Grup sürüş dinamikleri

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Değerli forumdaşlarım;

Yaz aylarının yaklaştığı bu günlerde hepimiz kendi gruplarımızla turlara, uzun, kısa yolculuklara çıkıyoruz.. Grup sürüşlerinde bizleri bir çok tehlike beklemekte.

Bu nedenle, grup sürüşü konusunda nacizane bir kaç hatırlatma yapmak isterim;

Her zaman kendinizi güvende hissedeceğiniz hızda gidin, önünüzde açık ve engelsiz bir mesafede durabileceğiniz hızda, önünüzdeki kişinin hızına göre değil.
Arkanızdan sizi takip eden sürücüler sizin ne kadar hızlı veya ne kadar iyi viraja yattığınızı düşünmelerinin gerçekten hiç bir önemi yok, Allah korusun bir kaza durumunda bedelini ödeyecek olan sizsiniz.

Tüm grup sürüşlerinde her sürücü kendi güvenliğinden kendi sorumludur.

Genellikle grup sürüşlerinde öncü olan tecrübeli sürücü de, tecrübeli olmanın getirdiği toplumsal baskı hissedilir. " En iyi ben viraja yatarım, bana baktıklarında yağ gibi süzülüyor görmeleri gerekiyor, en hızlı ben gitmeliyim" gibi düşüncelerin tamamı olmasa da bir kısmı kafasından geçer. Bu nedenle bir çok zaman Red Mist durumuna girer.

Öncünün arkasından takip edenler ise potansiyel tehlikeleri kendi tecrübe ve yoldan aldığı bilgiye göre yorumlamayarak, öncüye göre değerlendirme hatasını yaparlar. Sadece kendimiz hızımızı, viraja nasıl ve ne kadar yatacağımızı, ne zaman sollayıp ne zaman sabırla bekleyeceğimizin kararını verebiliriz.

Grupta sürerken, "beni tecrübesiz mi görürler korkusu ile ne kadar savunmasız ve incinebilir olduğumuzu unutabiliyoruz. Maalesef kontrol bu durumlarda sizde olmuyor.

Hele ki tanımadığın sürücülerin olduğu gruplara katılmak büyük risk. Sağdan sollayanlar mı dersin, gaza gelip, ölümüne yol vermemeye çalışanlar, önüne dalanlar, bir birlerine şaka amaçlı da olsa sürüş esnasında garip hareketler yapanlar vs.vs.

Aklıma gelmişken grup sürüşlerinde çok kullanılan interkom da bazen tehlikeli olabiliyor. İnterkomda direktif verilebiliyor. "Şimdi geç, bekle, hızlan, sollayabilirsin vb." bu direktifler veya yönlendirmeler sonucu bir kaza oluşma ihtimali yüksek olabiliyor. Sizi yönlendiren yoldan, coğrafi koşullardan veya diğer yol kullanıcılarından aldığı bilgilere göre size yönlendirmede bulunuyor. Sizin o sırada bulunduğunuz pozisyon ile onun verdiği bilgi örtüşmeyebilir.

Ya da çok fazla kişi interkomla bağlı olduğunda kakafoni oluşarak dikkat dağınıklığına yol açabilir.

Ben genelde gruptan ayrı anlaştığım, sürüşünü en ince ayrıntısına kadar bilip analiz ettiğim (onlarda benim) arkadaşlarımla grup sürüşü yaparım. nerede geçip, nerede bekleyeceğimi, nerede gaz açıp nerede fren yapacağımı bilen arkadaşlarımla.

Bu ve bunun gibi hap bilgileri eğitmen olarak instagram hesabımdan paylaşmayı düşünüyorum. Fakat önce bu paylaşım işlerini çözmem lazım. Yaşım 50. Bu güne kadar fotoğraf vs paylaşırdım. Şimdi kamera ve mikrofon aldım. Daha pro yapayım diyorum bu işi. Gençlerden yardım isteyeceğim başta. Sonra bir işi kafaya koydum mu dibine kadar yaparım inşallah.

Sürçü lisan etti isek affola...

Motosikleti
D400
Güzel bir yazı.

Hiç sevmiyorum grup sürüşünü, ayak uydurmaya calısırken canım sıkılıyor zevk almıyorum.

riskli birşey zaten.

Motosikleti
1190 ADV
İlave olarak diğer araçların rahat sollama yapacağı aralık bırakmak gerekli. Bölünmüş yol olsa bile 10 tane motosikleti sollamaya çalışan otomobili beklemeyen sıkıştıran başka araçlar olacaktır. O durumda risk yükselir, sollama yapan motorcunun üzerine sürebilir, hakimiyetini kaybedebilir vs. Grupta motosiklet sayısı fazla ise, 2-3 motorluk küçük gruplara bölünmek daha mantıklıdır.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bizim köfteci tayfa en fazla 5 motor sürüyoruz, ara sıra bize katılan arkadaşlar da oluyor. Biz sürerken aramızda en az 300-400 metre oluyor öyle dip dibe sürmüyoruz, herkes kendi temposunda sürüyor, en öndeki arkadan geleni aynadan görebileceği kadar yardırıyor.
Sollamalarda falan herkes kendisi uygun şekilde solluyor zaten aramız oldukça açık olduğu için peşpeşe sollama şeklinde gitmiyoruz, baktım geride kalmışım çok da dert etmiyorum yine kendi tempomda sürüyorum çünkü arkasındakini aynada kaybeden farkedince yavaşlar nasıl olsa ileride yetişirim diyorum.

Sanırım sizin tavsiye ettiğiniz şekilde düzgün sürüyoruz.

Motosikleti
cbf 150
Ben grup sürmüyorum, bizim grupda adam kalmadı hepimiz super sportcuyduk geriye ben kaldım.

Motosikleti
D400
Bizim köfteci tayfa en fazla 5 motor sürüyoruz, ara sıra bize katılan arkadaşlar da oluyor. Biz sürerken aramızda en az 300-400 metre oluyor öyle dip dibe sürmüyoruz, herkes kendi temposunda sürüyor, en öndeki arkadan geleni aynadan görebileceği kadar yardırıyor.
Sollamalarda falan herkes kendisi uygun şekilde solluyor zaten aramız oldukça açık olduğu için peşpeşe sollama şeklinde gitmiyoruz, baktım geride kalmışım çok da dert etmiyorum yine kendi tempomda sürüyorum çünkü arkasındakini aynada kaybeden farkedince yavaşlar nasıl olsa ileride yetişirim diyorum.

abi o pek grup sürüşü gibi olmuyor 300 400 metre var ise arada :D hadi 50 desen tamam da.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
grup surüşü gerçekten riskli.
başımdan geçen bir olayı anlatayım.

bir gün ben, gs1200 ve dl 650 ile eve donus yolundayız.

ben sıkıldım ve gazlamaya basşladım otobanda.

Dl650 lu arkadas hemen bıraktı tabi ayak uyduramadı, makina zayıf.

gs1200 lu gaza geldi. yetişmeye calışıyor.190 kmh ile virajlara giriyorum yatıyorum kalkıyorum falan.

abi gs li arkadas beni geceyim derken 180 kmh ile bir araca arkadan dokunmasın mı ?

aklım çıktı yemin ediyorum. O gunden beri yarışmayı bıraktım.

dikkatli olun, baskasının canının yanmasına neden olursanız vicdan azabından uyuyamazsanız.

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW 1250 GS ADV

Grup sürüşlerinde rota belli ise mutlaka durak noktaları önceden belirlenmeli. En azından geride kalan nerede duracağını bildiği için mutlaka beklediklerini biliyor olacak. Zaten en fazla 2dk fark eder.

Sizin sürüşünüzde gayet güzel. Muhtemelen 300-400 mt kadar çok değildir aranızdaki mesafe ama yeteri kadar mesafeyi koruduğunuzu anlıyorum. Kazasız sürüşler dilerim.

Motosikleti
Grup sürüşlerinde rota belli ise mutlaka durak noktaları önceden belirlenmeli. En azından geride kalan nerede duracağını bildiği için mutlaka beklediklerini biliyor olacak. Zaten en fazla 2dk fark eder.

Sizin sürüşünüzde gayet güzel. Muhtemelen 300-400 mt kadar çok değildir aranızdaki mesafe ama yeteri kadar mesafeyi koruduğunuzu anlıyorum. Kazasız sürüşler dilerim.
Tabi ki sürekli 300 - 400 metre değildir ama dip dibe gitmiyoruz yani onu demek istemiştim.
Biz interkom da kullanmıyoruz aramızda, en önde Tomygun sürüyor o çok güzel el işaretleri ile yolda çukur varsa, yavaşlayacaksak falan işaret ediyor geyet güzel anlaşılıyor. Zaten yola çıkmadan da şurada dururuz falan diye önceden anlaşmış oluyoruz bu yüzden aman ileride gözden kayboldular yetişmem lazım diye gereksiz strese girip normalde süreceğimden daha hızlanmama gerek kalmıyor.
Başka gruplarla hiç sürmedim, ama kendi aramızda gayet güzel sürüş düzeni yerleşti.
Bende xmax varken köy içlerinden geçerken köylerdeki sahipli köpekler bir tek beni kovalıyordu motoru küçük gördüklerinden midir nedir, o zamanlar köy içlerinden geçerken çok ilerlemeyin yakın olalım diyordum ama vstrom'a geçince köpekler de kovalamaz oldu. :)
Sahipsiz köpeklerden çok köylerdeki sahipli köpekler kovalıyordu beni.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

abi o pek grup sürüşü gibi olmuyor 300 400 metre var ise arada :D hadi 50 desen tamam da.
50 çok yakın, en az 100 metre oluyordur aramızda, öyle çok yakın sürmüyoruz. Bazen aynadan kaybetmeyecek kadar da aramız açıldığı oluyor.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Tabi ki sürekli 300 - 400 metre değildir ama dip dibe gitmiyoruz yani onu demek istemiştim.
Biz interkom da kullanmıyoruz aramızda, en önde Tomygun sürüyor o çok güzel el işaretleri ile yolda çukur varsa, yavaşlayacaksak falan işaret ediyor geyet güzel anlaşılıyor. Zaten yola çıkmadan da şurada dururuz falan diye önceden anlaşmış oluyoruz bu yüzden aman ileride gözden kayboldular yetişmem lazım diye gereksiz strese girip normalde süreceğimden daha hızlanmama gerek kalmıyor.
Başka gruplarla hiç sürmedim, ama kendi aramızda gayet güzel sürüş düzeni yerleşti.
Bende xmax varken köy içlerinden geçerken köylerdeki sahipli köpekler bir tek beni kovalıyordu motoru küçük gördüklerinden midir nedir, o zamanlar köy içlerinden geçerken çok ilerlemeyin yakın olalım diyordum ama vstrom'a geçince köpekler de kovalamaz oldu. :)
Sahipsiz köpeklerden çok köylerdeki sahipli köpekler kovalıyordu beni.

50 çok yakın, en az 100 metre oluyordur aramızda, öyle çok yakın sürmüyoruz. Bazen aynadan kaybetmeyecek kadar da aramız açıldığı oluyor.
İnşallah bir gün beraber de sürüş nasip olur.

Motosikleti
Her yıl Tekirdağ tarafına mutlaka giderim, hanımın akrabaları orada. Mutlaka arayacağım.
Tekirdağ'dan Lüleburgaz 45dk sürüyor arabayla, ana yollar harici Tekirdağ'dan başlayıp köyden köye giden çok güzel yollar da var, ben en son geçen yaz Uçmakdere virajları yolundan Şarköy'e gidip köfte yiyeyim dediğimde Tekirdağ'a köyler arası yollardan gitmiştim çok eğlenceliydi. Mıcırlı yolda arka tekeri kaydıra kaydıra gitmiştim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
grup surüşü gerçekten riskli.
başımdan geçen bir olayı anlatayım.

bir gün ben, gs1200 ve dl 650 ile eve donus yolundayız.

ben sıkıldım ve gazlamaya basşladım otobanda.

Dl650 lu arkadas hemen bıraktı tabi ayak uyduramadı, makina zayıf.

gs1200 lu gaza geldi. yetişmeye calışıyor.190 kmh ile virajlara giriyorum yatıyorum kalkıyorum falan.

abi gs li arkadas beni geceyim derken 180 kmh ile bir araca arkadan dokunmasın mı ?

aklım çıktı yemin ediyorum. O gunden beri yarışmayı bıraktım.

dikkatli olun, baskasının canının yanmasına neden olursanız vicdan azabından uyuyamazsanız.
Yanınızda yoktum ama duyunca aklım çıktı, çok üzüldüm.

Espresso aga güzel özetlemiş bizim gezileri. Güzergahları ezbere bildiğim için genelde en önde ben oluyorum. Biz aynalardan birbirimizi sürekli takip ediyoruz. Ben en öndeyken grupta bir eksiklik fark ettiğim anda da durup bekliyorum ya da geriye dönüyorum. Eğer ben araç sollamışsam da ve ön açık ve sollamaya müsaitse el ile işaret ediyorum, yolda ıslaklık, hayvan leşi ya da farklı bir tehlike sezersem de arkaya uyarı veriyorum. Bizim klasik köfte ekibinin dışında zaman zaman aramıza katılan dostlar ile daha tempolu sürdüğümüz de oluyor ama yeri geliyor misafirimiz yardırıyor, ben bir yerden sonra yavaşlayıp ya da durup grubun tempolu sürmek istemeyen geri kalanını bekliyorum. Ekip olarak "yardırcan" değiliz, müthiş sürücüler de değiliz, motorlarımız da fezatronik değil, alacağımız keyfe bakıyoruz, sağ salim dönmeye çalışıyoruz. Kendi içimizde de çok iyi anlaşıyoruz.

Son düzenleme:
Motosikleti
VOGE250RR
Yaza toplam 2bin km'lik ege turu planlıyorum. Ben dahil 5-10 kişi 10 günlük bir gezi yapacağız ve grubun başı benim. 3 senedir 100mt ilerideki bir yere gidilicekse bile grup başı hep ben oldum. Bu planladığım gezide net olarak koyduğum ekipman kuralı dışında düzgün süren fermuar düzenini bilen kendi canını ve başkasının canını tehlikeye atmayacak kadar akıllı olan insanlarla yapmayı düşünüyorum ama hepimiz ortalama 22-20 yaşında insanlarız ve eminimki gaza gelen olacaktır. Kişi sayısı çok olacağı için intercom en mantıklı yönlendirmeyi yaparım diyorum. Siz abilerimin yazısını okuyunca bir tık irkildim grup başı ben olacağım için en küçük olayda bile suçlu ilan edilirim. Var mı ekstra bir öneriniz tecrübeniz dinlemek isterim.

Motosikleti
Honda Forza
Güzel konu. Tecrubeli olanlar bilgilerini paylaşırsa herkes için faydalı olur.

Ben bir acemi olarak kendi arkadaş grubumla geçen sene bir kaç ufak tura katıldım. En yavaş benim motorum olduğu için öne beni koymuştu Tecrubeli olan arkadaş/abim ve zorlamadan gidebileceğin tempo ile git zorlamadan ben hemen arkandayım demişti. Diğer arkadaşta en arkadan geldi. Zaten 3-4 motorlu ekiptik. Bu sene muhtemelen 5-6 kişi olacağız. Bu kez en tecrubeliyi en öne koyup benden daha acemi olan arkadaşları araya alıp en arkadan da ben gelirim.

Zaten bizim ekip ortalama 35 yaş ve kimsenin yarışmak vs gibi bir amacı yok.

Bu arada her sabah işe 3 kişi beraber gidiyoruz 15km mesafeye. Onu turdan saymıyorum tabi ama birbirimize alışmak açısından iyi oluyor.

Grup sürüşünde beni en çok zorlayan şey ise arkadakini sürekli aynadan kontrol etmek oluyor. Bazen tam arkamda konumlanınca aynada göremiyor ve tedirgin oluyorum düştü mü diye. Konuşup fermuar sisteminde gitmek bu sorunu çözecektir.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Yaza toplam 2bin km'lik ege turu planlıyorum. Ben dahil 5-10 kişi 10 günlük bir gezi yapacağız ve grubun başı benim. 3 senedir 100mt ilerideki bir yere gidilicekse bile grup başı hep ben oldum. Bu planladığım gezide net olarak koyduğum ekipman kuralı dışında düzgün süren fermuar düzenini bilen kendi canını ve başkasının canını tehlikeye atmayacak kadar akıllı olan insanlarla yapmayı düşünüyorum ama hepimiz ortalama 22-20 yaşında insanlarız ve eminimki gaza gelen olacaktır. Kişi sayısı çok olacağı için intercom en mantıklı yönlendirmeyi yaparım diyorum. Siz abilerimin yazısını okuyunca bir tık irkildim grup başı ben olacağım için en küçük olayda bile suçlu ilan edilirim. Var mı ekstra bir öneriniz tecrübeniz dinlemek isterim.
Grup sürüşü gerçekten uyum ve tecrübe isteyen bir sürüş. İnterkom faydalı olmaz değil fakat bir birinize yönlendirme ve konumlanma tüyoları vermeniz, yol bilgisinin ve tecrübenin kişisel olduğunu düşünürsek bazı zamanlarda tehlikeli olabiliyor. Bilmem anlatabiliyor muyum? İnterkomla yapacağınız yönlendirme sizin tecrübeniz ve yoldan aldığınız bilgilere göre oluyor. Arkanızdan gelen motosikletin sizin yönlendirme yaptığınız konuma gelince aldığı bilgi koşulları değişmişse, sizin bilginize göre konum alması tehlikeli olabilir.

Güzel konu. Tecrubeli olanlar bilgilerini paylaşırsa herkes için faydalı olur.

Ben bir acemi olarak kendi arkadaş grubumla geçen sene bir kaç ufak tura katıldım. En yavaş benim motorum olduğu için öne beni koymuştu Tecrubeli olan arkadaş/abim ve zorlamadan gidebileceğin tempo ile git zorlamadan ben hemen arkandayım demişti. Diğer arkadaşta en arkadan geldi. Zaten 3-4 motorlu ekiptik. Bu sene muhtemelen 5-6 kişi olacağız. Bu kez en tecrubeliyi en öne koyup benden daha acemi olan arkadaşları araya alıp en arkadan da ben gelirim.

Zaten bizim ekip ortalama 35 yaş ve kimsenin yarışmak vs gibi bir amacı yok.

Bu arada her sabah işe 3 kişi beraber gidiyoruz 15km mesafeye. Onu turdan saymıyorum tabi ama birbirimize alışmak açısından iyi oluyor.

Grup sürüşünde beni en çok zorlayan şey ise arkadakini sürekli aynadan kontrol etmek oluyor. Bazen tam arkamda konumlanınca aynada göremiyor ve tedirgin oluyorum düştü mü diye. Konuşup fermuar sisteminde gitmek bu sorunu çözecektir.
Her sene yurt dışında 5 motosiklet en az 5-6K km turumuz oluyor. sürekli ben öncü giderdim. Bu ise tam sizin dediğiniz gibi arkamda 4 motoru takip etmekten kendi sürüşüme konsantre olamamama neden oluyordu.

Motosiklet sayısı fazla ise ikili body yapabilirsiniz. Her kez kendi ve sadece bir başka motosikleten sorumlu olur.
Gruptaki sürücülerin tecrübeleri eşit olması ve bir birinizin sürüşünü iyi bilmesi işleri kolaylaştıracaktır. Öndeki en tecrübeli eğer sabırlı ise büyük sıkıntı yaşamazsınız.
Fermuar yöntemi de her zaman çok iyi işlemiyor. Birisi sağda birisi solda konumlanma zorunluluğu hissediyor. Konumlanmanın önceliği güvenliktir. Güvenli değil ise sol virajda sağa konumlanmak yerine tam ortadan da gidebilirsiniz, olmazsa olmaz kural değildir. Görüş almaktan önce güvenlik gelir. Bu gibi hususları analiz edebilecek kadar tecrübeli sürücüler ile çıkmanız, sürüş güvenliğinizi arttıracaktır.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar