Gidon Yükseltme Sonrası Debriyaj Ayarı

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Bajaj Pulsar N250 motoruma 3cm gidon yükseltme taktım. Debriyajı gidon düzken ayarladım. Ancak gidon en sola dönünce kavrama noktası çok yukarıda kalıyor ve sanıyorum ki maneti tamamen bıraksam da debriyaj tamamen motorla birleşmiyor (manette boşluk sıfır oluyor). Sağ tarafa döndürdüğümde ise neredeyse dipte kavramaya başlıyor (yine de boşluk var).

Bu sorunu çözmek için öneri var mıdır? Gidon düzken debriyaj ayarı düzgün olduğu için çok sorun etmemeli miyim? Tabi bunun trafikte gidon kilit dönerken dengemi bozması ve debriyajı erken bitirmek gibi sorunları var.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bajaj Pulsar N250 motoruma 3cm gidon yükseltme taktım. Debriyajı gidon düzken ayarladım. Ancak gidon en sola dönünce kavrama noktası çok yukarıda kalıyor ve sanıyorum ki maneti tamamen bıraksam da debriyaj tamamen motorla birleşmiyor (manette boşluk sıfır oluyor). Sağ tarafa döndürdüğümde ise neredeyse dipte kavramaya başlıyor (yine de boşluk var).

Bu sorunu çözmek için öneri var mıdır? Gidon düzken debriyaj ayarı düzgün olduğu için çok sorun etmemeli miyim? Tabi bunun trafikte gidon kilit dönerken dengemi bozması ve debriyajı erken bitirmek gibi sorunları var.
Dipten ayar yeri varsa oradan biraz gevşetmeyi deneyebilirsiniz. Eğer oradan da yetmiyorsa yeni debriyaj kablosu takmak/ yaptırmak gerekecektir. Debriyaj ayarı gidon hangi konumda olursa olsun değişmemeli.

debriyaj teli çelik sargılı hortum içinde değil mi? kablonun boyu yettiği müddetçe bi ayarsızlık olmaması gerekiyor.

Motosikleti
Servisle de görüştüm. Evet, tel kısa kaldığı için böyle bir durum oluyor. Gidonu kitlediğimde debriyajın sürekli yarım çekili halde kalması ve gidon kilit dönüşte debriyajın ayarsızlaşması gerçekten sorun. Açı ile alakalı bir şeyler yapıp teli/kabloyu gevşetmeyi deneyeceğim.

Motosikleti
Servisle de görüştüm. Evet, tel kısa kaldığı için böyle bir durum oluyor. Gidonu kitlediğimde debriyajın sürekli yarım çekili halde kalması ve gidon kilit dönüşte debriyajın ayarsızlaşması gerçekten sorun. Açı ile alakalı bir şeyler yapıp teli/kabloyu gevşetmeyi deneyeceğim.
Çok büyük ihtimal daha uzun bir kablo ile değiştirmek gerekecektir. Orijinal kablo boyunu çok tam kullandılarsa 3cm ciddi bir yükseltme olduğu için sıkıntı çıkarır böyle. Dip taraftan ek ayar vardır, orayı mümkün olduğu kadar gevşetip yukarıdan tekrar ayarlayın, boşluk yine değişiyorsa o kablo ile bu yükseltme birbiriyle evlenmiyor demektir. Mutlaka kablo değişecek.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Telin gittiği yeri dışarıdan daha kısa bir yerden olacak şekilde değiştirin. D400 de öyle yapılıyor.

Eğer dış kablo aşırı gergin vs durmuyorsa, içteki telin boyu kısa kalıyorsa; iç teli uzatmanın bir yöntemi dış kabloyu kısaltmaktır.
Fakat yazdığım gibi dış kabloda buna müsade edecek pay varsa.
Dış kabloyu gelişi güzel pense veya yan keskiyle kesmeyin, kestiğiniz yer ezilip kullanılmaz hale gelir. Kesici aparatı var onun.

Motosikleti
Bu motorun gidonu düz olmadığından, eğimli tarafı yere paralel yaptığımda gerginlik yok oldu ve sorunu çözdü. Lakin gidonu tuttuğum kısım biraz iç tarafa döndü. Öne eğilmeme etkisi olmadığı için motorda kalıcı değişiklik yapmadan bu çözümü kullanmaya karar verdim. Pulsar N250'de gidon yükseltme yapacaklar için de referans olsun diye buraya yazıyorum. Yazılan diğer yöntemler de etkili olabilir.

Motosikleti
Bu motorun gidonu düz olmadığından, eğimli tarafı yere paralel yaptığımda gerginlik yok oldu ve sorunu çözdü. Lakin gidonu tuttuğum kısım biraz iç tarafa döndü. Öne eğilmeme etkisi olmadığı için motorda kalıcı değişiklik yapmadan bu çözümü kullanmaya karar verdim. Pulsar N250'de gidon yükseltme yapacaklar için de referans olsun diye buraya yazıyorum. Yazılan diğer yöntemler de etkili olabilir.
Ama böyle mehter takımı gibi olmadı mı? İki ileri bir geri.

Gidonu o şekilde çevirince gidon yükseltmenin bir kısmını geri almış oldunuz, çok efektif bir çözüm olmamış sanki? (3cm yükseltmeyi 2cm'ye düşürdü ve bu da size yetiyorsa sorun yok tabi...)

Motosikleti
Ama böyle mehter takımı gibi olmadı mı? İki ileri bir geri.

Gidonu o şekilde çevirince gidon yükseltmenin bir kısmını geri almış oldunuz, çok efektif bir çözüm olmamış sanki? (3cm yükseltmeyi 2cm'ye düşürdü ve bu da size yetiyorsa sorun yok tabi...)
Tam olarak öyle olmadı aslında. Fotoğraf yükleyemediğim için gösteremiyorum o yüzden açıklaması biraz zor olacak.

Gidon yukarıdan bakılınca şöyle:
Ön
╱⎺\____/⎺╲ <-- Gidon
Depo

Açılar bu kadar agresif değil tabi ki ama bu kadar çizebildim. Burada göstermek istediğim şey ister o tepeyi yere dik yapayım, ister paralelel yapayım uzatma miktarı çok fark etmiyor (belki çok az). Ama tepe noktası yere ne kadar yakın olursa debriyaj teli o kadar rahatlıyor. Tabi bu hali ile açı biraz agresif oldu ama alçak gidon yerine bunu tercih ederim.

handle-bar.jpeg

İnternetten buldğum bu fotoğraf biraz daha açıklayıcı olur.

3 cm yükseltmeyi de piyasanın çok altına aldığım için yükseltmenin birazını kaybetsem de hiç sorun değil. Verdiğim paranın fazlasını konfor olarak aldım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar