+ SGK'dan emekli biri olarak "o tiplere hiç güvenmeseniz de olur" diyorum.
Bir kağıda "ben emekli olmak istiyorum" diye yazıp imzalayıp, dilekçenizi kuruma elden teslim etmeniz yeterli. TC kimlik numaranız ve telefon numaranız hatasız olsun yeter.
İşte bu küllüm yanlış.
Asla bunu yapmayın.
2-3 mesaj yukarıda uzun uzun başvurunuzu nasıl yapmanız gerektiğini anlatmıştım.
Sakın bunu yapmayın.
SGK'ya "Ben emekli olmak istiyorum" şeklinde dilekçe verdiğinizde,
sistemde yaş ve gün sayınız tutuyorsa 2-3 ay içinde emekli olursunuz ve ilk maaşınız toplu olarak yatar.
Sgk emekli ederken sadece gün, yaş ve yıla bakar.
Listenizde başkasına ait günler varmış, yazılmayan günleriniz varmış,
bunları dikkate almaz.
Eğer eksik gün, yaş veya yılla emekli edildiyseniz günün birinde illa ortaya çıkar.
Artık sgk bunun için yapay zeka benzeri tarama yazılımları kullanmaya başlayacaktı diye hatırlıyorum.
Öte yandan günleriniz veya primleriniz eksik yazıldıysa, düşük emekli maaaşı alırsınız.
Sonradan bunları düzelttirmek oldukça güç.
Düzelttirseniz bile, geçmiş yıllara ilişkin maaş farkı alamazsınız.
Başvurduğunuz tarihten sonra, yüksek maaş alabilirsiniz (böyle bir durum varsa).
Müşavire başvurmakta kötü bir şey değil.
En azından ilk başvuru öncesinde danışılmasında fayda var.
Ama eğer konunun tüm takibini bir müşavire bırakacaksanız,
baştan her şeyi konuşup kağıda dökerek, ödeyeceğiniz bedelleri ve yapılması beklenen
hizmetleri zapta bağlamakta fayda var.
Aksi halde her işlem için ayrı bedeller istenmesi işten bile değil.
Benim durumumdan örnek vermek gerekirse,
O yıl ülke çapında benim durumumda olan sadece 2 kişi çıkmış.
Diğer kişide, bende, dilekçelerimize "ben emekli olmak istiyorum" değil,
ne istediğimizi açık şekilde belirtmişiz.
Benim dilekçem mesela elle yazılmış beyaz kağıtta bir dilekçe.
Ama her şeyi açık açık yazmışım başvurumda.
Bunu nasıl yaptığıma gelince, müşavirden öğrendiğim tek şey bu dilekçenin doğru olması
gerektiği mevzusuydu.
Aradaki teknik detayların çoğunu kendim, az bir kısmınıda müşavirin bana mahçup olan,
iş yerinin yan binasındaki müşavir acentasında çalışan asistanının yardımıyla buldum.
Benim konudaki dilekçeyi yazabilmek için bir kaç genelge, birkaç kanun ve mevzuatın birkaç
maddesini iyice incelemek gerekiyordu...
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:53 ----------
O zaman ben her türlü 5600 günü doldurayım, az kaldı zaten.
5600 günden sonra çalışınca sonrasında emekli maaşın durumunu sorarım, daha en az 2 yıl var dolmasına zaten. Maaşım asgari ücretten yüksek ve işyeri tam gösteriyor, yani yüksekten yatıyor, yani her türlü EYT bana farketmeyecek, zaten günü doldurmayı bekleyeceğim.
Maaş asgari ücretten yüksekse ve elbette gerçek değerden gösteriliyorsa, her halukarda 5600 veya kaç gün gerekiyorsa doldurmak daha iyi.
Çünkü emekli olduğunda alacağın maaş artacak.
Tabi bu şu anki durum için geçerli.
Habire kanunlar değişiyor. Bir ara emeklilikteki maaş için son üç yıl ödenen prime bakılarak hesap yapılıyordu.
Sonradan bunu kaldırdılar. Şimdi tüm prim dönemindeki ödenen rakkamlara bakılıyor.
Galiba farklı dönemlerin primlerinin farklı katsayılarıyla emekli maaşı bulunuyor.
Ama şunu kesin söyleyebilirim.
Şu anki mevzuata göre,
Eğer maaşınız asgari ücretse veya sgk ya asgari ücretten prim yatırılıyorsa,
gününüz/yaşınız dolduğu anda emekli olun.
Bir arkadaşım asgari ücretin 1000 lira seviyesinde olduğu dönemde, emekliliğe hem yaş hemde prim günü olarak,
hak kazanmıştı. Çalışmaya devam ediyordu. Sonra birden emeklilik başvurusu yapıverdi.
Yanlış hatırlamıyorsam,
Asgari ücretten çalıştığı her 6 ayda bir, alacağı emekli maaşının 10 lira düştüğünü hesapladığını anlatmıştı.