Frenleme!

bu işi gerçekten yapanlar bile frenlemenin yapılışı konusunda farklı fikirlere sahipse bizim abuk fikirler ortaya sürmemiz gayet doğal

biz burda frenlemenin nasıl yapılacağını değil bazı püf noktaları tartışmalıyız mesela viceroy un 5. maddesi
5) Kavşaklara yaklaşırken iki parmağınız ön fren elciğinin üzerinde olsun. Bu size saniye kazandırır ki 70 km süratte 28 metre civarı bir kazançtır. Kavşaklarda size doğru karşı yönde durmuş bekleyen vasıtaların ön tekerlerinin pozisyonlarına bakınız. Tekerler çamurluklardan daha çabuk size uyarı verir. Teker dönmeye başlarsa bilin ki araç dönüşe geçiyor demektir. O zaman siz durunuz.

bide fren var fren var mesela ben bir yere döneceğim zaman motor frenin kullanırım bu sana kalmış bişi bide yolun durumuna virajın açısına

bende honda eğitiminden aklımda kalan bi kaç şeyi sizlerle paylaşayım o zaman

ordaki hoca en kısa sürede durmanın iki freni kullanarak(tabi ki ön freni daha çok kullanarak) yapılacağını söylemişti bu esnada ne vitesle oynarsınız ne de debriyajı sıkar motoru boşa çıkarırsınız

ama almanlar (bmw) bu konuda farklı bi görüş ortaya atıyor demişti onlar frene başlar başlamaz debriyajı sıkıp motoru boşa çıkarın diyolar dedi (gene viteslere dokunma yok)

Son düzenleme:
racing kullanıpta ön freni çok az hatta hiç kullanmayanlar var, anlamıyorum ki nasıl iştir, bide gaza basmadığı her saniye debriyaja basarakgidenler var, bide öyle debriyajla yavaşlıyor fren yapıyorlar vs. neler var ya =)

viceroy, bilgilerini faydalı bilgiler forumundaki başlığıma ekleyebilirmiyim ? daha kalıcı olur ? :)

viceroy abime, frenleme ile ilgili kullanıcıyı bilgilendirici sözleri için teşekkür ederim :)

Frenleme İle İlgili Bilgiler

Eğitim almak şart demiştiniz.Son nokta bu olsa gerek!Ama her şehirde eğitim veren kuruluş yok!!! Ben soruma Wallace'ın açıklamasında cevap buldum.:cat:
1) Fren elciğini kademeli sıkınız. Sert frenlemeden önce hafifçe bir saniye sıkınız. Kademeli sıkma ağırlığın öne aktarımını sağlar ve bu da frenleme gücünün artması demektir. Bu ağırlık aktarımının olmasına izin vermeden yapılacak sert frenleme ön tekerin kazıklayıp kayması demektir.
2) Ön teker kaymaya başlarsa ön fren elciğini hemen bırakınız. Arka teker kaymaya başlarsa arka freni motor durana kadar öylece basılı vaziyette tutunuz.
3) Tüm frenleme işlemi esnasında başınızı dik ve bakışlarınızı ileride tutunuz.
4) Bu tip kazıklayarak durdurma talimlerini trafiğe kapalı güvenli alanlarda yeterince yaparak ustalaşınız. Yavaş hızlardan başlayarak üst hızlara doğru talimlerinizi genişletiniz. Frenler genellikle kazıklamadan önce bir ses çıkarır. Kendine has bir ses. O sesi tanıyınız.
5) Kavşaklara yaklaşırken iki parmağınız ön fren elciğinin üzerinde olsun. Bu size saniye kazandırır ki 70 km süratte 28 metre civarı bir kazançtır. Kavşaklarda size doğru karşı yönde durmuş bekleyen vasıtaların ön tekerlerinin pozisyonlarına bakınız. Tekerler çamurluklardan daha çabuk size uyarı verir. Teker dönmeye başlarsa bilin ki araç dönüşe geçiyor demektir. O zaman siz durunuz.
6)Birinci viteste durun ki arkadan gelebilecek bir çarpışmadan hemen önce kaçabilesiniz.

teşekkür ederim abi. :cherry:

http://www.motosiklet.net/forum/1163635-post12.html

Ben daha cok motor frenıyle arka frenı kullanıyorum on frenı yuksek hızlarda yavaslamak ıcın
Ama verdıgın bılgıler ıse yarar cınsden saol

Üye olduğumdan beri sadece doğru bildiğim ne varsa onu paylaştım,yararım olmuşsa ne mutlu bana,sende sağol. :cat:

bi saniye kimse yazdıklarımdan ders çıkarmasın öylesine yazıyorum
şimdi bu debriyaja bastığımızda ana motorun çevirici kolu boşta durmuyor mu?
yani eğer ana kol motorun asıl dönüş hızından hızlı dönüyorsa yardım eder ama yavaş dönüyorsa yavaşlatır öyle mi?
yazdıklarımı anlayabilen birisi cevap yazabilir mi:p

kıymetli bilgiler için teşekürler :cat: tecrübe tecrübedir, hepsini dinlemek lazım :bounce:

bi saniye kimse yazdıklarımdan ders çıkarmasın öylesine yazıyorum
şimdi bu debriyaja bastığımızda ana motorun çevirici kolu boşta durmuyor mu?
yani eğer ana kol motorun asıl dönüş hızından hızlı dönüyorsa yardım eder ama yavaş dönüyorsa yavaşlatır öyle mi?
yazdıklarımı anlayabilen birisi cevap yazabilir mi:p

ben anlamadım ama istersen şunu söyleyeyim sen toparla sonra :)
debriyajı sıktığımız anda motorun ürettiği güç şanzımana iletilmez ve dolayısıyla da motosikletin arka tekerleği sanki vites boştaymışcasına serbestçe döner. -en yalın ve anlaşılabilir cümleyi kurmaya çalıştım yoksa teknik bilgim daha iyidir :queen: -

ben şahsi tecrübem panik fren anında debriyajın kullanılmaması yolunda. çünkü motor kompresyonunun getirdiği mevcut fren diyemesekde dizginleyici gücü tamamen ve bi anda kaybediyoruz debriyajla. benim otomobildeki tecrübem fren mesafesini uzattığı yolunda. tabi bu durumda frenaj sonlandığı esnada debriyajı sıkıp durmak ya da vites düşürüp devam etmek gerekiyo. bu da biraz refleks artık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar