2,5 ay sonra topiği yeniden hortlatmak gerekti.
Sebebine gelince Sinan arkadaşımızın yapıp çalıştırdığı devreyi benim yapıpta bugüne kadar çalıştıramamamdı. Ancak ne değişti diyeceksiniz ben hala çalıştıramadım ama burada (Konya) Recep diye bir arkadaş kendi BMW sinde çalıştırdı.
Benim çalıştıramama sebebim MZ lerin elektrik sistemi ile BMWlerin elektrik sistemi arasındaki basit bir farktan kaynaklanıyor. MZ ler negatif regüleli yani Şasi pozitif olarak üretiliyormuş (yenilerinde durum böyle mi bilmiyorum anack 6 volt kullanan eski modeller böyle) ancak BMW ler pozitif regüleli yani şasi negatif üretiliyormuş (hala hepsi böyledir). Bu drurm elektromekanik konjektör için bir farklılık yaratmamakta çünkü sistem içinden akım geçen bobinlerin elektromıknatıs haline gelip kontaklaro çekmesi veya bırakması esasına dayanıyor. Hal böyle olunca akımın yönünün değişmesi bir fark yaratmıyor.
Ancak elektronik konjektör yaparken bu durum değişiyor. Akımın yönü büyük önem kazanıyor çünkü diyotların yönü ve transistörlerin PNP veya NPN olması buna göre ayarlanıyor.
Sonuç olarak elimizdeki devrelerin tamamı Negatif regüleli motosikletler için yapılmış olduğundan benim motorumda çalışmaması normaldi.
Recep arkadaş aşağıdaki negatif regüleli devreyi pozitf regüleli hale getirdi ve kullanıyor. Gayet memnun düzgün şarj yapıyor hatta halojen far takarak kullanmaya başlamış. Yani elektromekanik konjektörden daha verimli çalışıyormuş. Aşağıda
www.htw-dresden.de/~benke/regler/E-Regler.htm adresindeki devrenin negatif regüleli orijinal hali ve değiştirilmiş pozitif regüleli halini bulacaksınız.
[/URL][/IMG]
Pozitif regüleli hal ve yapılan değişiklikler:

Bende en kısa zamanda bu devreyi yada daha önce forumda yer alan devrelerden birini Pozitif regüleli hala çevirip yeniden yaparak deneyeceğim. Bu devreyi yapmayı düşünmüyorum ama diğer denediklerim olmazsa yapacağım. Nedeni bu devrede 6,8 yerine 4,7 lik zeneer diyot kullanılmış olması buda şarj akımının düşük olmasına yol açabilir. Neyse birkaç gün içinde inşallah sonuçları buradan bildireceğim.