Fiberglass Grenaj ?

Arkadaslar Selam,

Sky Team ST 200 aldim Super moto versiyonundan. Grenajlardan hic memnun degilim. Kotu kalite plastik kullanilmis. Arti on grenaj da estetikten tamamen yoksun. Butun grenajlari sokup fiberglass (polyester) yenilerini yaptirmayi dusunuyorum. Zaten fiberglass la hasir nesir bir uretim isimiz var. Benim dusundugum dezavantajlari esneme olmayacaktir. En ufak bir yan yatmada kirilir. Ancak kalibi oldugu icin yenisini dokturtmek kolay is. Sizin akliniza gelen dezavantajlar varmidir? Renk uyumsuzlugu ile ilgili bir dusunceniz var ise eger onu da gellcoat boya ile gidericem. Dolayisiyla kaliptan ciktigi renk olacak ekstra boyanmayacak. Benim aklima gelmeyen olasi sorunlari duymak icin sabirsizlaniyorum. Yaniciligi mesela?

walla olabilir hatta güzel bile olur. yaptırırsan resimleri bekliyoruz

valla yaparsan resimlerini de koyda nasıl bi şey gorelim... Bunlara grenaja da gerek yok aslında yaa neyse :)

Fiberglasstan grenaj olur hemde çok güzel olur. Dikkat etmen gereken şey orijinaline göre şekil değişikliği yapacaksan motorun havalanmasını sağlamalısın motoryağı buji gibi şeylere ulaşım mümkün olmalı her seferinde grenajı sökmek gerekmez. Kendinden renkli olmasına gerek yok üzerine boya yaptır daha güzel olur.
son olarak bitince mulaka resimlerini bize göster. Bakarsın sipariş bile gelebilir.

Yarin gidiyorum Izmire bir iki gune bitmis olur. Gorelim bakalim nasil olacak. Bende meraklandim baya

Ben kendim; babamın da yardımıyla (polyester konusunda uzman) benim motor için grenaj dökme çalışmalarına başlıyorum bu ay :cherry:

S.M. şu an araştırma yaptığım bir konu. Böyle bir topik çok hoş olmuş. Resim ve sonuçları bekliyoruz.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Granajları renkli dökerseniz ufak çizikler belli olmaz..Ne de olsa mutlaka yatıp kalkıcak o motor...Hem daha mat durması yakışır....

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bende yenikaza yapmıstım deer152 grenajlarını fiberglass olarak yaptırmayı düşündüm arastırma yapmak gerekior

cross motorlarda esneklik çok önemli, koruma demiri takılamadığından dolayı sağa sola yatırdınmı, mutlaka fiber'i kırarsın. Bence fiber yapacağına olduğu gibi bırak, emeğine yazık derim...

Arkadaslar merhaba,

Henuz daha Denizlide iken karsi seritten gelen araba bir anda sagimdaki ara sokaga girmek isteyince saatte yaklasik 80 km hiz ile fren dahi yapma firsati bulmadan tam gobekten vurdum. Su an pek saglam grenaj kalmadi motorun uzerinde. Ben full korumali kiyafetler giydigim icin bir kac ufak ic kanama harici onemli bir rahatsizlik gecirmedim. Bu deneme isi haliyle biraz gecikecek. Kazasiz belasiz surusler herkese. Bu arada tekrar belirteyim. GORUNMUYORUZ!!

çok geçmiş olsun kardeş aman sana birşey olmasın dikkatet. granajları sonrada yaparsın önemlideğil:rendeer:

S.M. Geçmiş olsun. Allah hepimize kazasız belasız sürüşler nasibetsin.

Tesekkurler arkadaslar. Artik saglik durumum oldukca iyi. Psikolojik olarak da pek etkilenmedim sanirim. Cunku iki gundur arkadasin motosikletini surebiliyorum. Ama cok ozledim kendimi motorumu.
Bu arada redrose dostum, bir kere kalibini cikarttiginda yenisini dokmek 10 dakikalik is. Ustune kac kere duseriz ki bir yilda emege yazik olsun. Motoru yikamak bile o grenajlarin yenisini dokmekten zor istir.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
gecmiş olsun...

Geçmiş olsun abi pisikolojik olarak etkilenmemen çok gsll çok insan kazadan sona psikolojk olarak motora binmezz babamda öle yaptı ve motorunu sattı:pr:
Tekrar geçmişş olsun abi...

rüzgar!

Arkadaslar merhaba,

Henuz daha Denizlide iken karsi seritten gelen araba bir anda sagimdaki ara sokaga girmek isteyince saatte yaklasik 80 km hiz ile fren dahi yapma firsati bulmadan tam gobekten vurdum. Su an pek saglam grenaj kalmadi motorun uzerinde. Ben full korumali kiyafetler giydigim icin bir kac ufak ic kanama harici onemli bir rahatsizlik gecirmedim. Bu deneme isi haliyle biraz gecikecek. Kazasiz belasiz surusler herkese. Bu arada tekrar belirteyim. GORUNMUYORUZ!!

geçmiş olsun , üzülme motorun eskisindende daha iyi duruma gelecek , benimde

buna benzer bir olay geldi başıma yaratıcılıgını konuşturma zamanı geliyor, biran

önce aramıza katılman dilegiyle ALLAH şifa versin.

boy

Arkadaşım, öncelikle bu konuda Türkiye'de en bilgili insanlardan biri olduğumu belirterek sana bu konuda yardımcı olacağım...

Genelde Türkiye'de grenaj yapımında kullanılan malzeme Polyester olsa da, aslında Polyester grenaj yapımı için çok yanlış bir malzemedir. Nedenlerine gelince... Kalıp için kullanılması çok yanlıştır çünkü Polyester kururken çekme yapar, yani kalıbını aldığınız malzemeden ürettiğiniz kalıp kuruken küçülür ve kalıptan aldığınız parçaların boyutları hiçbir zaman orjinal parça ile birebir tutmaz. Onun dışında Polyester yanıcı bir malzemedir, çalışması tehlikelidir. Diyelim ki polyester kullandınız ve kalıbınızı yaptınız, sonra bundan da parçalarınızı döktünüz. Motosikletin üzerinde gelen orjinal plastik grenajlardan daha ağır bir grenaja sahip olmuş olmanız olasıdır çünkü polyester ağır bir malzemedir. Aynı zamanda polyester son derece dayanıksız ve kırılgandır. Anadol arabalarının kaportaları polyesterden üretilmişti, hatırlayanınız var mı bilmiyorum ama kaporta en ufak bir darbede darmadağan olurdu. Kısacası polyester grenaj üretimi için çok yanlış bir malzemedir ve Türkiye dışında hiçbir ülkede özellikle yarış grenajları üretiminde kullanılmaz.

Polyester yanlış bir malzeme ise peki bunun yerine ne malzeme kullanmak gerekir? Bu sorunun cevabı çok basit... Epoksi (epoxy), cam elyafı, karbon elyafı. Şu anda Formula1 arabalarının kaportalarını bile epoksiden üretiyorlar. Epoksi reçinesi ve sertleştiricisi (hardener) olmak üzere iki sıvıdan oluşan bir maddedir. Epoksi ve elyaf kullanarak döktüğünüz parçalar orjinal parçalardam bile %30-40 oranında daha hafif olur. Binlerce çeşit epoksi var. Çalışma süresine, işleme sokacağınız materyale, v.s.. göre kullanacağınız epoksi değişiyor. Epoksinin çalışma süresi çok önemli, bunu yapacağınız parçanın büyüklüğüne ve yüzeyinin girintili çıkıntılı olup olmamasına göre belirliyorsunuz. Bu işin çok fazla detayı var. Seçeceğiniz elyafın örgüsünden, ağırlığına, kalıbı yaparken kullanacağınız tekniklere, kalıp ayırıcıya kadar bir sürü önemli püf nokta var. Bu konuda isteyenlere yardımcı olabilirim.

Aşağıda grenaj kalınlığını belirlemek için döktüğümüz bir uçak burnunun resimlerini koyuyorum. Aynı şekilde her türlü parçanın kalıbı alınabilir, kalıptan parça dökülebilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar