O yazıyı İngiltere veya Fransa'da yazsın denmiş de, araştırmaya katılanlardan biri de ADAC, hatırlatırım. Yalan dolanın altına imza atıp prestijini sarsmaz ADAC.
O yazıyı İngiltere veya Fransa'da yazsın denmiş de, araştırmaya katılanlardan biri de ADAC, hatırlatırım. Yalan dolanın altına imza atıp prestijini sarsmaz ADAC.
Michelin internet sitesinde böyle bir yazı bulamadım.
Bulan varsa link paylaşsın bi bakalım.

O linki ben de okudum abicim.[url]http://i.hizliresim.com/JaA0P5.jpg[/url]
http://www.michelin.com.tr/otomobil-lastikleri/ogrenim-paylasim/satin-alma-kilavuzu/lastiklerimi-ne-zaman-degistirmem-gerekir
3. Lastiğiniz yaşlanma belirtileri gösteriyorsa
Lastikler tahmin edilebilir bir raf ömrüne sahip değildir. Lastiklerin nerede ve ne zaman yapıldığı önemli değildir. Sıcaklık, bakım, depolama koşulları ve kullanım, yük, hız, basınca ilaveten sürüş biçimi gibi lastiğin ömrünü etkileyecek birçok etken mevcuttur.
Acar gazeteci gibiyim haa![]()
Alin size Ingiltere sitesinden, hem de motosiklet lastikleri icin yazilmis versiyonu:
http://m.moto.michelin.co.uk/GB/en/safe-riding/when-to-change-my-tyres.html
Tamam güzel de orda Türkiye'deki durumun tersi anlatılıyor. 5 yıl kullandıysanız değiştirin artık yazıyo))
Kaynak : https://www.yamahatr.com/lastik-yaslanmasiyla-ilgili-gercek-nedir/
Dünya lastik üretici devlerinden Michelin, lastiklerle ilgili bilinen yanlışları sıraladı. Okuduğumuzda, kafamızdaki bazı ön yargıları yıkmamız ise bir süre alabilir diye düşünüyoruz. Araştırmanın kaynağı ise Kore Tüketici Koruma Bakanlığı, Alman Otomotiv Derneği ADAC tarafından gerçekleştirilmiş ve Kauçuk Kimyası ve Teknolojisi dergisinde yayımlanmış. İşte lastikler hakkında önemli bilgiler :
Soru : Michelin, lastik yaşlanması ile ilgili bu bilgileri neden paylaşmaktadır ?
Cevap : Çünkü lastiklerin yaşlanmasıyla ilgili yaygın bir yanlış anlaşılma bulunmaktadır. Unutmayın; En önemli tarih lastiklerin üretim tarihi DOT değil, araca takıldıkları tarihtir.
S : Bir lastik araca takılı değilse, önemli oranda yaşlanmamaktadır. Neden ?
C : Stok durumunda (takılma öncesi) lastikler şişirilmemiş, üzerine yük bindirilmemiş olup yalnızca depolama tesisinin küçük sıcaklık değişimlerine maruz kalmaktadır.
S : Üretim tarihi önemli değilse, önemli olan şey nedir ?
C : Lastiğin araca takıldığı tarih önemlidir. Çalışma sırasında lastik yüksek basınç, yol darbeleri ve depolamada var olmayan diğer koşullara maruz kalmaktadır. Bu nedenle lastikler, araca takıldıktan sonra önemli oranda yaşlanır.
S: Lastik yaşlanmasının depolama ile ilgili olmadığını ve sadece araca takılmasından sonraki süreçle ilgili olduğunu gösteren çalışmalar nelerdir ?
C : Kore ve Almanyada üç çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar, yeni üretilen lastikler ile 3 yıldan beri depoda duran lastiklerin performans anlamında herhangi bir fark göstermediğini, bir araçta 1 sene kullanılan bir lastiğin yaşlanmasının 10 sene depoda kalan bir lastiğin yaşlanmasına eşdeğer olduğunu kanıtladı.
S: Lastikler, araca takıldıktan sonra yaşlanır. Bu süreçte lastik bakımıyla ilgili Michelinin önerileri nelerdir ?
C : Lastiklerin araca takılmasının ardından lastikler kullanım sürelerinde oldukça özel bir bakım gerektirir. Bu bakım depolama sürecinden bağımsızdır ve şu hususları içerir. Hava basınç kontrolü, rot kontrolü, hasar kontrolü, diş derinliği ölçümü.
Ayrıca Michelin, lastiklerin tahmin edilebilir bir raf ömrüne sahip olmadığını belirtiyor. Lastiklerin nerede ve ne zaman yapıldığının da bir önemi bulunmuyor. Sıcaklık, bakım, depolama koşulları ve kullanım, yük, hız, basınca ilaveten sürüş biçimi gibi lastiğin ömrünü etkileyecek birçok etkenin de bulunduğunu belirtiyor.
Ayni seyi okuyup farkli mi yorumluyoruz yoksa farkli seyleri mi okuyoruz??
Beş veya daha fazla yıl kullandıktan sonra lastiklerinizin yılda en azından bir kere kontrol edilmesi gerekmektedir. İhtiyaç halinde, araç imalatçısının orijinal ekipman astiklerin değiştirilmesini ilgilendiren tavsiyelerine uyunuz. Bir tedbir olarak, lastikler üretim tarihinden itibaren 20 yıl değiştirilmemişse (Lastik üzerinden nasıl okunduğuna bakınız) kullanılabilir durumda görünseler ve lastik desen göstergesine kadar aşınmamış olsalar dahi Michelin bu lastiklerin yeni lastiklerle değiştirilmesini tavsiye etmektedir.
After 5 years of use or more, tyres should be examined every year by a professional mechanic. If the tyres need to be changed, follow the manufacturer's recommendations with regard to replacing original components. As a precaution, all tyres that have not been replaced after ten years should be changed, even if they appear to be in a generally good condition and have not reached their tread wear limit.