Bu kadar uç örnekleri bulmak çok zor değil.
100 tane üründen 2 tane seç biri asılsız olsun ( https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2012/05/28/turkiye-pirincte-hindistan-ve-cini-solladi ) diğeri bir marketin promosyon u olsun....
Domates, yada tekstil neden ucuz acaba, inşaat ürünleri neden ucuz, türk mermeri çok mu pahalı, Renault,Fiat Ford neden ww den ucuz, daha çoğaltılabilir tahmin edersin.
Farzedelim ki senin dediğin doğru çözümün nedir.
Saman işini çok zorlama biraz hava durumuyla alâkalı kimse birşey yapamaz
bizdede de problem var tabi ki bu yılların verdigi bir birikim fakat güney kore gibi üç kagıt açmadan bunu basaran ülkeler gercekten cok az.
daha bakmadım ama bir haber daha varmış, amerika bizim suriye sınırına 30 bin terörist mi ne yığıyormuş... bilemiyorum, iman gücümüzü bir gün göstermek zorunda kalacağız ama iman dolu adamlar göremiyorum ben memlekette. bir laf vardır, kılıç kuşananın derler. biz amerikaya nasıl karşı koyacağız var mı fikri olan?
Aynen katiliyrm bizde bunlar yok.kendi ideolojisinden olmayana neler yapildigini tarihimizde defalarca gordukGüçlü olan ülkelerde şu ortak noktaları görürsünüz:
Fikir özgürlüğü vardır
Eşit fırsat özgürlüğü vardır
Adalet vardır
Güçler dengesi vardır.
Bunların olmadığı güçlü ülke, bunların olduğu zayıf ülke yoktur.
şöyle düşünelim: diyelim ki köyümüzde bir ineğimiz var. her gün süt sağıyoruz. müthiş yoğurt yapıyoruz. çok lezzetli. fevkalade.
komşularımız bizden çılgın gibi yoğurt almak istiyor. kilosunu 20 liradan satıyoruz. iyi para.
şimdi biz bu yoğurdu kendimiz bedavaya tüketebiliriz çünkü kendimiz üretiyoruz. istediğimiz kadar yiyebiliriz. bu bize ancak yoğurdun maliyeti kadar bir maliyete eşdeğer.
fakat komşularımız bu enfes yoğurdu yiyebilmek için bize kilogram başına 20 lira bayılmak zorunda. vermezse yiyemez.
bu örnekte yoğurdu üreten gelişmiş ülkeler oluyor. bu ülkeler motorsiklet üreterek vatandaşına ucuz bir şekilde, neredeyse maliyetine satabiliyor. vatandaş mutlu, devlet mutlu.
bu örnekte yoğurdu 20 liraya alan ülkelerden birisi de biziz. bu nefis yoğurdu tadabilmek için çok çalışıp 20 lira kazanmak zorundayız ki yiyebilelim. motosiklet hadisesinde de aynı durum geçerli. ucuz ve kaliteli motora binebilmek için ya imal etmeyi öğreneceğiz, ya da başka kalemler ihraç edip zengin olacağız ve diğer ülkelerden motor ithal edeceğiz. olay bu.
enfes yoğurt yemek için bir inek edinmek şart. süt üretip yoğurt yaparak yiyebiliriz. ama yapamazsak başka komşulardan pahalı bir şekilde almak zorundayız...
yoğurt kadar kolay olsa keşkebu yoğurda bir de kdv ve ötv ekleyin. MTVsi sigortası da var. bunları sadece yoğurt yediğinizde vereceksiniz. ekmek için ayrı zeytin için ayrı.
buna da şöyle bir örnek verelim: 40 haneli bir evde yaşıyorsun. yan komşudan bir kilo nefis yoğurt alayım da afiyetle bi yiyeyim diyorsun; evin reisi "olmaz, bir kilo alacaksan bir kilo da bana almak zorundasın" diyor. aha gitti 2 katı para
halbuki evimizin reisi şöyle iki üç inek alsa, hem başkalarına muhtaç olmadan güzel yoğurt yapıp satsak, hem de ev ahalisi olarak hep beraber bedavaya afiyetle yesek daha iyi olurdu değil mi. walla olurdu be.
Bu örneği verecektim de evin reisi böyle birşey yapmaz diye yakıştıramadım![]()
Merhaba,
Sürekli olarak motosiklet fiyatlarından, parça fiyatlarından, ikinci el fiyatlarından yakınılıyor. Bazı insanlar da ekonomimizle alakalı bir sıkıntı olmadığını, firmaların bu işlerden çok para kazandığını söylüyorlar. Şimdi size sıfır km CFmoto 400nk örnek vereceğim(bu denk geldi). Parça fiyatları da oldukça pahalı bir model. Parça ile ilgili kıyaslama yapamayacağım.
Avustralyada 400nk satış fiyatı $5.990 (kaynak:http://www.cfmoto.com.au/400nk-ABS)
TL'ye çevirmek mantıksız ama hadi çevirelim 1dolar 3,75ten 22.462 TL yapıyor.
Bu motosiklet Türkiye'de 2018 zammından sonra 20.290 TL oldu. Yani daha ucuz bravo. Gerçi yarısı da vergi, onu da düşsek hepten ucuz.
Bizim ülkemizde asgari ücret 1400dü 1600 oldu mu olacak mı öyle birşeyler var. Hadi 1600den hesaplayalım. 20.290/1600=12,68
Yani başka hiçbirşeye para vermeden 12 ayda bu motosiklete sahip olabilirsiniz.
5.990 dolar fiyatı avustralyadan almıştık. TLye çevirince bizden 2bin tl daha pahalıya satıyorlar. Gelelim zurnaya.
Avustralya'da Kişi başına yıllık asgari ücret: 21.387 dolar (2015) (kaynak:https://www.ntv.com.tr/galeri/ekono...GewiNGyyN0W3Ks2A9nWzQg/301_LT_ZAk-R4-oPOWGyTw)
2015'e dikkatinizi çekerim. Daha fazla moralimiz bozulmasın diye yenisini aramadım. Yıllık 21.387 dolardan, aylık 1782 dolar, şu anki kurdan 6683TL yapar. Peki orada 400nk kaç paraydı 22.462/6683=3,36
Yani Avustralya'da asgari ücretli bir adam başka birşeye para vermezse 3 ayda bu motosiklete sahip olabiliyor.
Tektabancanın 2018 Fuar (https://www.youtube.com/watch?v=kslmo2HLng0) fiyatlarına bakarsanız anlarsınız. Amerika'da benzinlikte çalışan arkadaşım var aylık 2500dolar civarı kazanıyor. Bu motosikletlere sahip olmak o kadar kolay. O yüzden avrupada amerikada millet cayır cayır 600lüğe 1000liğe biniyor. 6000 dolarlık 400nk'nın yüzüne bakan olmaz.
Özet olarak durumumuz 3ncü dünya ülkelerinden iyi olabilir ama dünyanın büyük bir kısmından kötü durumdayız. Aynı ürün için 4 kat daha fazla çalışmamız gerekiyor. Benim 7bin tllik motorum var. Durumum olursa 22-23bin TL (14 Aylık asgari ücret) bayılıp (mecbur) "250cc" sıfır bir honda alacağım. Pahalı cart curt diye de ağlamıyorum. Bence artık siz de parçaya ikinci ele japonlara sövmekten vazgeçin. Ülkemizin durumu bu.
Herkese iyi günler dilerim. İyi çalışmalar. Çok çalışmamız lazım çook.