Tesla bunun çalışan örneğini gösterdi. Benzin deposu doldurmadan daha çabuk şekilde pil otomatik olarak değiştirilebiliyor.
Asıl sorun dediğim gibi pil fiyatı. Ucuzlasın, alt yapı kurulur, sorun çözülür. Çünkü avantajı çok fazla bu teknolojinin.
Fiyat yüksek olduğu için yaygınlaşamıyor.
Bu sistemde evet araç yapılabilir Tesla'da yapmıştır ama böyle bir sistemin pratikte bir çözüm haline gelebilmesi için üreticiler arasında ortak bir standart oluşturulması gerekli. Her marka kendi tasarımını yaparsa sistem çalışmaz.
Şöyle düşünelim. VW, Renault-Nissan, Fiat, Toyota, Honda, Hyundai gibi otomobil sektörünün büyükbaşlarının ortak bir batarya standartı üzerinde anlaştıklarını ve ortak bataryalar kullandıklarını düşünelim hatta bu standartı isteyen diğer markalarda kullabilsin. Yani onlarca markanın yüzlerce modelinde kullanılan aynı ekipmanla sökülüp takılan toplamda 3-4 farklı batarya modeli olsun. Bir kaç tanede büyük batarya sağlayıcısı olsun. Müşteri arabasını bataryasız alacak. sonra bu sağlayılardan birine atıyorum OPET'e gidip batarya programına dahil olacak. Aylık belirli bir sabit para ödeyecek, şarjı bittikçede yine Opet istasyonunda belirli bir ücret karşılığında değiştirecek. Kendisi bir batarya sahibi olmadığı için yenisini verdim eskisini aldım vs gibi dertleride olmayacak.
Bence imkansız bir şey değil ama yakın gelecekte olur mu sanmıyorum belki orta-uzun vadede.