Daha önce hiç motor kullanmadım,nasipse 1-2 sene içinde birtane edinmeyi planlıyorum.Kafama bir soru takıldı internette araştırdım pek bir şey bulamadım buraya yazayım dedim.
Sorum şudur arkadaşlar ;
-Ön fren ve arka fren arasındaki fark nelerdir?
-Ön fren ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
-Arka fren ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
-İkisi birlikte ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
-Ön fren ve arka fren arasındaki fark nelerdir? Bu soruyu tam anlayamadım. Fiziksel olarak mı yoksa kullanım olarak mı?
-Ön fren ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
- Dönüşlerde kesinlikle ön fren kullanılmaz. Islak ve kaygan zeminlerde ön fren kullanılmaz.
-Arka fren ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
- Arka fren çok düşük hızlarda veya farklı hızlarda sadece yavaşlamak için kullanılır. Ayrıca dönüşlerde virajlarda çok hafif ve kontrollü olarak kullanılabilir. Kesinlikle ön fren kullanılmaz.
-İkisi birlikte ne zaman kullanılmalıdır,ne zaman kullanılmamalıdır?
- Normal şartlarda kesin durmak veya aniden yavaşlamak gerektiğinde tekniğine uygun olarak iki fren kombine olarak kullanılmalıdır. Motorun düz olduğu her durumda (yol şartlarıda uygunsa) iki fren kombineli olarak kullanılır. Önce ön frenin boşluğu alınır. Cart diye sıkarsanız ve abs yoksa kesinlikle düşer veya korusun kaza yaparsınız. Boşluğu alınan ön frenle birlikte amortisörler yavaşça çökerken motorun çok büyük ağırlığı ön tekere binmeye başlar. Sonrasında limon sıkar gibi giderek artan basınçla ön fren sıkılmaya devam edilirken mutlaka arka frenede aynı şekilde giderek artan basınç uygulanarak motor durdurulur.
Dönüşlerde motoru aniden durdurmak iyi bir fikir olmadığından viraj giriş ve çıkış hızları görüş ve yola göre ayarlanmalıdır. Ancak yapacak son şey aniden durmaksa motoru dik duruma getirerek kombine fren yapılmalıdır.
Ani panik frenlerde %70 ön %30 arka fren kullanılır. Tersi durumda yani arka frene fazla uygulanacak ani basınçta ağırlık öne kaydığından hafifleşen arka lastik normalde kitlenmediği halde tam bu ağırlık transferinden ötürü hafiflediğinden kolayca kilitlenir. Arka fren kilitlenir ve aniden bırakırsanız istenmeyen düşüş meydana gelecektir. Motor sizi üzerinde atar. Arkayı kaydırmamak gerekir.
Ön kaymaya başlarsa hafifçe ön fren bırakılıp ileri doğru bakış korunursa motor kendini toplar ve yola devam eder. Ama ön teker henüz hareket halindeyken kilitlenmemelidir.
Aslında işin özü fren veya gaz kullanımında ağırlık dağılımındadır. Ağırlık arkadaysa arka kolay kitlenmez. Ağırlık öndeyse ön kolay kitlenmez. Tabi bunun için aniden değil kademeli fren tekniği geliştirilmelidir.
Sadece arka frenle durmaya çalışarak motor sürülmez. Motorun freni ÖN dedir.
Son olarak düz ve ani duruşlarda ön frenin dibine kadar sıkıldığı an ile tam durma anınız EŞİT olmalıdır.