F650 GS 15.000 km bakımı, resimli

İşe grenajları çıkarmakla başladım. Plastik aksam oldukça yumuşak. Korkmanıza gerek yok.
sdc10131proc18.jpg

Yağ tankının çıkarılması. Üstteki vidayı sökün. Ayrıca iki tane de geçme pim var. Bu pimleri de kargaburnu vasıtasıyla çıkardım.Tankın tam altındaki vida çeşme vazifesi gördü ve yağı buradan boşalttım. Tankı sallayıp iyice boşalmasını sağlayabilirsiniz.
sdc10114proc3.jpg

sdc10120proc8.jpg

sdc10121proc9.jpg

sdc10123proc11.jpg

Yağın durumu berbat.
sdc10122proc10.jpg

Motor korumalarını söktüm. Bunlar birbirine geçen biri bar diğeri alüminyum korumalar.
sdc10115proc4.jpg

sdc10116proc5.jpg

Yağ filtre haznesinin kapağını söktüm. İki vida aynı, diğeri en sağdaki farklı. Resimlere bakılınca belli oluyor. Farklı olan bayağı hassas. Topraklama bağlantısı için de kullanılıyor zannedersem. Dikkatlice sökün ve sökerken her vidanın sıkılığını kullanın. Ama en iyisi alabilirseniz ayarlı bir tornavida alın. Nm değerlerine göre sıkmak en iyisi.
sdc10139proc25.jpg

sdc10132proc19.jpg

sdc10134proc21.jpg

Son olarak da alt karter tıpası. En riskli yer. Zira alüminyum ve çok yumuşak. Bayağı asılmanız gerekecek. Size tavsiyem; altıgen bir anahtar kullanın ki her köşesiyle iyice tutsun. Vida yönleri aynı fakat ayata veya çömelirken denemeyin. Altına yatıp yönünü iyice anlayın.
''Filtro Magnetico'' işini iyi yapmış ve yağdaki metallerin bir kısmını tutmuş. Buna bakarak aşınma hesabı yapılabilir.
sdc10137proc24.jpg

sdc10136proc23.jpg

Ön dişli hiç de 15.000 km yapmış gibi durmuyor. Tek teker yok. Zorlamak yok. Arazide kontrollü sürüş...
sdc10125proc13.jpg

Motor bloğunun altında yağ sızması. Bu normaldir. 1-Fazla yağ. 2- Conta. 3- tek silindir. 4- Gevşeme. 5- Terleme. BMW markasına sakın laf atmayın şimdi. Her motosiklette vardır bu. En büyük etken; 1,4.
sdc10117proc6.jpg

Geldik en büyük şikayetime; yan ayak sıkıntısı. Elektronik devre çok hassas bir pistonla kontrol ediliyor. İçinde 3 iğne var. 2 numara ortada. Ve piston 2 nolu iğneyi sağa sola itiyor böylece yan ayak aşağıda ve motosiklet viteste iken çalışmıyor. Yan ayak üstündeki switch i daha önce söktüm ve temizledim. Sıra buna geldi. Temizleme işi halletmez ise; iptal edip direk bağlayacağım. Ama bu devre gerçekten bir ihtiyaç. Uzun sürüşlerde hangimiz unutmuyoruz ki?
sdc10129proc16.jpg

sdc10128proc15.jpg

sdc10130proc17.jpg

Sırada hava filtresi var. Şnorkeli çıkartıp ulaştım.İçinde bir miktar yağ var. Bu da normaldir. Fazla yağ buradan taşma yapıyor.
sdc10140proc26.jpg

sdc10141proc27.jpg

sdc10144proc29.jpg

Eski ve yeni yağ yanyana. 10-40 yarı sentetik.
sdc10147proc1.jpg

Hiç soğutma sıvısı kalmamış rezervde. En kısa zamanda bakmam gerek buna da.
sdc10146proc31.jpg

Bataryayı söküp su ilave edip bir miktar da şarjda bıraktım.
Evet hepsi bu kadar. Mümkün olduğunca açıklayıcı yazmaya çalıştım. Umarım işinize yarar.

Eline sağlık.

Sazan gibi görünme tehlikesine rağmen iki hususa değinmek istiyorum. Büyük ihtimalle zaten biliyorsundur ve büyük ihtimalle yanlış anlamışımdır ama:

1- Hava filtresinin yağlı tutulması gerekir diye biliyorum ben. Tozları daha iyi yakalasın diye. Bunun için özel yağlar falan var. Ama senin kastettiğin, fitrenin kendi yağından başka bir de motor yağının taşması sonucu yağlandığıysa kusura bakma.

2- Son fotoğraftaki plastik haznenin benzerinden benim motorumda da var ve genelde boş oluyor. Çünkü normalde soğutma suyunun bu kapla işi olmuyor. Fakat aşırı ısınma falan sonucu su aşırı kabarırsa fazlalığı buraya akıyor. Yani normal şartlar altında haznenin boş durması normal. BMW'lerde durum farklıysa ya da senin kastettiğin başka bir şeyse özür dilerim.

Eline sağlık.

Sazan gibi görünme tehlikesine rağmen iki hususa değinmek istiyorum. Büyük ihtimalle zaten biliyorsundur ve büyük ihtimalle yanlış anlamışımdır ama:

1- Hava filtresinin yağlı tutulması gerekir diye biliyorum ben. Tozları daha iyi yakalasın diye. Bunun için özel yağlar falan var. Ama senin kastettiğin, fitrenin kendi yağından başka bir de motor yağının taşması sonucu yağlandığıysa kusura bakma.

2- Son fotoğraftaki plastik haznenin benzerinden benim motorumda da var ve genelde boş oluyor. Çünkü normalde soğutma suyunun bu kapla işi olmuyor. Fakat aşırı ısınma falan sonucu su aşırı kabarırsa fazlalığı buraya akıyor. Yani normal şartlar altında haznenin boş durması normal. BMW'lerde durum farklıysa ya da senin kastettiğin başka bir şeyse özür dilerim.
Yağ tankının en üstündeki hortum yağ filtre kutusuna direk iner. Tüm yağ, buhar ve terleme sonucu bu is, kir motor tarafından emilir. Çok yağ koyarsan haliyle vakumlama çok olduğu için bu sefer de yağ gider ve bu modellerde şnorkel altında bu yağı, isi boşaltacak bir aparat vardır. Ayda yılda bir bunu açıp orayı kurutursun. Ben ilk defa açtım. Yılların birikimine göre gayet iyi.
İki nolu soruya gelince de bu rezerv tankında yine de bir miktar oması lazım. Sıvı miktarı radyatör + hortum+ pompa+ ve rezerv gözönüne alınarak hesaplanır ve doldurulur. Bu her araç için aynıdır. Umarım anlatabildim.

Çok güzel bir çalışma olmuş
Ellerine emeğine sağlık..
İleride alınca olmadı buraya bakar bakar bakımını yaparım :queen::queen:..

Ellerine sağlık gayet açıllayıcı olmuş.Bakımını kendisi yapınca insan motoruna daha bir bağlanıyor.

eline sağlık güzel olmuş, ama resimler çok yakından gibi geldi bana...Tabi f650 sahibi olup altına yattığımız zaman belki resimler daha çok şey ifade edecektir...
paylaşım için teşekkürler :) bu arada 15binde normalde bakımı yok diye biliyorum sen keyfi takılmışsın:) kaç model makina:)
f650 ile yakından ilgilendiğimi çok belli ettim sanırım :p

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:55 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:53 PM ----------

dur len önce ben alcam sende alırsın sonra, ben biraz tecrübesini yapayım er-5 i yaptığımız gibi seninkini almaya beraber gideriz :queen:

Teşekkür ederim.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:56 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:55 PM ----------

Ellerine sağlık gayet açıllayıcı olmuş.Bakımını kendisi yapınca insan motoruna daha bir bağlanıyor.
Aynen öyle.:)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:57 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:56 PM ----------

eline sağlık güzel olmuş, ama resimler çok yakından gibi geldi bana...Tabi f650 sahibi olup altına yattığımız zaman belki resimler daha çok şey ifade edecektir...
paylaşım için teşekkürler :) bu arada 15binde normalde bakımı yok diye biliyorum sen keyfi takılmışsın:) kaç model makina:)
f650 ile yakından ilgilendiğimi çok belli ettim sanırım :p

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:55 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:53 PM ----------

dur len önce ben alcam sende alırsın sonra, ben biraz tecrübesini yapayım er-5 i yaptığımız gibi seninkini almaya beraber gideriz :queen:
2004 model. Keyfine takılma yok. Yılda bir kere değişmesi lazım bunların. Haftasonları sürekli bindiğim için ve yaza da bir turum var. Aradan çıksın istedim. Satayım hemen alıcıysan.

İki nolu soruya gelince de bu rezerv tankında yine de bir miktar oması lazım.

Sağa sola biraz bakındım. "O haznede biraz sıvı olmasının faydası var. Böylelikle soğutma sıvısı eksilirse anlarsın." diyenler var. Bence mantıklı.

http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?t=729001

Hazneyi çıkarıp yerine şırınga falan monte edenler de var. Manasını pek anlamadım ama. Amaç ağırlık tasarrufusuysa üç beş gramlık bir kazanç söz konusu.

http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?p=7034223#post7034223

şu er5 i satayım sende turunu tamamla bakarız :queen::cat:
:cat::cat:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 08:00 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 07:59 AM ----------

Rica ederim.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 08:01 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 08:00 AM ----------

Sağa sola biraz bakındım. "O haznede biraz sıvı olmasının faydası var. Böylelikle soğutma sıvısı eksilirse anlarsın." diyenler var. Bence mantıklı.

http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?t=729001

Hazneyi çıkarıp yerine şırınga falan monte edenler de var. Manasını pek anlamadım ama. Amaç ağırlık tasarrufusuysa üç beş gramlık bir kazanç söz konusu.

http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?p=7034223#post7034223
:cat: Linklere bir de ben bakayım.

Çok güzel olmuş.Yanlız fotoğraf makineniz sanırım uzak modunda:) yakın çekimlerde uzağı net çekmiş.Lens ayarlarıyla oynarsanız çok daha net fotolar çekebilirsiniz:)

Saygılarımla...
Haklısınız. Yakın çekimlerde makro poz ayarını kullanmam gerek ama hak verin ki ellerim yağ içinde. :)Net çıkmayan birkaç foto var onlar da zaten herşeyi fazlasıyla anlatıyor.

Ellerine sağlık hocam. :cat:
Güle güle eskit.

Benimkinin sorunu rölanti motoruymuş, değiştirdik. Subap ayarı ve enjektör temizliği yaptık. Gidon rulmanları da değişti.
Cillop oldu ve ok gibi gidiyor.
Dün kavuştuk birbirimize :)

Ellerine sağlık hocam. :cat:
Güle güle eskit.

Benimkinin sorunu rölanti motoruymuş, değiştirdik. Subap ayarı ve enjektör temizliği yaptık. Gidon rulmanları da değişti.
Cillop oldu ve ok gibi gidiyor.
Dün kavuştuk birbirimize :)
Sağol Gültekin. Senle yapacaktık. Yalnız çıktım yola. Böyle iyi oldu. Parçaladım iyice vakit de boldu. Bir dahakine bakarız artık. Sana da hayırlısı olsun. Kim el attı motoruna?

Eline saglık kendi işini kendin yapmak kadar güzel bir olay yok.

F650'ler için düzeltmemiz gereken bir küçük bir konu var
her 10.000'de servis (6000 mil inspection)
her 20.000'de Bakım (12.000 mil Maintenance service)
Her 12 ay yıllık bakım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar