şöyleki,elektriğin satış fiyatına zam yapıldıkça alış fiyatıda yükselmekte ve maliyetiniz arttığı için sizin perakende satışında yaptığınız indirim oranı da düşmekte.Bu nedenle ilk başta rekabet bitmeye başladı.Elinde önceden yaptığı ikili anlaşmalar ile ucuz elektriği olan ve üretimi olan firmalar satış yapabilir,diğer al-sat yapanlar satış yapamaz duruma geldi ve çok fazla firma battı.En büyük darbe doğalgazdan elektrik üretimi yapan santallerin kullandığı doğalgaza yapılan %50 oranında ki zamdı.Bu zam hem üretim maliyetini arttırdığı için elektriğin satış fiyatını arttırdı,hemde Üretimden zarar eden santraller üretmemek için çeşitli bahanelerle arızaya geçtiler ve üretim azaldı. Ve ardından YEKDEM(yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizması) fiyatının artması ekstra bir yük bindirdi.Bu mekanizma santrallerin üretimlerini piyasanın üzerinde fiyatlarla dolar üzerinden satın alır.Çok karlı olduğu için birçok yenilenebilir enerji kaynaklı santraller bu mekanizmaya girdi ve üretim arttıkça ödenen para arttı,dolar yükseldikçe daha da arttı.Burada ödenen mebla ise yekdem bedeli olarak maliyetinizde bir kalem olarak katılımcılara yansıtılır.Maliyet hesaplaması için kısa bir örnek vereyim :2017 yılının normal giden eylül ayını ele alırsak enerji maliyeti ortalaması; enerji bedeli:160 tl,yekdem maliyeti 19 tl,müşterinin profil maliyeti 2-3 tl olsa benim 182 lira maliyetim var,o ayki tarife alçak gerilim ticarethane tarifesi 214 lira,yani ben neredeyse %15 indirim yapıp müşteri kazanabilirim ve kar edebilirim.Gelelim 2018 eylül e,enerji maliyeti 331 tl,yekdem 56 tl,3 lirada müşteri maliyeti koysak : maliyetim 390 tl,Eylül 2018 alçak gerilim ticarethane tarifesi 343 lira.Maliyetim ulusal tarifenin üzerinde,bu fiyatlara zaten müşteri bulamam portföyüm eriyor ve portföy boşaltıyorum,ve ayrıca geçmişten indirimli sözleşme yaptığım müşterilerime de söz verdiğim fiyattan satmak zorunda olduğum için tamamen zararına satış yapıyorum.En son ismini vermeyeyim büyük bir grup müşterimdi,sözleşmem %10 indirim ile yapılmıştı,308 liradan ayda 30 milyon kwh,benim maliyetim 390,tazminat ödeyip portföyden çıkartmak daha karlı oldu.Kusura bakmayın biraz uzun oldu başınızı ağrıttım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:55 ----------
Elektrik üreten değil elektriği perakende satan şirketler zarar ediyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:57 ----------
Bilgilerde hatam olduğunuz sanmıyorum ama olduysa da şimdiden affola,yönetim toplantısında çaktırmadan yazmaya çalıştım

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:02 ----------
Fiyatların mevsimsel olarak azaldığı zamanlarda var (eylül yüksek aylardandır,bazı aylardaki uçurum net görülsün diye eylül ü örnek verdim).Fiyatların düşük olduğu aylarda ve üretime gelen zamlardan önceki aylarda kazanılan parayı yılın son ayları fazlasıyla götürmüştür.Bu nedenle artık geçen yıllarda olduğu gibi yüksek indirimler göremezsiniz firmalardan.Şu an teklif verenler de şu şekilde veriyor; (PTF(piyasa takas fiyatı,enerji satış ay ortalaması da denebilir) + YEKDEM)* zarar edilmeyecek bir katsayı.PTF ve Yekdem fiyatları ay bitince belli olur,böylece her ayki birim fiyatınız farklı olur.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:14 ----------
Uzun lafın kısası,sonuç olarak enerji fonu(%1), TRT payı(%2), BTV(%5) ve KDV ile kazanan herzaman devlet olur.Dağıtım bedeline ise hiçbirzaman perakende şirket el süremez,direk dağıtım şirketinin cebine girer.Bu nedenle elektriğiniz kesilse ve herhangi bir arıza yaşasanız elektriğinizi hangi şirketten alırsanız alın bölgenizdeki dağıtım şirketi sizin sorununuzu çözmek zorunda.Uzattım biliyorum

saygılarımla.