Merhaba, önce şunu söyliyeyim; Hiç bir zaman bu konunun uzmanı falan olduğum iddiasında değilim . Arap harflerini epeyce tanırım . Amma bu
para Arap değil Türk ( Osmanlı ) parası. Üzerinde iki ayrı rakam var . Biri , bizim 10 diye ifade ettiğimiz I. rakamı . Hem Arap hem Osmanlı
hem de Latin alfabesinde bir rakamı aynıdır. Nokta ise sıfırın karşılığıdır. Diğer dört rakam ki dış sırada SENE , iç kısmında 1255 rakamı var .
Yani SENE 1255 yazıyor. Bunun öncesindeyse Kostantaniye yazısı var. Bu sene 1255 in tarih olarak iki ayrı anlamı var . Osmanlının son 200 senesinde hem HİCRİ tarih( ay senesi 354 gün), hem de RUMİ tarih ( güneş senesi 365 gün ) kullanıldı. Eğer burada hicri takvim kullanılmışsa
bu gün hicri 1422 yılındayız . Aradaki fark 167 yıl. Yalnız Hicri 33 yıl Rumi 32 yıla eşittir . Daha basit ifadeyle bu parada eğer hicri
takvim kullanılmışsa 1858 yılında , yok rumi takvim kullanılmışsa 1850 ile 1855 yılları arasında basılmış bir paradır. Miktarındaki 10 rakamını zaten yukarıda yazdım . Liranın alt paralarından biri . Mecidiye= 20 kuruş, metelik kaç kuruş onu bilmiyorum, 40 para= 1 kuruş.
Yanılmış olma ihtimaliyle birlikte sanırım bu 10 para yanı Osmanlı kuruşunun dörtte biri . Eğer geçerli olsa bu günkü yaklaşık 65 lira civarı.
Üç kağıtçı olmayan bir koleksiyoner ve ya antikacı bulmanız gerekir değerlendirebilmek için. Benden bu kadar konunun gerçek uzmanına ulaşabilmenizi diliyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:23 ----------
Galiba Sultan AbdülAziz dönemine ait. Hani Paris ve Fransa seyahati yapan tek osmanlı padişahı.