Hangi lastik alınmalı

Abiler merhaba. DOMİNAR 400 UG motosikletimi 5600 KM'dir fabrika çıkışlı lastikle kullanıyorum. Bugün bir iki çatlak gözüme çarptı ama küçük bayağı. Biraz huzursuz oldum ve yeni lastik bakayım dedim. Şimdi aklıma takılan bir şey var.

Benim motosiklet için baktığımda önerilen Anlas Set 110/70ZR17 ve 150/60ZR17 Viento Sport (2022) lastik var.

Ancak ben biraz da dere tepe girmek istiyorum son zamanlarda bu yüzden Anlas Set 120/70ZR17 ve 160/60ZR17 Capra-RD almayı düşünüyorum. Lastik ebatları daha büyük haliyle.

Bana bunun ne gibi eksileri olur. Mesela 29 Temmuz gibi Kapadokya'ya gitme ihtimalim var motosiklet ile bana uzun yolda bir sorun yaratır mı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhabalar, bende 400UG kullannicisiyim henuz 2.500Km de bunun 1.500 kadari uzun yolda yapilmistir, orijinal lastikleriyle gercekten cok sorun yasayip bende degistirmek icin arastirma yapmistim

Mitas markasinin dominara uygun lastikleriyle ilgili hem viraj performansini arttirdigini hem saga cekme olayini cozdugunu hem de islak zeminde daha iyi oldunu kanaatine varmistim.

Degistirme imkanim olmadi yurt disina ciktigim icin ancak boyle bir arastirma yapmistim umarim isine yarar..

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Aradığın lastik bu. Yalnız fiyatı biraz kalın ve şu anda stokta yok görünüyor.:pale:
Pirelli Scorpion Rally STR 110/70R17 54H M+S ve 150/60R17 66H M+S
EKSPFXJXZC64202214261_Pirelli-Scorpion-Rally-STR.jpg

Son düzenleme:
"Sorun" yaşar mısın, buna cevap vermek güç. Motosikletin fabrika çıkışındaki karakterinde değişikliklere neden olan şeyler yapmış olacaksın, ne kadar etki eder ne kadar farkedersin burası çok karışık. 160 arka lastiği olan XJ6'ya 180 arka lastik takan biri, karşılaşacağı olumsuz yönler söylenince "ben yaptım virac hiçbişe olmuyo" diyebiliyor.

Sığma kısmını geçiyorum zaten onu gözle nizamla anlarsın.
Öncelikle daha büyük lastik demek daha fazla ağırlık demek ve bu ağırlığı en istemediğimiz yer olan tekerlerde artırıyorsun. Bu yüzden;
Yakıt tüketimin artacak.
Fren performansın azalacak.
Hızlanman yavaşlayacak.
Son vitesinin görebileceği son hız artacak ama muhtemelen senin düz yolda görebileceğin son hız azalacak.
Kadranın bugün 100kmh gösterdiği yerde (160/60'ta) 98kmh gibi gösterecek.

110/70 150/60'tdan 120/70 160/60'a geçersen, motosikletin yerden daha yüksek olacak. Bunun negatifini pozitifini sen belirlersin. Ancak motosikletinin geometrisi de değişmiş olacak.

Lastik temas alanın artacak, bu nedenle frenlemede kaybettiğin gibi temas alanı artışından ötürü de biraz kazancın olacak. Ancak temas alanın artarken ağırlığın aynı kalacağı için birim alandaki ağırlığın da azalacak, yani lastiği asfalta bastıran ağırlık. Öte yandan tabi arka lastikte de temas alanı artacağı için virajlarda daha iyi bir tutuş elde etmen, ihtimal dahilinde.

Son olarak hem ön hem arkada daha geniş tabanlı bir lastiğe geçtiğin için motosikletin kıvraklığında bir azalma olacak, daha zor yatacak.

Tüm bu söylediklerim olması kesin şeyler, ancak bunların ne şiddette olacağı ve sana ne kadar etki edeceği tamamen kişisel bir yaklaşım.
Ben kolay kolay motosiklet için verilen lastik ölçüsünün dışına çıkmam, anlamsız buluyorum. Ha şu an kullandığım motosiklet için iki tane arka lastik veriliyor, üstünde gelen 180/55 veya istersen 180/60 da takabiliyorsun. Pistte bir kaç derece daha fazla yatma imkanı sağlıyor, ayrıca motosikletin arkasını da biraz daha yükseltiyor. Bunlar belli durumlarda tercih edilebilecek değişiklikler, ben de bir ara düşündüm; arka bittiğinde bitmek üzere olan bir ön lastik fikri hoşuma gitmedi, o yüzden vazgeçtim. Şu an arka lastik artık sınırına geldiğinde ön lastiğin biraz daha marjı kalmış oluyor, bu benim için daha uygun olan seçimdi.

Spesifik bir amaca hizmet etmediği ve sonuçları da her açıdan düşünülmediği müddetçe değiştirmek doğru değil.
Ne kadar etkisi olur gerçek hayatta, orası kişisel artık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar