de ondan yapıyorum. Sık sık bakım yapabilrsin, benim aldığım gibi tekrar kullanılabilir bir yağ filtresi ve hava filtreside alırsan, o masraflarıda bir kere yapmış olursun ondan sonra ihtiyacın olan tek şey yağ olur.
Yağ olarak tavsiye edebileceğim yağlar şu şekilde;
1- Mobil 1 15-50 Tam sentetik motosiklet yağı. Bu yağ TR'de üretilmiyor, dışarıdan ithal ediliyor ve ben 3 litresini 80 liraya alıyorum, ama gerçekten çok iyi bir yağ, motorun sesi soluğu farkediyor. Zaten amerikadaki sportster kullanıcılarıda %80 bu yağı tercih ediyorlar, bende o yüzden alıp denedm ve memnum kaldım. Fakat her mobil bayisinde olmuyor bilgin olsun.
2- BP Vanellus C6 Extra 15-40 Yarı sentetik dizel yağı. Bu yağda güzel, yüksek performanslı bir dizel yağı, motorda herhangibir ses oluşturmadı, nispeten daha ucuz ve heryerde bulabiliyorsun (herhangibir BP benzinlikten alırsın) Ama kullanacağın en ince yağda bu olmalı, fiyatı aldığın yere göre 35 ile 45 tl arasında oynuyor.
Dikkat etmen gereken hadise, kullandığın yağın, dizel yağı olması. bizim motorlarımız hava soğutmalı olduğu için daha yüksek ısılara maruz kalan yağlar kullanmamız gerekiyor. ve kullanma klavuzuda zaten dizel yağı kullan, önce 20-50 yoksa 15-50 yoksa 15-40 10-40 kullan diyor. 20-50 çok sert bir yağ ve bizim buralar o kadar sıcak değil (güney hariç.) Harley'in kendi yağları rezalet, kesinlikle uzak dur, 5 para etmez katran ayarında yağ satıyorlar bide utanmadan düne kadar "mineral yağ en iyisi" diye bağıran firma şimdi tam sentetik satmaya başladığı için "sentetik yağ bir şahane" diye anırıyor, rezalet bir pazarlama taktiği, ürünlerde iğrenç zaten, benim motor kesinlikle daha gürültülü çalışıyor kendi yağları ile.
Mobil 1'i primer'de ve şanzımanda da gönül rahatlığı ile kullanabilirsin. Şanzıman yağını 10.000'de bir değiştirmende fayda var, primer ile birlikte değiştir hatta.
Yağ değişimi garanti gibi birşeydir, ne kadar sık o kadar iyi, ama en önemlisi, hep aynı yağı kullanmalısın, iki farklı marka arasında gidip gelmek en zararlı şeydir. iki farklı yağ kimyasal olarak tepkimeye girip zaman içinde motorunu öldürebilir, o yüzden kendine bu yağlardan birini seç, motoruna koy, 2.000 km sonra bir kez daha değiştir, sonra 4000 5000 de bir değiştirirsin. Ama motorunu gün için çok kısa mesaferlerde kullanıyorsan, uzun yolun pek olmuyorsa, yağ değişiminde 3.000 max 4.000 km'yi geçme, çünkü hava soğutmalı motorlar sürekli ısınıp soğudukça içindeki yağıda çok hırpalıyorlar, o yüzden yağ özelliğini çabuk yitiriyor.
selamlar