Estağfurullah diyerek söze başlıyorum , burda motosiklet konusunda benden çok daha tecrübeli arkadaşlar vardır ama pek yazmıyorlar , meydan bize kaldı yani
benim uzmanlık alanım gemi makinalarıdır , 90 lı yıllarda da bir süre Renault Mais'in Ralli araçlarını hazırlayan ekipteydim..
sorularına gelirsek , aslında Honda Vtec yada Bmw Vanos gibi sistemler bu çok valfli motorların alt devirlerde ki dezavantajlarını gidermek için üretildi , amaç hem tork devrini mümkün olduğunca aşağı çekmek hemde yakıt tüketimini , dolayısıyla da emisyonları tutturmak...benzin motorlarında benzin hava karışımını buji ateşlediği için orantı dizele göre çok daha önemlidir , hava oranı arttıkça benzinin tutuşma hızından yanma odası sıcaklığına kadar bir çok parametre değişir , 80 li yıllarda silindir başına iki emme bir egzoz , iki emme iki egzoz , üç emme iki egzoz ( Yamaha TDM 900) ve super spor araçlarda görülen üç emme üç egzoz tipinde dizaynlar motor güçlerinin arttırılmasında turbo devrinden önce yapılan uygulamalardı , çoklu subap sayesinde silindire daha fazla hava doldurulabiliyor ve güç artıyordu , fakat bu fazla havanın alt devirlerde daha fazla yakıtla buluşması gerektiğinden hem şehir içi tüketim artıyor hemde katılaşan emisyon değerleri tutturulamıyordu , mecburi emisyon değerleri icin yakıtı azaltınca bu sefer alt devirlerde cansız torksuz bir otomobil keyifde vermiyordu , ayrıca yakıt azaldıkça motor yanma odası aşırı ısınıyor ve çok zehirli NOx azotoksit meydana çıkıyordu , bunuda engellemek için EGR yi ürettiler , yani yakıt yerine egzoz gazının bir kısmı tekrar silindirlere gönderildi , daha sonra sorunu kökünden çözen başta bahsettigim Vtec , Vanos gibi sistemler üretildi , bugün bu sistemleri ve direkt enjeksiyonu kullanmadan emisyon değerlerini yakalayan otomobil yok gibi birşey , uzun oldu umarım anlaşılmıştır..