ben mümkün olduğunu düşünmüyorum birinin tek kişiliği olabileceğine bence kendinizi iyi gözlemleyemiyosunuz. ayrıca farkında olarak oluşturdum forum kişiliğim ve sosyal medya kişiliğimi kendiliğinden oluşmadı.
bir yanda hoşuma gitmeyen durum ve kişiye karşı ne düşündüğümü ne hissettiğimi öfkeyle çekinmeden söylemeyi denemliyorum.
diğer yanda mesai gibi hergün girip bildiklerimi paylaşmaya çalıştığım, kelimelerime bile son derece dikkat ettiğim, bilgi al - bilgi ver sürekliliğini korumaya çalıştığım kişiliği deneyimliyorum.
bukelamun kelimesi tehlikeli bir kelime görmüş olduk. ama şöyle anlatayım; hayatınızda öyle insanlar vardır ki onların yanında bambaşka bir insan olursunuz. öyle ortamlar vardır ki sizi sahip olduğunuz kişilikten çıkarır, başka bir insan yapar. Bazı insanların yanında inanılmaz neşeli ve dışa dönük; bazılarının yanında kendinizi tanıyamayacağınız kadar içine kapalı bir insan olursunuz. bazı çevrelerde kendine güvenli, bazı çevrelerde ürkek bir insan olursunuz. motosiklet üstünde bile farklı bir kişiyiz. hepimiz çevreye göre öğrenilmiş rolleri oynuyoruz. ben neysem oyum diyen arkadaşlar ya samimiyetsizler yada yıllardır aynı ortamda aynı tip kişilerle vakit geçiriyor. öyleki tek bir kişilik artık yeter hale gelmiş.
biliyorum neysem oyum demek istiyorsunuz ama bu mümkün değil. hepimiz içinde bulunduğumuz ortama uyum gösterme konusunda fazlasıyla becerikli bir yaratılışa sahibiz. kişiliğimiz sandığımızın aksine fazlasıyla akışkan ve değişken.içine girdiğimiz ortamlar, bizim tavır, tutum ve davranışlarımızı değiştiriyor. etrafımdakilere bakıyorum hepsi rolünü gerçekten çok iyi oynuyor. hatta bazılarının rolünü kazanma sürecini uzun süre izledim. önce kafasında olmak istediği rol modelini belirliyor sonra yavaş yavaş taklit etme denemeleri yapıyor. santim santim oluşturuyor kişiliğini en sonunda tüm şartların uygun olduğunu düşündüğünde kendini açığa çıkarıyor. bu konu o kadar uzun ki düşünün ticari markalar bile yaşam tarzı, kişilik , duygu satıyor insanlara. yani hiçbişey göründüğü gibi değil. neyse daha fazla uzatmıyacağım konuyu.
konuyu daha iyi anlamanız açısından zimbardo deneyi ve kırık cam teorisine göz atarsınız.