şimdi,konu çok farklı yerlere gitmiş,okuduktan sonra benim dikkatimi çeken iki konu oldu..birincisi ana konu ; hayvanlara karşı olan tutum(dinden falan bahsedilmiş). ikincisi ise; avcılık.
şimdi birinci konuya gelecek olursak; elbetteki insanlar,kainat üzerindeki tüm varlıklardan üstündür. onu üstün kılan ise "akıl"dır. diğer canlı varlıklarda akıl yoktur.akıl yoktur derken keskin bir şekilde yoktur olarak anlaşılmasın(eğitilen köpekler gibi vs..) fakat hiçbir zaman sahip oldukları akıl,duygu vs.. insan seviyesine yükselemez.
ayrıca kur'andan da referans verecek olursak, bakara suresi 29 ayeti : "O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi (tanzim etti). O, her şeyi hakkıyla bilendir."
özetle; herkesin kendine göre hayvan sevgisi vardır ancak bu hiçbir zaman nefrete dönüşmemeli..ayrıca, hayvanları seveceğiz diye de hayvanları insanlardan üstün tutmamalıyız/tutamayız.arkadaşa çok yüklenilmiş,umarım karşınıza aniden çıkan bir köpek yüzünden başınız derde girmez.o zaman arkadaşın asıl demek istediğini anlarsınız.onun da durduk yere gidip hayvanları öldürdüğünü zannetmiyorum. sadece başıboş bırakılan hayvanların, insanların başına bela açacağını söylemek istemiş,bunu anlatırken de biraz aşırıya kaçmış..
yani şöyle ki hayvanlarda akıl olmadığı için (evet insanlara karşı faydaları iyilikleri de var) insanlara verecekleri zararları hesap edemezler. dünya üzerindeki milyonlarca hayvanı akıllandıracak veya kontrol edebilecek bir sistem olmadığı için onlar da insanlara zarar vermeye devam edecekler. bazı insanlar bu zarara isyan edecek,bazıları ise "onların aklı yok,yapacak birşey yok" diyecek. bu işin sonu yok..
ikinci konuya gelirsek; hayvan öldürürken ,hayvan kullanmak ve kullandığın hayvanı da yüceltmek nasıl bir ikiyüzlülüktür anlamadım. eski çağlarda avcılık yapılırdı. neden ? çünkü teknoloji gelişmemişti ve insanlar aç kalmamak,açlıktan ölmemek için hayvanları öldürürdü (gerçi hala öldürüyor). fakat artık teknoloji gelişti,tarım gelişti,hayvancılık gelişti.bunlar bir sektör haline geldi.Gelişmiş ülkelerin tümünde karnını doyurmak için gidip doğada yaşayan bir hayvanı vurmana/öldürmene (avcılık) gerek kalmadı.her tarafta market,bakkal var,gidip oradan alıyorsun..(daha da açıklayacaktım da,durdum bir an,oha dedim kendime,hangi yüzyılda,hangi ülkede yaşıyorsun,bu kadar da değil..neyi açıklayacaksın,anaokul çocuklarına mı anlatıyorsun?)
hiçkimse bana gelişmiş ülkelerde yapılan avcılığın aç kalmamak/açlıktan ölmemek için yapıldığını anlatmasın. amerika,avrupa gibi gelişmiş ülkelerde-ülkemiz de dahil-- yapılan avcılık tamamen hobi amaçlıdır. afrikada yaşıyorsan ve yemek kıtlığı çekiyorsan tamam anlarım,ama trakyanın yıldız dağlarında veya kastamonu ılgaz dağlarında vs vs yapılan avcılık tamamen hobi,zaman geçirme,facebook'ta hava atmak için yapılır. buralarda avcılık yapanlar aç kaldığı için avcılık yapmazlar;tamamen kişisel zevkleri için,ego tatmini için,haftasonu gelip kafasını dağıtmak için avcılık yaparlar.açın youtube'da avcılık videolarını izleyin. hepsinin elinde son model silahlar,avcılığı kolaylaştıracak son model aletler,çeştk çeşit fişekler vs vs... bunlar para harcayan adam aç olamaz di mi ? doğadaki geyiği,domuzu,tavşanı vurmak kasaptan bir kilo et almaktan daha mı basit ? veya tüfeğe,mermiye harcanan para bir kilo etten daha mı ucuz ? Güldürmeyin
saygılar