“Formula G” 20-21-22 Temmuz’da İstanbul Park’ta

{nRBDN-6e6bR-GF88j}.jpg

TÜBİTAK tarafından üniversite öğrencilerine yönelik organize edilen “Formula G”nin (Güneş Arabaları Yarışı) İstanbul Finali 20-21-22 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Park pistinde gerçekleştirilecek. Yarışların 9 Temmuz’da düzenlenen İzmir ayağında Petrol Ofisi’nin destek verdiği 26 ekipten biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi, “Arıba 1” aracıyla birinci olurken “Arıba 2” ekibi de üçüncülüğü elde etti.

Dünyada henüz deneme aşamasında olan temiz enerji teknolojisi güneş enerjisini kitlelere tanıtmak ve ülke gençlerine bilgiyi ürüne dönüştürme alışkanlığını kazandırmak amacıyla düzenlenen Formula G’nin Ege ayağı, 9 Temmuz’da İzmir Yarış Pisti’nde yapılan ve 31 aracın kıyasıya mücadele ettiği final yarışıyla tamamladı. Yarışta, Petrol Ofisi’nin destek verdiği 26 ekip arasından İTÜ ekibine ait “Arıba 1” birinciliği, “Arıba 2” ise üçüncülüğü kazanırken; Sakarya Üniversitesi ekibi ise ikinciliği elde etti.

Kazandıkları birincilik ve üçüncülükle dikkatleri üzerine toplayan İTÜ ekibinin Arıba 2 Proje Başkanı Fatih Taş, tüm ekiplerin yıl boyunca büyük emekle gerçekleştirdikleri çalışmaların yarışlardaki çekişmeyi artırdığını belirterek, “Bilime ve genç beyinlere verilen destek çok önemli. Elde ettiğimiz başarıların bu yılki en büyük destekçilerinden özellikle Petrol Ofisi’ne çok teşekkür ederim. Genç beyinler bu tür desteklerle ülkemiz ve bilim adına önemli çalışmalara imza atmaya devam edecektir. Herkesi 20-21-22 Temmuz’da İstanbul Park’a heyecanımızı paylaşmaya bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin önemli üniversitelerinden çok sayıda ekibin katılacağı, farklı tasarım ve özelliklere sahip, enerjilerini üstlerini kaplayan "güneş gözlerinden" alan araçların yarışacağı Formula G’yi bilim meraklısı çok sayıda yarış severin izlemesi bekleniyor.

{gdOLJ-HJLUy-EFvfU}.jpg

Yarışlar halka açıktır, yani ücretsiz.

Gitmeyi planlayan varsa beni de alabilir mi :) Araç olmadığı için gidemiyorum...

Yakında mahalle aralarında taklit Ferrari falan yapılmaya başlanırsa sakın şaşırmayın. Otomotiv öyle ele-ayağa düştü ki, artık üniversitedeki çocuklar bile biraraya geliyor, araba yapıyor. Üstelik normal araba değil, bunlar benzinsiz gideni. Yarışları bile var: Yarın İstanbul Park’ta, FORMULA G, güneş arabası yarışları.

Genç mühendisleri böyle hayırlı bir projede kapıştırma fikri TÜBİTAK’a ait. İlki geçen yıl yapılan üniversiteler arası güneş arabası yarışları bu yıl iki şehirde birden yapılıyor. İlk ayak İzmir’deydi. Yarın İstanbul Park’ta asıl kapışma var. 36 ekip kendi imalatları güneş arabalarını yarıştıracak. Öyle güneş arabası deyip geçmeyin, uygun ışığı yakalarsa saatte 100 kilometre hız yapıyorlar. Motor sporlarını sevenlere heyecanlı bir yarış var yani yarın İstanbul Park’ta. Üstelik ücretsiz, biletsiz.

Arabaları 10-15 kişilik öğrenci grupları hazırladı. Kimi sponsor buluyor, kimi üniversiteden destek alıyor. Çünkü seri üretim olmadığı için henüz maliyetler yüksek. Büyük otomotiv firmaları gibi Çankaya Köşkü’nün bahçesine davet aldıkları falan da yok.

Benim yarıştaki favorim İTÜ’den Robotik Otomanya Kulübü’nün arabası. Yok, arabadan anladığım için falan değil, benimki tamamen gönül bağı. Bu arkadaşların güneş panelleri gümrüğe takılmış, çok zorluk çekmişler, onun için onları destekliyorum. Sadece ben mi? BP de arkalarında, onlara sponsor olmuş. Ben de şaşırdım bir akaryakıt firmasının böyle bir çalışmanın içinde olmasına ama böyle alternatif enerji projelerini desteklediklerini söylediler.

NEREDE? İstanbul Park, Tuzla. Otopark ücreti yok. Arabası olmayanlar için Taksim ve Kadıköy’den saat 08.30’da otobüs kalkacak ama otobüsler ücretsiz değil biletli.

NE ZAMAN? Yarışlar aslında dün başladı. Bugün yarı final, yarın final var. Finalin 12.00’de başlaması ve ödül töreni dahil saat 15.00 gibi bitmesi bekleniyor.

KARNIMI NASIL DOYURACAĞIM? Sakın azığınızı yanınızda götürmeyi unutmayın, hele su almadan yola bile çıkmayın. Catering hizmeti sağlanamadı, orada bulamayabilirsiniz.

KİME DANIŞACAĞIM? Detaylı bilgiyi TÜBİTAK’ın iletişim ofisinden alabilirsiniz: (312) 468 53 00 - 3457. Harita için msoistanbul.com sitesine bakabilirsiniz.

EdoğanAktas, verdiğin bilgiler için teşekkürler...yarışa gitmeyi düşünüyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar