Şu lanet araçları yavaş ve daha dikkatli kullansak ?
Aracımı genelde hep yavaş kullanırım. 90 km yi geçmem çok nadirdir. Sadece önümdeki aracı değil onun önündekileri de takip ederim ki acil ani duruşlar olmasın. Bu arada sürekli arkamı ve sağ sol tarafımı da kontrol ederim ki kaçacak bir yer bulabileyim. Yine ışıklara, kavşaklara gelmeden önce gazdan ayağımı keserim ki otomobil hem kendi yavaşlar benzin harcamaz, hem frenleri az kullanmış olurum masrafım azalır, hem de güvenli şekilde durmuş veya yavaşlamış olurum. Önümdeki araç ile en az takip mesafesi kadar mesafe bırakırım ki acil durumlarda durabileyim. Bu sayede kaç defa önümdeki araçlar acil fren yapıp da ben ve sonrakiler kontrollü şekilde durmuştur. Ehliyetimi 1995 yılında almışım bu zamana kadar öyle hiç ciddi kaza olayı ile karşı karşıya kalmadım. Tabi bu kalmayacağım anlamına gelmez, karşı şeritten giden araç kontrolünü kaybeder benim tarafa geçer çarpar o ayrı. Bahsettiğim benim kullanımımdan dolayı hiç kaza veya acil bir duruma ile karşı karşıya kalmamam. Aracımın abs sistemi ve esp sisteminin çalışması bile çok sınırlı güvenli kullanımımdan dolayı. Bu şekilde kullanmamın ilk amacı kendi güvenliğim, ne kadar yavaş kaza yaparsan o kadar az hasar alırsın. Ayrıca biraz dikkatli kullanırsan hem benzinden hem parçalardan tasarruf edersin. Bir örnek; aracım şu an 43bin km de ve daha fren balataları değişmedi. Servisin söylediği ömrünün yarısına geldiği. Neden ? Çünkü ileride ki ışığı gördüm mü basmıyorum, bırakıyorum kendisi yavaşlıyor. Bu arada tabi arkadakiler sabırsız, basıyorlar kornaya. Veya sağdan sollamaya çalışıyorlar. Ulan 50 metre gideceksin duracaksın ?
Takip mesafesi dedim, bırakırım hatta gereğinden fazla bırakırım, ama araya girmeler, arkadan sellektör yapmalar vs. Ulan aynı hızda gidiyoruz önceki araç ile sadece aramız açık, dibinde gitmenin alemi var mı ? Mesela viraja gireceksin hızını neden azaltmazsın da geldiğinde frene basarsın, göremediğin yere hızlı girmeyeceksin. Bunlar hep tedbirdir. Ama bizim 3. sınıf toplum anlayışımız, kurallara uymayışımız yüzünden trafikte onlarca kişiyi kaybediyoruz. Önce kendin için bunları yap, dediğim gibi totale vurursan hatırı sayılır derecede ekonomi elde ediyorsun zaten.
Bunları yazma sebebim şu, belki ne alakası var diyeceksiniz ama biraz mantıklı düşünse insan, başkalarını değil önce kendini düşünse bu şekilde tutumlu ve dikkatli araç kullansa kaza oranlarında çok büyük miktarda azalma gözlenecektir bana göre.