Fren ve motosiklet

Arkadaşlar sizce hangisi nin fren mesafersi daha kısadır.
naked. süper sport. Chopper
Biri hafif birinin arka freni güçlü birinin ön tekeri daha önde fln çok farklılıkları var hepsini kullanıp test de edemiyosun
Konu hakkında bilgisi olan abilerden açıklama bekliyorum biz arkadaşlarla çok kafa yorduk işin içinden çıkamadık

SS ler civi cakarlar chooperlar agir kalıyor he ama modifiye ederugk dersen hepsi durur .

kardeşim bende chopper hastası olarak söyleyebilirimki süper sportların ve naketlerin firen mesafeleri tabiki daha kısadır tartışmasız süper supotlar daha hızlı çevik motorlar olduğundan firen mesafeleride her zaman kısa olmak zorunda chopper cruzur tarzı makinalar hızları ve firen mesafeleride biraz daha yavaştır rahat makinalardır uzun yolda arkadaşımın suzuki c 800 motoruyla beraber ankara kocaeli gidip gelmiştik hem enjeksiyonlu ve sıvı soğutma biraz ben kullandım biraz arkadaşım inan çok keyifli bir makinaydı tadından yenmez dikmen keklik pınarına akrabama gitmiştik bayırdada süperdi doğrusu ama tabiki firenlemesi kendi sınıfında iyi ama sper süporta göre kısa ne demek istedimi anlamışsındır herkezin tekeri düz bassın iki tekere gönül veren dostlar.

Super Sport sınıfı çaktın mı fireni durur aga saydıkların arasında en kısa fren mesafesi onlardadır.

Naked motorlarda da fren mesafesi kısadır ancak kombinasyonlu uygulaman gerekir yani arka fren + ön fren sadece ön frenle durmak istersen super sport gibi durmayı bekleme.

Chopper ise en uzun fren mesafesine sahiptir. Doğası gereği zaten böyle yavaş yavaş (super sporta nazaran) gidersin herkes sana bakar. Duracağın zaman da zaten yavaşlamış vites küçültmüş küçük bi fren dokunuşuyla durmuş olursun. Yoksa 150 160 la giderken basarım frene dururum gibi bi mantığıı hiçbir zaman olmadı zaten.

DKN

tecrübe yoksa sokak şartlarında chopperın kısadır

Fren gücü doğrudan sürtünme katsayısı ile orantılıdır. Hangi motosiklette daha kaliteli lastik varsa onun fren mesafesi daha kısadır.

Doğru, hatta şöyle özetleyebiliriz.
Hız arttıkça fren mesafesi uzar ama zaten hepsinin aynı hızda olduğunu varsayıyoruz.
Ağırlık, ağırlık arttıkça fren mesafesi uzar.
Fren balatası ve diskinin kalitesi arttıkça fren mesafesi kısalır.
Lastiğin yol tutuşu azaldıkça fren mesafesi uzar.
Bu parametreleri alt parametrelere bölmek de mümkün ama o kadar teknik bilgim yok, zamanım da yok.
Genel olarak, supersport, naked'dan, naked ise cruiser'dan daha kısa fren mesafesine sahiptir. Ama bu parametrelerle oynayarak fren mesafesini değiştirebilirsiniz.

Mesela performasnı sirvesinde lastiklere sahip bir naked, kabaklaşmış lastik ve aşınmış frenlere sahip bir supersport'dan daha kısa mesafede durabilir.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Herhangi bir segmentin içindeki örnekler arasında bile fren mesafesi farklılık gösteriyor.
Durum böyleyken şu segment daha iyi durur diye bir genelleme yapmak mümkün değil.
Muhtemelen bir fren mesafesi standardı vardır ve bu standardı tutturamayan bir modele zaten trafiğe çıkma izni verilmez.

Yarış motosikletlerinde iyi fren sistemleri kullanıldığı doğrudur ama burada kast edilen "iyi" kısa fren mesafesinden ziyade,zorlu şartlarda son ana kadar aksamadan çalışan frenlerdir.

Yarış sırasında frenler sürekli kullanılır.
Üstelik yüksek hızlardan aşağı inmek ve bunu en kısa sürede yapmak zorunluluğundan dolayı yarış bitene kadar sorun çıkarmadan çalışacak fren sistemlerine ihtiyaç vardır.

Yani yarış şartları ile yol şartları aynı değildir.
Trafikte frenleri fazla zorlamazsınız. Bu nedenle genellikle frenleriniz sorunsuz çalışır. Yine aynı sebepten dolayı yol için yapılmış motosikletlerde üst düzey fren sistemlerine ihtiyaç yoktur.

Bunun en güzel örneklerini aynı model yarış motosikletini yol ve pist için ayrı üreten markaları incelediğinizde görebilirsiniz.
Yol için üretilmiş modelde kullanılan fren sistemi ile pist için üretilmiş olanın ki çoğunlukla aynı değildir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kardeşim bende chopper hastası olarak söyleyebilirimki süper sportların ve naketlerin firen mesafeleri tabiki daha kısadır tartışmasız süper supotlar daha hızlı çevik motorlar olduğundan firen mesafeleride her zaman kısa olmak zorunda chopper cruzur tarzı makinalar hızları ve firen mesafeleride biraz daha yavaştır rahat makinalardır uzun yolda arkadaşımın suzuki c 800 motoruyla beraber ankara kocaeli gidip gelmiştik hem enjeksiyonlu ve sıvı soğutma biraz ben kullandım biraz arkadaşım inan çok keyifli bir makinaydı tadından yenmez dikmen keklik pınarına akrabama gitmiştik bayırdada süperdi doğrusu ama tabiki firenlemesi kendi sınıfında iyi ama sper süporta göre kısa ne demek istedimi anlamışsındır herkezin tekeri düz bassın iki tekere gönül veren dostlar.

Hemen hemen her basligin altina yazilabilecek bir paylasim. Ayni yaziyi 250cc chopper ariyorum diyene, gezi basliklarina, uzun yol motosikleti arayana, hatta icinde cruiser veya Suzuki gecen her basliga gonul rahatligiyla copy-paste yapabilirsiniz. Belki arada noktalamayi duzeltebilirsiniz.

Edit. Zaten en sona nokta koymussunuz. Dolayisiyla noktalama ve gramer seviyesi olarak ortalamanin cok uzerinde. Onun yerine bir iki cumle de ailesini iknada zorluk ceken genclere tavsiye, ve bir de motor yagi tavsiyesi ekleyin, tamamdir bu is.

Son düzenleme:
Kıyaslamayı TIR - Minibüs - Araba şeklinde de düşünebilirsiniz.

Hemen hemen her basligin altina yazilabilecek bir paylasim. Ayni yaziyi 250cc chopper ariyorum diyene, gezi basliklarina, uzun yol motosikleti arayana, hatta icinde cruiser veya Suzuki gecen her basliga gonul rahatligiyla copy-paste yapabilirsiniz. Belki arada noktalamayi duzeltebilirsiniz.

Edit. Zaten en sona nokta koymussunuz. Dolayisiyla noktalama ve gramer seviyesi olarak ortalamanin cok uzerinde. Onun yerine bir iki cumle de ailesini iknada zorluk ceken genclere tavsiye, ve bir de motor yagi tavsiyesi ekleyin, tamamdir bu is.

Sanırım bu yorumu üç gün hatırlayıp hatırlayıp güleceğim.
:) :) :)

Edit: Sonuna nokta koydum neme lazım. :D :D

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache

ilker_41 arkadaşım isabetli yorumlar yapmış ama super supotların duramama olasılığından bahsetmemiş onuda ben ekleyeyim :) genelde bunu kullananlar frenleme mesafesini hesaplamaktan vazgeçerler hatta bazıları kamikaze dalışıda yaptığı görülür motosiklet kazalarında.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar