Gümrük Vergisi Limiti (laf lafı açıyor içeriklidir)

Gümrük Vergisi Hesaplama Aracı bulunan rastgele bir site (fena değil, kullanışlı)
http://gumrukvergisi.hesaplamasistemi.com/?operation=process

Haberiniz varmıydı bilmiyorum, olmayanlar haberdar olsun. Haberi olanlar ise lütfen günaydın, daha yenimi duydun falan gibi söylemlerde bulunmasınlar. Bak baştan söyliyim çok pis çemkiririm, gözlerine mandalina kabuğu sıkarım.:cherry:
Yurtdışından alışveriş ile getirdiğimiz yada int üzerinden siparişini verdiğimiz yedek parça, sarf malzemesi gibi ürünler için Gümrük Vergisi muafiyet limiti 30 Euro’ ya düşürülmüş. Sayın Bakanımız demiş ki “ bu durum haksız rekabete neden oluyor ve yerli firmaları korumamız lazımdır, Europa ülkelerinde bu oran e-ticaret konusunda 22,5 Avro dur.” Kısacası ayar çekmişler. Gerekçe olarak ise aldıkları yoğun şikayetlermiş.

Bilmeyenler için bu arada Gümrük Vergisi, AB üye ülkelerinden getirilen mallar için %18 Diğer Ülkelerden getirenler için %20 dir.
Bunun haksız rekabete yol açan kısmı nedir?

Ben şimdi gidicem güvenilirliği dünyaca kabul görmüş olan son teknoloji ürünü bir kask alıcam. Bilmemnere mağazasına gidiyorum fiyat 3.000 TL. E-Ticaret yolu ile malum birkaç siteden bakıp hesaplıyorum bana maliyeti, vergisi kargosu dahil 1.800 TL. Bunu Ülkemizde satan falanca mağaza distrübitör olmasa bile alış fiyatı inanın ki 1800 TL nin altındadır. Oha derler adama. Kimse bu işi yapanlara taş yesinler demiyor ama her gün de pirzola yenmez yahu. Tamam kazanacaksın elbet. Kimbilir kaç kişiye maaş veriyor ekmek kapısı oluyorsun, ödediğin dolaylı dolaysız verginin haddi hesabı yok ama kar marjınıda biraz ılımlı tut. Barış ağabeyin dediği gibi “ hele desdur, gören maşallah desin, bu ne iştah böyle”

Diğer yandan ise gerçekten suistimale ve haksız rekabete yol açabilecek bir çok ürün kalemi de var. Evet ya, bildiğin kalem örneğin. Alırım 100 tane bilinen marka kalemden koyarım reyonuma satarım. Ne diye distribütörden iki katına alıcam. Sattığım yılda 300 tane kalem zaten. Yanına diğer ürünlerden de devam ederim olur biter. Kar marjım nerden baksan %10 yükselir.
Bu da iş değil. İşin Asıl kısmı şuna gelecek, fazla uzatmaya lüzum yok.

Ticari kısmını bir yana bırakalım, kime sorsan kendi ilgilendiği yada kullandığı ürünün yine kendince makul bir nedeni ile gümrükten muaf olmasını yada limitinin yüksek olmasını isteyecektir. Kendince haklıdır da. Kalem defter desen eğitim diyecek, ampul falan desen enerji diyecek, kamera falan desen güvenlik diyecek. Her saça göre tarak bulunacak.

Hükümetin gümrük vergisinden muaf olması gereken kalemleri belirlemek için bir komisyon kurması çok mu zor. Bu komisyon diyelim ki çalışmasını bir yılda tamamladı. Sonuçlarını paylaştı ve evet can güvenliği konusunda bu şu falan filan kalemlerde ülkemizde yerli üretim yapılması tüketim konjonktürüne bakıldığında karlılığı sağlayacak, işletmeyi ayakta tutacak kapasitede değil bu neden ile ithalatında serbesti ve muafiyet sağlanmasında sakınca yoktur dedi. Ne olacak yani, nedir. Bir deveye bir kulağı çok görmekmidir.
İşin ana fikri, CAN GÜVENLİĞİNİN sağlanması için yerli üretimi bulunmayan, yada bulunulsa bile işletmeyi ayakta tutamayacak satışları olan ürünlerin gümrükten muafiyet limitinin yükseltilmesidir. En basit hesap ile kafa travmalarındaki tedavi maliyeti kaliteli bir kasktan alacağım vergiden çok ama çok fazladır. Bu maliyeti düşürmek varken yapılan mevcut uygulama deli saçmasıdır. Ancak bunu hükümete anlatmak çok zordur. Ne yapılıyorsa genelleme üzerine yapılıyor. Tek tek sizinle mi uğraşıcaz anlamına geliyor.

Evet, uğraşacaksınız, tek tek uğraşacak her ihtiyacı ile ilgileneceksiniz. Milleti şımartacaksınız. Bu vatan için kanının son damlasını bile esirgemeyen bu Aziz Millet şımartılmaya layıktır. Bu Milletin evlatları tarihte adı bile olmayan suriyede şehit düşerken, suriye milletinin evlatları sahilde nargile fokurdatıyor ise, bunu yapacaksınız….

Ben ne dersem diyeyim boş ……seneye tezek yakarak ısınıcam desem, bu hükümet ya boka vergi koyar yada ineklerin g..tüne sayaç takar.:wiinkk:

diyerek bitiriyorum....

Son düzenleme:
Rahmetli Mahzuni'den bir 2 mısra paylaşır, hemen uzaklaşırım ben,
''Nasıl olsa soran yoktur, vur fakirin kesesinden oy, oooy,oy''

2 hafta önce italya da bir siteden 312 euro tutarında bir alışveriş gerçekleştirdim. Brembo fren diskileri ve balataları aldım... 312 euro. Kargo dahil (25 euro). Karşılığında 230,00 tl civarında vergi ödedim. Bu arada pazartesi günü verdiğim sipariş aynı hafta cuma günü elimdeydi.

Aynı alışverişi ülke sınırları içerisinde yapmak istediğinde min. 500 tl ile max 2000-2500 tl fazla bedel ödeyerek gerçekleştirebilirdim. Emeğinize yazık değil mi arkadaş. Esnaf tabiki de kazansın. Ama vatandaşta kazansın. Alırken de kazansın. Cebine, elindekine, avcundakine yazık. Hatta ayıp. Sokayım köprülerinize de tünellerinize de size de.

Üstadım şu sokma hakkını sandığa oy sokarken kullansan, daha sağlıklı olur kanaatindeyim :wiinkk: Konunun siyasi mecraya akması hoş olmayacaktır. Seven var sevmeyen var. Köprü de lazım tünel de, o bir gerçek elbette yapılacak bunlar. Şu an için sadece can güvenliğini sağlayan ekipmanlara vergi istisnası getirilmesini tartışalım.

Sence de daha verimli bir tartışma olacağını sanıyorum.

Aslında bu işin basit bi çözümü var Madem satıcılar devlete baskı yapıp gümrüğe sınır koyuyor tüm motosiklet kullanıcı grupları toplanır devletten randevu ister üyelerinin motosiklet kullanıcılarının isteklerini aktarır
3 5 satıcının mı siyasi baskısı yüksek olur yoksa yüzbinlerce motosiklet kullanıcısının mı. Siz daha iyi bilirsiniz ama Motosiklet federasyonları üreticiler ve satıcılarla çıkar ilişkisi içinde olduğu için pek motosiklet kullanıcılarının taleplerini iplemezler bu arada

Son düzenleme:
Devleti yönetenlerin kısaca dediği şu; zaten ucuza alıyorsun, bize de at bir sakal da yolumuzu bulalım. Hiç yoktan vekillerin telefon faturaları çıkar

Mesele kask ve motosiklet ekipmanı ise o kadar uçuk farklar yok belki Avrupa'da daha bile pahalı. Yani Türkiye'de 3000TL lık kaskı yurtdışından 1800TL ye alamazsınız. Marka model link verin kıyaslayalım.
Örneğin fc-moto.de den Arai rebel black frost kask alalım dedik. €550 çıplak fiyatı + €50 shipping ödeyeceksiniz. €600x4 TL = 2400TL eder. Gümrüğe gelecek + %18 GV ödeyeceksiniz toplam 2832TL ye gelecek. Oysa burada 2,550._TL kdv dahil. (2 yıl garantili)

Üstadım şu sokma hakkını sandığa oy sokarken kullansan, daha sağlıklı olur kanaatindeyim :wiinkk: Konunun siyasi mecraya akması hoş olmayacaktır. Seven var sevmeyen var. Köprü de lazım tünel de, o bir gerçek elbette yapılacak bunlar. Şu an için sadece can güvenliğini sağlayan ekipmanlara vergi istisnası getirilmesini tartışalım.

Sence de daha verimli bir tartışma olacağını sanıyorum.

Tabiki de dostum benim. Aslında bakarsan ayn şeylerden yakınıyoruzdur. Ama durum böyle ağzımızda dilimizde ve yandığının çok daha azını üflüyoruz. Öfke hali işte ne yaparsın. Politize etmenin anlamı yok tabi. Vergiden bahsediyor olalım hemde herşeye ve kol gibi. Satın alma gücünün yokluğundan bahsedelim. Kredi ile hayat döndürmekten bahsedelim. Bankalara olan borçlardan bahsedelim. Durumu gerçekleri ile konuşalım değerlendirelim. Üretememekten sadece misli fiyatlara satın almaktan bahsedelim. Satın aldıktan sonra hayatını bir motosiklet montu etrafında yönetmekten bahsedelim.

Mesele kask ve motosiklet ekipmanı ise o kadar uçuk farklar yok belki Avrupa'da daha bile pahalı. Yani Türkiye'de 3000TL lık kaskı yurtdışından 1800TL ye alamazsınız. Marka model link verin kıyaslayalım.
Örneğin fc-moto.de den Arai rebel black frost kask alalım dedik. €550 çıplak fiyatı + €50 shipping ödeyeceksiniz. €600x4 TL = 2400TL eder. Gümrüğe gelecek + %18 GV ödeyeceksiniz toplam 2832TL ye gelecek. Oysa burada 2,550._TL kdv dahil. (2 yıl garantili)

eskiden fiyat farkı çoktu bu internetten getirme olayları çıkınca fiyatlara ayar çektiler baktılar olmıyacak

Sanırım bir yerde daha anlatmıştım.

Bauer marka bir buz pateni alacaktım Türkiye fiyatı 450-600 arasında iken ben kargosu dahil 100 küsürlü TL ye almıştım. sitede reklam olmayacak ise hockey.eu . Şimdi göz göre göre gidip bu kazığı yemek bana uymuyor. Beklemesi de olsa ben daha uyguna taaa avrupanın bir ucundan çok daha ucuza getirtebiliyorsam, bizim satıcıların bi kendine çeki düzen vermesi gerekli.

İnternet alışverişinden bir çok şey temin edebiliyorsunuz- edebiliyorduk-. Devletimizde sağ olsun bu kadar sessiz sakin her şeye "he" diyen halkına, piyasada ticaret yapan Türk firmları zarar (!) mı etsin deyip 30€ sınırı dayadı.

Bu ara nedense hep Nasrettin hoca ve fil hikayesi geliyor aklıma:silent: :cherry:

Şimdi bende alibaba 'dan bir ürün sipariş edeceğim ama bir türlü ne kadar gümrük vergisi ödeyeceğimi bilemiyorum kimi diyorki hiç gümrük vergisi ödememek için satıcılar düşük fiyat gösteriyorlarmış gümrük vergisi bu sitede öyle bir bilgi ve hesaplamalar var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar