Bu G sınıflandırmaları VW'nin bok yemesiydi, aralarındaki fark nedir bilmiyorum.
Bizim karşımıza çıkacak olan
etilen glikol bazlı ve
propilen glikol bazlı antifriz ayrımı olacak. Bu ikisinin asla birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Önemli nokta bu.
Hangisinin kullanılmasının önerildiğini kitapçıkta görebiliriz.
Örnek:
-Burada eksik yanlış bişey yazıyordu sildim.-
Renkler kullanılan katkı malzemesi türünü belirtiyormuş. Mavi/yeşil olanlar eski nesil biraz, inorganik katkı içeriyor. Ömürleri 2 yıl kadar. (IAT)
Kırmızı/pembe olanlar organik katkı malzemesi içeriyor. Alemiyon ile uyumu daha iyi, ömürleri 5 yıl gibi, daha uzun. (OAT)
IAT ve OAT'lar da karıştırılmamalı.
Ben iki kural takip ediyorum.
1. Ekleme gerekirse saf su ekle - hiç bir motosikletimde gerekli olmadı ama arabada eklediğim oldu*
2. Değiştireceğin zaman kitapta ne yazıyorsa aynısını doldur geç
Motosikletlerin büyük kısmında etilen glikol bazlı kullanılıyordu ama şimdi greenwashing furyasıyla propilen glikol kullanmaya başlayan firmalar da vardır.
*Edit: Unutmuşum tee MT-25'te eklemem gerekmişti, saf su yallah.
Ufaktan bir yanlış bilinen konuya da barnak basalım, antifriz denilen arkadaşın iki esas görevi var, biri donmayı engellemek diğeri de korozyonu engellemek. Saf sudan daha iyi soğutmuyor kendisi - o yüzden su azaldı da servise gitmek lazım turu tamamlamak lazım falan gibi durumlarda gönül rahatlığı ile saf su koyabilirsiniz. Hatta 6 ayda bir değiştireceğim (korozyon için yeterli mi bilmem ama yeterli olan aralık neyse) + kış ortamına girmeyecek diyorsanız sürekli saf su ile de gidilebilir.
En önemlisi işte bu onunla bu karıştı mı durumu yaşamamak için eğer seviye az ise saf su ekleyin. Ondan sonra serviste ya da kendiniz kitapçığa göre tüm sistemi uygun olan ile yenilersiniz.