Halen sıklıkla kullandığım 100cc.cub motosiklette yakın zamanda bu sorun oluştu.Gidon rulmanlarını değiştim olmadı,ön teker rulmanlarını değiştirdim olmadı.Ön dış lastik,gidon topuzlarını değiştirdim,arka teker yükleme ayarını en üst ayarın bi altına aldım gene olmadı.Arkadaki 26 lt.lik taşıma çantasını söküp denedim yine yok.Ön amortisörleri komple yeniledim ...Bi tek ön jant kaldı ellemediğim.Onuda belirli bir merkezden ölçü alıp gözle kontrol ediyorum oda pek öyle atlamalı sallanmalı avare dönmüyor.Karşılıklı birbirimizi seyredip duruyoruz,birimiz bir diğerinin inadını kıracak ama ne zaman....Delikanlı baya bi inat çıktı.
Ön lastiğinizi değiştirin, düzelecektir. Lastiğiniz yeni dahi olsa bazı marka/modellerde üretimden kaynaklı sorun nedeniyle özellikle 65-75 km/h hızlarda gidonda ciddi sağ-sol yalpa yapabiliyor. Honda' nın uygun fiyatlı motosikletlerinde sıkça kullanılan DURO lastikler ile, ANLAS' ın WinterGripII' lerinin belli bir üretim serisinde olan sorunlardan biriydi. O seriye denk gelmiş olabilirsiniz. Veya başka bir markanın yine aynı sorunu yaşatanına.
Bu tip sorunlarda amortisör ve diğerlerine girmeden önce arka çantayı söküp deneyin, olmazsa furş bilyeleri ön yükünü biraz yükseltin, olmazsa ön lastik balans ve jant eğriliği kontrolü, olmazsa ön lastik değişim. Sonra amortisör çatal v.s...
Özellikle belirtiyorum ki balansta mükemmel ağırlık dağılımı ve gözle kontrolde stabil görünse de malzemenin üretim esnasında eşit dağılmaması, soğumaması veya iç örgüdeki anormallikler/kopmalar olabilmektedir.
0(sıfır) olarak aldığım HONDA' ların birinde yetkili servis ile uzun tartışma ve ikna çabalarım sonunda formen durumu kabul edip ön lastiği değiştirmiş ve sonuca kendisi dahil iki çalışan da şaşırmış(birisi hala lastikten olduğunu kabul etmiyordu), merkezle yapılan görüşme sonrası lastik garanti kapsamında değiştirilmiş ve bu sorunu hayatında ilk kez görüdğünü itiraf etmiştir. Ben 3. kez görmüştüm :bounce:
Lastik yeni dahi olsa sizi kandırmasın, demek istediğim budur :wiinkk: