Elektrikli araçlara dikkat !.. (Kaza var.)

Dostlar dün gözümün önünde gerçekleşen ucuz atlatılan kazadan bahsetmek istiyorum.

Akşam iş çıkışı saatlerinde, 3 şeritli bir bulvarda kırmızı ışıkta, orta şeritte ve en önde duruyorum. Benim sağımda, en sağ şeritte markasını bilmediğim, çinli olduğunu tahmin ettiğim, SUV tarzı elektrikli bir araç duruyor. Elektrikli aracın sağına, kaldırımla arasına da scooter kurye bir arkadaş giriyor ve yeşil ışığı bekliyor.

Eminim her gün hepimizin yaşadığı mevzu, bazı sabırsız kurye arkadaşlar, yeşil yanmadan daha sarı ışıkta gazı kökleyip en önden yola atlıyor. Yalnız bu sefer solundaki elektrikli aracın kalkışının ne kadar güçlü olduğunu hesaba katmamış olacak, hafiften sola manevra yapması ile temas ediyorlar ve kurye arkadaş kendi soluna ve elektrikli aracın önüne doğru düşüyor. Elektrikli araç hemen tepki verip duruyor. Motorcu arkadaş birkaç metre sürükleniyor ama ekipmanı olduğu için ufak sıyrıklar ile atlatıyor.

Sonuç olarak söylemek istediğim şudur ki, yanına girdiğiniz araçlar eğer, fosil yakıtlı değil de, elektrikli ise hızınıza ve kalkışınıza pek güvenmeyin. Dışarıdan sıradan bir otomobil gibi gözükse bile, hemen hemen hepsi, ilk tutunmadan sonra en yüksek torku bir anda verebildikleri için çok kuvvetli ivmelenebiliyorlar.

Herkese sağlıklı sürüşler dilerim.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Güzel tespit, ivmelenme çok yüksek oluyor şarjlı tomofillerde :).

Benim de bir defa yaya olarak yürürken ensemde beliren bir ürperti ile arkamı dönüp Toyota CHR'nin logosuyla yüzleşmişliğim var :) çok sessizler özellikle yürüme hızında ilerliyorsa, epey korktum da adamcağız "mezarlık içerisindeyiz o yüzden korna çalmadım" diyince gülüşüp ayrıldık.
Dikkat edilmeli.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yakında bu elektrikli araçlarında poku çıkar...
Genelde orta yaşlı insanlar tercih ediyor... Daha çok yakıttan tasarruf ve bakımının az olması sebebiyle..
Ama biraz daha yaş skalası aşağı indiğinde asıl tehlike başlayacak... İvmelenmeye güvenerek ışıklarda kalkış denemeleri , sanki işe değil de yarışa gidiyormuş edasında kullanımlar ve buna bağlı olarak yaşanacak üzücü olaylar..
Genelde tesla kullanıcıları altlarındakinin uçak olduğunu sanıyor..
Diğer araçlar onlar için tırışka...
Yanlarına bir 600 lük 1000 lik yanaştığı zaman evrim geçiriyorlar..
Eğer Motorcu sıkı biniciyse maalesef tokatlanmanın verdiği utançla sinyal verip sağa ya da benzinliğe girmeleri komik oluyor ..
Toplum olarak elimizdeki aleti farklı emeller için kullanmaya bayılıyoruz...
Yakında transistörlere ek entegrelerle beygir artırma , modifiyelere falan gitmezlerse bişey bilmiyorum...
En basiti citroen in amisine bile bişeyler yapıp , lambada yanlaya yanlaya kalkan adam gördüm..
Ami lan bu... Ebenin amisi değil...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Elektrikli BMW nin ışıktan kalktığı 15 metre gibi kısa mesafede ticari fordu 2 ye katladığını gördüm.
O zaten saçma bir olay.. O BMW bambaşka bir şey.. Motor falan diil... Gazı verince bedenin gitmiş ama ruhun haala ışıklarda yeşilin yanmasını bekliyor... :)
Son hızının düşük olması kullananlar için extra güvenli...

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Hahaha abi tesla teslim noktasına bi gitseniz görürsünüz kullanan tipleri. Hepsi nerd tayfa. Otomobil kullanmakla alakalı bir bilgileri yok. Satın aldıkları cihazın her açıdan dünyanın en iyisi olduğunu falan sanıyorlar. Tesla PR çalışması çok iyi yapılmış bir araçtır. Çok yanaşmayın trafikte, otopilotta giderken aniden fren yapabilir. Otopilot bizim ülkedeki sürücülere göre değil arabanın kafası karışıyor.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
İlk aldığım zamanlarda şehirler arası yollarda falan açıyordum, bir gün sol şeritte gidiyorum, emniyet şeridinde bisikletli kafasını soldan çevirip arkaya baktı diye ölümüne fren yaptı, ayağım gaz pedalının üstünde olup gaza basmasam arkamdaki H100 bana giriyordu. O noktadan sonra geliştirilmiş otopilotu kapattım. Ancak otoyolda falan kullanılır. Birde juniperlerde lidar tarayıcı falanda yok, kamerayla yapıyor bu işleri. Dikkat edin, ne kadar tesla varsa salak salak gider. Abuk sabuk müdahaleler ediyor çünkü araba. Kullanıcılarıda buna izin veriyor. Çok süper bi özellik zannediyorlar.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Hahaha abi tesla teslim noktasına bi gitseniz görürsünüz kullanan tipleri. Hepsi nerd tayfa. Otomobil kullanmakla alakalı bir bilgileri yok. Satın aldıkları cihazın her açıdan dünyanın en iyisi olduğunu falan sanıyorlar. Tesla PR çalışması çok iyi yapılmış bir araçtır. Çok yanaşmayın trafikte, otopilotta giderken aniden fren yapabilir. Otopilot bizim ülkedeki sürücülere göre değil arabanın kafası karışıyor.
Elon Musk cozutmasaydı tesla düşünebilirdim, tam hedef kitlesindeyim ama adam kendi hedef kitlesini gıcık edeler laflar edince satışları düştü haliyle. Şimdi bedava almış bile olsam sürerken arkadaşlarım görür de dalga geçer diye tesla ile görünmeye utanırım.

Toyota'nın komple elektrikli araba çıkarmasını bekliyorum. şimdilik dandik clio ile devam dedim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben Tesla kullandım, hiç araba kullanıyormuşum hissine kapılmadım, oyuncak gibi bir şeydi, çok saçmaydı.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Elon Musk cozutmasaydı tesla düşünebilirdim, tam hedef kitlesindeyim ama adam kendi hedef kitlesini gıcık edeler laflar edince satışları düştü haliyle. Şimdi bedava almış bile olsam sürerken arkadaşlarım görür de dalga geçer diye tesla ile görünmeye utanırım.

Toyota'nın komple elektrikli araba çıkarmasını bekliyorum. şimdilik dandik clio ile devam dedim.
Toyota komple elektrikliden ziyade bildiğim kadarıyla hidrojen üstünde çalışıyor. Finlandiya'da Hidrojenli ralli otomobili ve hidrojenli hilux görmüştüm (Gazoo Racing Jyvaskyla merkezli, hani şu Toyota spor modelleri var ya GR diye.)

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben de ne zaman mezarlık civarından arabayla geçsem müziğin sesini kapatırım. Bir Fatiha okur geçerim. Amma tuhaf yetişmişim yahu :)
O başka bir mevzu. Ezan okunurken de müziğin sesi kısılır. Müzik eğlence içindir, ezan ve mezarlık varken saygısızlık olmasın diye kapatılır. Kapatmamanın günahı falan da yok bu arada. Sadece ezana ve ölüye saygıdan. Korna çalmamak garip geldi mezarlık var diye.

Gerçekten zorlanıyor bu arada çok eğlenceli. Ama durduk yere de fren yapmıyor canım.
Esas merak ettiğim burada oluşan veriyi autopilotu eğitmek için kullanıp kullanmayacakları. Çok fantastik ihtimaller mümkün olur =))
Kullanıcı kitlesi biraz değişmiş durumda bu arada, bir kaç aydır köpek gibi sattılar çok daha homojen bir yapı oluştu. Lakin baki kalan bazı şeyler var, lokasyon kaynaklı... =))

edit: şunu da unutmamak lazım, bu hype döneminde öyle bir şişirildi ki juniper, alıp mars'a gideceğini falan zanneden acayip bişeylere sahip olduğunun düşünen manyaklar türeyecektir. bir seney dağılırlar =))

Bu arada gerçekten yolda gazlıyor gibi görünen elektrikli araç görürseniz biraz dikkatli olun. Kullanım dinamikleri çok farklı, normal arabayı kullandığını zannedip kullanamayan yurdum gencolarının elinde saatli bomba misali oluyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
O başka bir mevzu. Ezan okunurken de müziğin sesi kısılır. Müzik eğlence içindir, ezan ve mezarlık varken saygısızlık olmasın diye kapatılır. Kapatmamanın günahı falan da yok bu arada. Sadece ezana ve ölüye saygıdan. Korna çalmamak garip geldi mezarlık var diye.
:) Hassas bir insanmış diyelim. Bazı mezarlarda ziyaretler vardı başında Kuran okunan, cenaze de vardı sanırım devam eden. Belki de o yüzden bilemeyiz. Çok gerekmiyorsa ben de çalmazdım herhalde ya öyle düşününce :). Ben trafikte bile çalmıyorum çok gerekmiyorsa, mezarlık çevresinde ve ezan duyduğumuzda müzik kısma bende de var, genel olarak öyle yetiştirildik zaten abes değil.

Motosikleti
Vespa GTS300 Supertech ABS
hem elektrikli ioniq5 kullanıyorum hem de vespa.
kırmızı ışıkta aradan geçip en önceki aracın önüne gelip bekleme yapmak tehlikeli.
kırmızı ışığa bakarken motorcuyu ben bile göremiyorum bazen.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Toyota komple elektrikliden ziyade bildiğim kadarıyla hidrojen üstünde çalışıyor. Finlandiya'da Hidrojenli ralli otomobili ve hidrojenli hilux görmüştüm (Gazoo Racing Jyvaskyla merkezli, hani şu Toyota spor modelleri var ya GR diye.)
Yok, bir ara hidrojen denedi ama en son vazgeçmişti.
Full elektrikli avrupada çıkarmış ama bize gelmedi.
Corolla Cross modeli çok hoşuma gidiyor, full elektrik değil, hibrit ama kocaman bagajı var tam ailecek kampa gitmelik araba, üzerine de portbagaj taktım mı tam kamp aracı olur ama çok pahalı diye şimdilik dandik clio ile idare ediyorum. Ama benim clio da 200bin km'ye yaklaştı, tomygun'ın kawa'sı gibi iyice ihtiyarladı, en fazla 1-2 sezon daha idare eder sonra mutlaka değiştirmem lazım, masraf çok.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

:) Hassas bir insanmış diyelim. Bazı mezarlarda ziyaretler vardı başında Kuran okunan, cenaze de vardı sanırım devam eden. Belki de o yüzden bilemeyiz. Çok gerekmiyorsa ben de çalmazdım herhalde ya öyle düşününce :). Ben trafikte bile çalmıyorum çok gerekmiyorsa, mezarlık çevresinde ve ezan duyduğumuzda müzik kısma bende de var, genel olarak öyle yetiştirildik zaten abes değil.
Bizim ailecek, halamlar, kuzenler, kardeşim falan mezarlık ziyaretlerimiz kakara kikiri haline geliyor hep. Dedem be babam gülüp eğlenmeyi seven neşeli insanlardı, mezarlık ziyaretlerinde de komik eğlenceli anılarımızı hatırlayıp kakara kikiri yapıyoruz, uzaktan bizi görenler ayıplıyordur.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar