Hadi yağı seçtik, zinciri yağladık. Pekii ya antifreeze??

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Nedir bu g11, g12, g13 hangisini kullanacağız?

Motosikleti
Yamaha XSR700
Kimse yazmamış ama güzel soruymuş. Uplamış olalım.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Yeşiller en baz olanı olmalı. Numara sıralaması doğru ise g11 oluyor. Pembe olanda g12 olması lazım o daha kaliteli daha uzun ömürlü

Motosikleti
Ns200 15"
Motosikletler genelde meg bazlı kullanır, markada size kalmış.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Şimdi bi daha baktım yeşil olan eski motorlar için (motosikletten bahsetmiyorum) pembe olan daha yeni motorlar için uygunmuş. Soğutmanın alakası yok ama yeni motor genelde kurşunsuz benzin kullanmaya yönelik katalitik konvektör takılı olan araçlar olarak adlandırılır.

Bu G sınıflandırmaları VW'nin bok yemesiydi, aralarındaki fark nedir bilmiyorum.
Bizim karşımıza çıkacak olan etilen glikol bazlı ve propilen glikol bazlı antifriz ayrımı olacak. Bu ikisinin asla birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Önemli nokta bu.

Hangisinin kullanılmasının önerildiğini kitapçıkta görebiliriz.

Örnek:
af.jpg

-Burada eksik yanlış bişey yazıyordu sildim.-
Renkler kullanılan katkı malzemesi türünü belirtiyormuş. Mavi/yeşil olanlar eski nesil biraz, inorganik katkı içeriyor. Ömürleri 2 yıl kadar. (IAT)
Kırmızı/pembe olanlar organik katkı malzemesi içeriyor. Alemiyon ile uyumu daha iyi, ömürleri 5 yıl gibi, daha uzun. (OAT)
IAT ve OAT'lar da karıştırılmamalı.

Ben iki kural takip ediyorum.

1. Ekleme gerekirse saf su ekle - hiç bir motosikletimde gerekli olmadı ama arabada eklediğim oldu*
2. Değiştireceğin zaman kitapta ne yazıyorsa aynısını doldur geç

Motosikletlerin büyük kısmında etilen glikol bazlı kullanılıyordu ama şimdi greenwashing furyasıyla propilen glikol kullanmaya başlayan firmalar da vardır.

*Edit: Unutmuşum tee MT-25'te eklemem gerekmişti, saf su yallah.
Ufaktan bir yanlış bilinen konuya da barnak basalım, antifriz denilen arkadaşın iki esas görevi var, biri donmayı engellemek diğeri de korozyonu engellemek. Saf sudan daha iyi soğutmuyor kendisi - o yüzden su azaldı da servise gitmek lazım turu tamamlamak lazım falan gibi durumlarda gönül rahatlığı ile saf su koyabilirsiniz. Hatta 6 ayda bir değiştireceğim (korozyon için yeterli mi bilmem ama yeterli olan aralık neyse) + kış ortamına girmeyecek diyorsanız sürekli saf su ile de gidilebilir.

En önemlisi işte bu onunla bu karıştı mı durumu yaşamamak için eğer seviye az ise saf su ekleyin. Ondan sonra serviste ya da kendiniz kitapçığa göre tüm sistemi uygun olan ile yenilersiniz.

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Benin kitapçıkta da yeşil antifriz ile suyu yarı yarıya karıştırmam gerektiği yazıyor. Toplam 1,2 lt olacakmış.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
arkadaşlar şu an moralım bozuk.

benim motor 4 yıl once bir yaz gunu baktım suyu azalmış, ulan dedim başıma bir sorun gelmesin.Bulunduğum yerde motorcu yoktu.
Hyundai servisine girdim dedim benim suyum azalmış yardımcı olurmusunuz , adam geldi bir sıvıyla takviye yaptı.Maviydi galiba sıvı tam hatırlamıyorum.

Ondan sonra 1 defa tum radyator suyu değişti bujiler değişken.

Şimdi araştırdım adamlar "Wrong coolant type can ruin the seals and radiator hoses" falan diyor. Bişey yapmama gerek var mı ? başıma bişey gelecekkkkk mi soyleyin.

Motosikleti
O zaman bu hafta sonu organik bileşikli alıp değiştireyim. Motor mu süreceğiz, kimyager olup bunları anlayacağız çözemedim gitti. Bu kadar zor olmamalı bu işler.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Henüz birkaç ay önce aracım soğutma sıvısı uyarısı verdiği için, antifriz eklemiştim. Buradan yürürsem, yeni nesil soğutucu sıvıları G12, G12 plus, G12 plus plus, G13 gibi sınıflandırılıyor. Bunlar kırmızımsı/pembe renkli olanlar. Eski nesil araçlarda G11 gibi mavi/yeşil renkte olanlar kullanılıyor.

Benim aracıma G13 eklendi. Aslına bakılırsa, G12 ile G13 arasında önemli bir fark da yokmuş. G12 den itibaren birbirlerine karıştırılabilir içerikte maddeler. Ayrıca saf su/antifriz oranı da çoğunlukla %40/%60 arasında öneriliyor. Yine de farklı kodlu antifrizleri çok acil bir durum yoksa karıştırmamakta yarar var. Soğutma kabında hafif eksilme durumunda saf su ile de tamamlanabilir.

Motosiklette durum nedir baktığımda, her üreticinin farklı bir önerisi oluyor sanıyorum. Örneğin Hornet için Honda'nın önerisi şu;

Burada G kodu verilmemiş. Otomobil soğutma sistemi ile motosiklet arasındaki yapısal farklılıktan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. İçeriği muhtemelen G12-G13 ile aynıdır. Yine de servise danışmakta yarar var.

Motosikleti
“SUZUKI LONG LIFE COOLANT” mevcut değilse, alüminyum radyatörle uyumlu glikol bazlı antifriz ile sadece 50:50 oranında distile su karıştırılarak kullanılmalıdır. Buradan çıkamadım, hepsi glikol işte.

“SUZUKI LONG LIFE COOLANT” mevcut değilse, alüminyum radyatörle uyumlu glikol bazlı antifriz ile sadece 50:50 oranında distile su karıştırılarak kullanılmalıdır. Buradan çıkamadım, hepsi glikol işte.

Sadece bunu mu yazmışlar?

bu ise kapağında etylene glycol uyarısı var ama sınıfını vermemiş. Dediğin gibi kırmızı organik alırsan daha uzun ömürlü olur. Lakin, sistemde mavi varsa karışmış olacaklar. Tamamen flush yapman gerekir.
alemiyon ile uyumlu derken organik OAT demeye çalışmış da olabilirler.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Antifirizleri inorganik, organik ve hybrid organik olarak 3 başlıkta toplayabiliriz. İnorganik olanlar fosfat ve silikat denen koruyucular içerir, daha çok eski teknoloji motorlarda kullanılır ömürleri kısadır ve 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir. Organik olanlar silikat ve fosfat içermez daha uzun ömürlüdürler fakat korozif koruyuculukları biraz daha düşüktür. Hybrid Organik diye geçenler ise aslında inorganik ve organik antifirizlerin bir tür karışımıdır. Silikat içerirler fakat fosfat içermezler. Renkleri ise tamamen üretici firmaların tercihidir ve sadece sızıntı halinde farkedilmelerini sağlamak için renklidirler. Yani kırmızı ya da pembe olanlar organik, fosforlu yeşilller inorganik, maviler Hibrittir diye bir genelleme yapmak doğru olmaz. Yıllardır arabalarımın ve motosikletlerimin yağ, filtre, soğutma sistemi sıvı değişimi vb. rutin bakımını kendim yaparım. Servis manuellerinde yazan üretici tavsiyesine dikkat ederim ve mutlaka kaliteli antifiriz kullanır karışımı da 50:50 (yarı yarıya) saf su ile karıştırırım. Çok soğuk bölgelerde 60:40 ya da 70:30 olarak yapılabilir. Ama soğutma suyu hazırlamanın püf noktası kaliteli ve aracınıza uygun antifiriz ile kimyasal işlemden geçirilmiş SAF SU kullanmaktır. Kalın sağlıcakla

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar