Frenleme sorunu

Motosikletimin ön frenlemesinde sorun var, kafa atarmıs gibi fren yapıyor, bu bozukluğu da deneme yanılma yöntemi ile bulmaya çalışıyorum. İşim ustalara kalırsa çok pahalı bir masraf olacak. Yaptığım deneme yanılma yöntemlerini şöyle anlatayım. Öncelikle lastiği çevirdiğimde bosta iken fren diski sürtüyor, sonra jantla birlikte mili söküp düz bir iş makinesi tezgahında milin gönyesine baktım, milin gönyesi yamuk gözüküyor, mili janta takıp çevirdiğimde gözle görülür derecede azda olsa sapma var. Mil jant içerisindeyken mili oynatmaya çalıştığımda azda olsa birnoynama söz konusu. Bu milin jant içerisinde oynama yapması normalmi, bildiğimnkadarıyla hiç oynamaması lazım, bilye ve mili değiştirsem sorun çözülür mü? Jantta gözle görülür hiç bir kaza belirtisi yok, jantın gövdeden yamuk olmasıda pek olası gelmiyor. 4 ustaya gösterdim 4 de sallamasyon teşhisler koymaya çalışıyor

yazdıklarımı tamamiyle okumamışsınız, disk eğri falan değil, ben ilk aldığımda disk eğri diye sıfır disk taktırdım, bir müddet gitti sonra yine yalpalama başladı, diskle alakası yok. Bugün de jantı çıkarıp düz bir tezgahın üzerine jant mili takılı halde tezgaha paralel gelecek şekilde işkenceyle bağladık, jantı çevirdiğimizde yalpalamanın devam ettiğini gördük, yani disk, fren merkezi ve amortisör arızası olma ihtimalini böylelikle elemiş olduk. Milin de gönyesinin düzgün olmadığını gördüm ve milin jantta az da olsa oynama yaptığını gördüm.

peki jantın içinde ön jantın içinde diyelim, hangi elemanlar olur, kaç bilye olur, bunun dışında başka tür şeyler olur mu ? çünkü komple değiştireceğim mil ve jant elemanlarını

jant ve mil de sıkıntı varsa sürekli yalpalama yapmazmiydi? sadece frende dalma yapıp birakiyorsa diskin eğri olması sebebiyle balatalarin bir tam tur boyunca diske baskı uygulayamuyordur.İlk mesajında diski değiştirdiğini yazmamissin ama şikayetinde gitmiş değişince.Bir şekilde disk egrilmis yine..o meretin deforme olması maalesef çok kolaydir...

evet değiştirdiğimi söylemeyi unutmuşum, sadece disk değil jant da eğri gibi duruyor mil üzerinde çevirdiğim zaman, sabit bir nesneyle ölçebiliyoruz bunu anlamadığım nokta, sıkıntı jantın kendisinde mi yoksa mil ile alakalı mı ? mil gönyesinde değil, jantında düzgün olup olmadığını ölçmek için o milden bir tane bulup denemek lazım, nasıl çıkacağım bu işin içinden bilmiyorum

madem janti soktun götür bir sanayide jant düzelten atelyelere..onlar çeşitli aparatlar ile ölçüm yaparlar.Öyle janti çevirdim gözume eğri göründü demekle olmaz.

arkadaşım ölçümünü bende yaparım onun, ben usta tamirci falan istemediğim için buraya yazdım sen bana ustaya git diyorsun, torna makinesi kullandım zamanında az çok ölçü aletlerini ve neyin ne olduğunu bilirim, neyse burada bi çözüm bulamayacağız, teşekkürler yinede

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:16 ----------

Birde honda cb 125 e motorumun ön jant göbeğinde hangi elemanlar var bilgisi olan var mı ? kaç rulman var mesela

güzel kardeşim tut ki ölçtün eğri çıktı sen o jantı düzeltemezsin..

adamlarda her ebat janta göre kalıp var ısıl işlem uygulayıp prese sokuyorlar..fobini yen artık bir ustayla eninde sonunda muhatap olacaksın, kaçamassın onlardan :)

ben usta değilim ama motorlarımın bujisinden tut zincirine kadar birçok parçasını yenisi ile değiştirdim..
Eskişehir de diskim eğrildi İstanbul a kadar arka frenle geldim değiştirdim kafa atma kalmadı..araba kapı açtı amortisörüm eğrildi,bir metreden atladım jantım yamuldu..seneler içinde tecrübeyle öğrendiğimiz olaylar bunlar.

jant düzeltme ise farklı bir şey,motor tamircileri bile jant düzelten atelyelere gönderirler eğrilmiş jant veya amortisör borularını..

jantın göbeğinde de iki adet rulman ve içerden rulman yataklarını destekleyen çelik bir destek elemanı var(bazı jantlarda o da yok),başka da birşey yok,her sanayide bulursun rulmancıya git en kalitelisi çifti 25-30 tl..

geçmiş olsun..

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar