Fazer 600 vites küçültme problemi

Herkese merhaba,
Geçen hafta garajda uzun süre yatmış, 7000km. 2005 fazer 600 satın aldım.
Alışma devresinden sonra ilk sürat denemsi sonunda vites küçültmeme problemi yaşadım, şöyleki

6.vites 12000devirde yaklaşık 15-20km kadar yol yaptım, sonrasında 6. viteste hızımı 70km ye kadar düşürdüm küçültmek istediğimde vites küçülmüyordu, kuvvetlice bastım 4-5 denemede 1 düştü o sırada hızım 30a falandüşmüşütü ve durduğumda 4. viteste takılı kaldı.

Sağda olduğum için çektim kenera, çok rahat 5 ve 6 ya geçti, sonra gaz verip 8-10bin devire kadar sertçe basıp basıp düşürdüm 1'e.

Devamında sakin kullanımda hiç takılma yapmadı, daha sonra tekrar kökledim, aynı problem.
Artık geçmediğinde hafifçe bir üst vitese atacak gibi yapıp tekrar basınca rahatça geçer haldeydi.

Ertesi gün yağdandır diye motul5100 aldım koydum. Yavaş giderken vites geçişlerim çok çok daha iyi geldi.

Lakin yine kırmızı ışıkta süratli bir kalkış sonunda aynı problem.

Önümüz bayram binmek istiyorum makineye, problem ne olabilir?

Birde Ankarada fazer için Usta tavsiyesi yaparsanız sevinirim.(foruma yeni üye oldum, usta konusunu henüz araştırıyorum diğer başlıklarda ama hazırca yardımcı olursanız sevinirim)

senin adres belli hocam.
başkent motosiklet - metin usta :cat:

http://www.metinusta.com/

anladığım kadarıyla forumda gelecek yorumlarla çözülebilecek bi mevzu değil.

hiiiç kurcalamadan direk metin ustaya, ne kendini üz ne şanzumanını.

Moderatör
Debriyajın ayırmıyor demekki ama bunu sadece yüksek devirde yapması ilginç. KUVVETMİRA arkadaşıma nadiren katıldığım anlardan birini daha yaşıyorum. Git sen o söylediği ustaya.

Debriyajın ayırmıyor demekki ama bunu sadece yüksek devirde yapması ilginç. KUVVETMİRA arkadaşıma nadiren katıldığım anlardan birini daha yaşıyorum. Git sen o söylediği ustaya.

Evet dediğin gibi debriyaj tam ayırmıyor olabilir. Motor devrini bulunca geçer vitesi tam ayırmassa ama ilginç bi olay :)

GKN

yamahalarda vites topuzunu hareket ettiren bir mekanizma vardır, mekanizmanda hata yoksa yağ yada debriyaj balatandna şüphelenmelisin.
bunu anlamanın en iyi yolu vites takuldığı esnada küçültüyorsun diyelim, ayağını vites çubuğunun altına koyup hafiften yukarı dokunarak tekrardan vitesi düşürmeyi denemen..
eğerki bu şekilde her vites düşürmende önce bi aşşağıdna yukaru haffifçe dokunup sonra vites düşürmek için yukardan aşşağğıya basıp vitesin değişiyorsa mekanizman ağrızalanmış demektir..

COQ

Motosiklet Eğitmeni
yamahalarda vites topuzunu hareket ettiren bir mekanizma vardır, mekanizmanda hata yoksa yağ yada debriyaj balatandna şüphelenmelisin.
bunu anlamanın en iyi yolu vites takuldığı esnada küçültüyorsun diyelim, ayağını vites çubuğunun altına koyup hafiften yukarı dokunarak tekrardan vitesi düşürmeyi denemen..
eğerki bu şekilde her vites düşürmende önce bi aşşağıdna yukaru haffifçe dokunup sonra vites düşürmek için yukardan aşşağğıya basıp vitesin değişiyorsa mekanizman ağrızalanmış demektir..

Ulem ben bile anlamadim.:)
Adam daha motoru yeni almis, nasil anliyacak yazdiklarini?:)

Adam gibi anlat sunu.
Mantigin dogru ama anlatim tarzin yanlis.:cherry:

GKN

Adam gibi anlat sunu.

abi bayram namazı var sabah, kelime bazında yazdım ki kalem kalem deneyebilrsin arkadaş..

işin tekniğine gelince..
vites topuzu dönerek üzerindeki yollardaki hillalleri hareket ettirir, hilaller verdikleri hareketle şanzıman dişlilerininin yerlerinin değişmesini yani viteslerin geçmesini sağlar..
gelelim vites topuzuna, topuzun başlıklarıbir mekanizma yardımı ile çevrilir, bu mekanizma da vites attığınız pedalın bağlantığı yerdedir, vites çubuğu üstüne bağlanır..
meknaizmanın içeride kalan kısmı
bkz ;

iç kısımda kalan yyerde iki kanca ve bunları sabitleyen bir yayu vardır..
bu kancalar vitese her doknuşunuzda topuzu kulağından yakalar ve topuza hareket verir..
nitekim sistem yaylı olduğu içinde verdiği hareketten sonra vites çubuğunu eski yerine getirir.
bu mekanizmadaki yayın deforme olması, vites attığınız esnada vites çubuğunun takıldığı yerde kalması anlamına gelir..
örnek olarak vires düşürüyoruz diyelim, 6 dan 5 e geçti, bastığımız yerde kaldığı için çubuk yukarı gelemediği için sert taş gibi sanki şanzıman kitlenmiş hisii yol açıcak seviyelerde bi şekilde sert olarak kalır..
bunu anlamanın en iyi yoluda vites geçmediği zaman attığğınız vitesin tam ters istikametine küçük ayak hareketiyle (vites atarcasına ama atacak kadar kuvvetli ve uzun değil) vites çubuğuna dokunup tekrardan vites değiştirmeyi denemektir..
bu şekilde eğerki mekanizmanın yayı deforme olmuş ise ayağınız yaptığı ters baskı ile yayın görevini yapmış olur ve ağrıza tespit edilmiş demektir..

Aynen dediğiniz gibi yapınca geçiyor, ama bu duruma sadece kökleyince geliyor, o da her defasında değil, sakin kullanımda bir problem yok. Demekki yaydan, bir ustaya baktıracağız demektir. Yardımlar ve ayrıntılı açıklamalarınız için size ve diğer arkaşlarıma çok çok teşekkür ederim.

Son düzenleme:

GKN

Adam gibi anlat sunu.

Aynen dediğiniz gibi yapınca geçiyor, ama bu duruma sadece kökleyince geliyor, o da her defasında değil, sakin kullanımda bir problem yok.

coq, o kadar yazırdın bana, bak çözmüş arkadaş olayı:)

Grado, bu yamahalarda sık kullanılan bi sistem, ve mekanizmanın kancaları hareketli olmak zorunda doluğu için mekanizmaya perçinle bağlı, zamanla bu perçin gevşemekte (fabrika hatası olması dışında 60-70 bin km) ve performanslı kullanımda sıkıntı yaratmakta.
yeni bi mekanizma alman işini çözer.
bu arada motorun 7000 de olduğundan eminmisin, alırken baktırdınmı?

İlk sahibinden aldım 2006 model ama trafiğe çıkışı 2008. Motosikleti 2.gün sola düşürdüm :pr: . Bunun etkisi olabilir diye düşünüyorum.

GKN

İlk sahibinden aldım 2006 model ama trafiğe çıkışı 2008. Motosikleti 2.gün sola düşürdüm :pr: . Bunun etkisi olabilir diye düşünüyorum.

sola yatırdıysan bi ihtimal olabilir, bi servise gidip söktürüp kotrol ettirmen gerek, belki yeniden kurulunca sorun düzelir:wiinkk:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
coq, o kadar yazırdın bana, bak çözmüş arkadaş olayı:)

Ehh!!

Seni durtmesek kimse anlamayacakti.:p

::pokey::

Benim anlamadigim bisey daha var yalniz.

Neden alt devirlerde problem yok da ust devirlerde var?
Bunun yayla bir ilgisi olma ihtimali nedir?

Bunlari cevapla.
Sonra havuz problemi soracam.:cherry:

GKN

Ehh!!

Seni durtmesek kimse anlamayacakti.:p

::pokey::

Benim anlamadigim bisey daha var yalniz.

Neden alt devirlerde problem yok da ust devirlerde var?
Bunun yayla bir ilgisi olma ihtimali nedir?

Bunlari cevapla.
Sonra havuz problemi soracam.:cherry:

yüksek devirde vites değiştirdiği zaman gaz kolunu bıraktığı için yani motoru kompresyona bıraktığı için şanzıman dişlileri ters kasıntıda oluyor, doğal olarakmil de, mekanizma yayının topuzu çevirmek için uyguladığı bir güç var, yay deforme olunca o gücünüde yitirmekte.
düşük devirlerde geçişler rahat olduğu için, tek dokunuşta rahat bi şekilde vites geçiyor fakat yüksek devirlerde şanzıman dişlilerinin vites değiştirme esnasındaki birbirini karşılama yani kurt ağızlarının yerine oturma zamanı iice daraldığı için ve o yayın gücü yetmediği için takılma yapıyor.
normal şartlarda yay 2 kg.m güçle topuzu çevirmesi yerken bu gücü kaybettiğinde sorun açmaya başlıyor.

bir ikinci teoride iki taraflı kancanın mekanizmaya bağlanma şekli bir perçin yardımı ile, zamnla o perçin gevşemekte ve gevşediği için mekanizma yüzeyine kancaların alt kısmında kalan dengeleyici sürtmekte ve doğal olarak görev yapamamakta, bununla ilgili bir fotoğraf bulabilirde ekleyebilirsem daha anlatıcı olur:cat:
elimde bi r6 mekanizması olucak, resmin çeker ekler üzerinde hada rahat anlatırım:wiinkk:

GKN arkdaşıma çok teşekkür ederim, işin teknik yönüyle fotoğraflarla vs anlatınca bakakaldım :queen: diyelimki yaydan ve bu mekanizma değişecek hemen temin edilebiliyormu bu?

Parça maliyetleri ne civarda olabilir acaba?

Metin ustaya götürdüm ve sorunu 2dakikada halletti, sorun basınçlı yıkamadan dolayı vites pedalının dibindeki yağın gitmesi ve kolun takılı kalmasıymış. İşlem çok basit bir şekilde yağlama ile giderildi.

Metin ustaya götürdüm ve sorunu 2dakikada halletti, sorun basınçlı yıkamadan dolayı vites pedalının dibindeki yağın gitmesi ve kolun takılı kalmasıymış. İşlem çok basit bir şekilde yağlama ile giderildi.

Metin ustaya götürdün sonunda yani....:mrgreen:

Bir sene sonrami aklina geldi Metin ustaya götürmek yada yazmak???
Kocaman bir Pes...

Ama sonunda halletmissinya önemli olan bu... :cherry:

Hemen götürmüştüm ancak Fazer hakkında arama yaparken bu konuya denk geldim baktım cevap yazmamışım olurda birilerinin ihtiyacı olur diyerek çözümü yazayım istedim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar