Farklı viskozite yağ kullanmak

Merhaba herkese, ktm 250 duke motorum 2 gün önce yağ filtresi kapağından conta sebepli yağ kaçırıyordu, önceki gün bakımda motul 7100 15w50 koymuştuk, yağ kaçırdığını fark edince anın paniğiyle soluğu ustada aldım, sorunu hallettikten sonra elinde kalan 7100den ekledi, tam olmadı ama idare eder sen tamamla dedi. kendilerinin 15w50 kullanmadıklarını bildiğim için 10w40 eklediğini tahmin ediyorum. sonra yine 15w50 ile kalan eksiği tamamladım. Ustanın eklediği çok büyük bir miktar değildi ama aklıma takıldı, aynı marka model ama farklı viskozite yağ kullanılması bloğa zarar verir mi? Sonraki yağ bakımını 3000km sonra yapacağım tekrar 1.5-2 litre yağ israf etmek istemiyorum, yüksek devir sıkıştırarak sürdüğümde başıma bir bela açılabilir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Motosikleti
Ns200 15"
Bence bu karışım kullanılmamalı, her ne kadar 3000 kilometre az gözüksede ciddi bir kilometre diyebiliriz. Ben değişmenizi tavsiye ederim kaçacağınız 1000 tl size 50-60.000 TL olarak dönebilir. Koyulan yağın vizkositesini geçtim birde sertifika sınıflandırması var 2 side tutmuyorsa problem açabilir...

Öyle 15 w 50 yağ yerine 10 w 40 yağ koydum motor öldü olsaydı ortalıkta motosiklet kalmazdı.

Kimin ne yağ koyduğu belli değil. Bakma sen ustaların o yağ, bu yağ koydum demelerine çoğunluğu elinde o an ne varsa o yağı koyuyor.

Sen bildiğin kadarı ile her 1.000 kilometrede yağı kontrol et yeter.

Motosikleti
DUKE 250
normal şartlar yada standart için konuşayım:
farklı vizkozite yağ birbirine karıştığı zaman her ikisininde özelliğini kaybeder.
farklı markalar, aynı viskozite için içindeki moleküller, koruyucu katkılar aynı olmayabilir veya birbiri ile zıt koruyucular içerebilir.
bu sebeple farklı vizkozite, farklı marka yada her bakımda yağ markası vizkozitesi değiştirilmemeli.

yavaşlıacemi'nin yorumuna ithafen: yağınızı daima kendiniz alın, yağ değişimi esnasında kendi aldığınız yağın koyulduğuna emin olun,
yetkili serviste bu imkan yoktur fakar diğer tamirhanelerde böyledir, bu imkanı sağlamayan yerde bakım yaptırmayın.

Merhaba herkese, ktm 250 duke motorum 2 gün önce yağ filtresi kapağından conta sebepli yağ kaçırıyordu, önceki gün bakımda motul 7100 15w50 koymuştuk, yağ kaçırdığını fark edince anın paniğiyle soluğu ustada aldım, sorunu hallettikten sonra elinde kalan 7100den ekledi, tam olmadı ama idare eder sen tamamla dedi. kendilerinin 15w50 kullanmadıklarını bildiğim için 10w40 eklediğini tahmin ediyorum. sonra yine 15w50 ile kalan eksiği tamamladım. Ustanın eklediği çok büyük bir miktar değildi ama aklıma takıldı, aynı marka model ama farklı viskozite yağ kullanılması bloğa zarar verir mi? Sonraki yağ bakımını 3000km sonra yapacağım tekrar 1.5-2 litre yağ israf etmek istemiyorum, yüksek devir sıkıştırarak sürdüğümde başıma bir bela açılabilir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Birbiriyle farklı mineralleri vb başkaları yazmış. Bu gittiğin yer nasıl bir yer acaba :D önceden bisikletçimiymiş acaba

iyice kafa stres oldu benim ya :) 200-300ml 10w40 ekledik diye 0 yağı komple çöpe mi atacağız şimdi. koydu açıkçası ne diyeyim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:40 ----------

Yaptığım ufak araştırmada çok farklı sonuçlara ulaştım ama ecnebilerin genel görüşü bir şey olmayacağı yönünde. Shell vb. yağ üreticileri aynı marka ve modelde yapılan karışımlarda, iki viskozitenin ortasında ve çalışan bir karışım elde edileceğini belirtmişler. buna karşın Motul bu karışımın bloğa zarar verebileceğini belirtmiş. Açıkçası bana çok saçma geldi, viskozite dediğimiz şey motor yağı markalarının eklediği bir özellik değil, akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç sonuçta, daha akışkan bi sıvı ve daha az akışkan bi sıvı karıştığında dünya havaya uçmaz değil mi? yani komple akışkanlığın kaybolmasını falan beklemek çok saçma. 1.5 litre 15w50nin içinde 200-300ml 10w-40 olması, motor bloğunun çalışacağı sıcaklıklarda yine uygun bir karışım sunmalı. bu işi daha derin kimya bilgisiyle anlatabilecek varsa merakla bekliyorum
https://shopmotul.com/can-you-mix-engine-oils-of-different-viscosities/#:~:text=Consequences%20of%20Mixing%20Different%20Viscosities&text=Inadequate%20Lubrication%20—%20Engine%20components%20rely,wear%2C%20and%20potential%20engine%20damage.
https://www.600rr.net/threads/mixing-oils-of-different-viscosity.133221/?u=34224

iyice kafa stres oldu benim ya :) 200-300ml 10w40 ekledik diye 0 yağı komple çöpe mi atacağız şimdi. koydu açıkçası ne diyeyim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:40 ----------

Yaptığım ufak araştırmada çok farklı sonuçlara ulaştım ama ecnebilerin genel görüşü bir şey olmayacağı yönünde. Shell vb. yağ üreticileri aynı marka ve modelde yapılan karışımlarda, iki viskozitenin ortasında ve çalışan bir karışım elde edileceğini belirtmişler. buna karşın Motul bu karışımın bloğa zarar verebileceğini belirtmiş. Açıkçası bana çok saçma geldi, viskozite dediğimiz şey motor yağı markalarının eklediği bir özellik değil, akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç sonuçta, daha akışkan bi sıvı ve daha az akışkan bi sıvı karıştığında dünya havaya uçmaz değil mi? yani komple akışkanlığın kaybolmasını falan beklemek çok saçma. 1.5 litre 15w50nin içinde 200-300ml 10w-40 olması, motor bloğunun çalışacağı sıcaklıklarda yine uygun bir karışım sunmalı. bu işi daha derin kimya bilgisiyle anlatabilecek varsa merakla bekliyorum
https://shopmotul.com/can-you-mix-engine-oils-of-different-viscosities/#:~:text=Consequences%20of%20Mixing%20Different%20Viscosities&text=Inadequate%20Lubrication%20—%20Engine%20components%20rely,wear%2C%20and%20potential%20engine%20damage.
https://www.600rr.net/threads/mixing-oils-of-different-viscosity.133221/?u=34224

Hiç bir şey olmaz gönül rahatlığı ile sürmene bak.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
Az kullandığım bı scooter im var. Senede 1000 km gibi.

Geçen bı yağını degiseyim dedim baktım evde arabamdan kalma 5w30 var. Koydum geçtim.

Market bakkala gitmek için kullanıldığından motor hiç zorlanmiyor.

Kitapçıkta 3 bin km.de değiş dediği yağı zaten 1000 km.de değişiyorum.

Hiic bişey olmaz. Yeter ki yağ sahte olmasın.

Geçen bı yağını degiseyim dedim baktım evde arabamdan kalma 5w30 var. Koydum geçtim.

Çok kısa mesafelerde kullandığın için esasen 5W/30 en doğru yağ o motora..

Motosikleti
1190 ADV

Scooter de sorun olmayabilir ama motosikletlere otomobillerde kullanılan yağ koyulmaz. Otomobiller için üretilen yağlarda extra katkılar olur genelde, yakıt tüketimini düşürmek için, yağlama performansını artırmak için vs. Siz ıslak debriyajlı bir motosiklete bu yağı koyarsanız, balatalar kısa sürede kaçırmaya başlar. Birde balata masrafı çıkar ortaya. İlave olarak otomobiller genelde 4 bin devire bile çıkmadan kullanılır (standart kullanım). Scooterlar birde cvt, yüksek devirlere sık sık çıkar. O yüzden 5w30 uzun vadede sorun yapabilir, yağ seviyesini kontrol edin arada.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar