Yakit Tanki "Onyx" in Yapimi
Onceden hazirladigim model/kalip in uzerine yari sert kagit serip kullanacagim metal yuzeylerinin yerini ve olculerini belirliyorum.
olcekli kagit formu cetvel gibi kullanip formu metal uzerine geciriyorum.
Bu tip depolarin yapiminda celik yada aluminyum en cok tercih edilen malzemeler.
aluminyum kullaniyorsaniz daha kalin malzeme kullanmalisiniz, ve hassasiyet gerektirdiginden TIG kaynagi tercih edilmelidir.
bu tank icin 2.032 mm kalinliginda
3003-14 serisi aluminyum kullaniyorum. 3003 bilesimlerini 14 ise sertligini gosterir.
Eger alu tank yapmak istiyorsaniz bu seri alu tavsiye ederim, detaylarina girmiyecegim projelerinize baslarken mutlaka arastiriniz.
kesilen/hazirlanan yuzeyler model/kalip uzerinde yavasca alistirilir.
bu hazirladigim modele ingilizcede buck deniyor bu aslinda tam bir kalip degildir.
cunku final formunuzu cekic ve el yordami ile serbest el yapmalisiniz.
her hamleden sonra modelinizin uzerine koyup kontrol etmelisiniz.
metalin yaylanma payi vardir, 30 derecelik egim icin 33 derece bukersiniz buda ancak sekilendirme basliklarinda yapilir.
tum yuzeylerin bir arada kontrolu
kaynaklar zimparalanmaz, gucu korunsun diye ezilir ayni zamanda final forma yaklasilir.
kaba tepeler hafice alinir
dusuk noktalar kaldirilir
bu gordugunuz mavi olan zemin paneli.
Kolay bir depo degil bu, her yuzeyi cok boyutlu, ozellikle zeminin egimli olmasi yuzeylerin koselerde birlesmesini ayrica zorlastiriyor.
zemini kaynattikdan sonra tunelin gelecegi yeri belirliyorum/kesiyorum.
ortaya cikan acikligin formuna gore tuneli boru uzerinde kivirip kesiyorum
bu arada tuneli daha kalin malzemeden 2.285 mm den yapiyorum catlamalari onlemek icin, cunku tankin tum agirligi tunele binecekdir.
ve tunelimiz ortaya cikiyor.
tunelin zeminle birlestigi yer milimetrik olcum gerektirir
kalin malzemenin ince malzemeye kaynagi ozel dikat ister ve kolay degildir.
tunelin fuzyon punta kaynagi
tum yuzeylerin birbirne kaynatilmis hali,
artik geriye sadece yuzeylerin uzerindeki cekic izlerinin vs.. zimparalanip temizlenmesi kaldi.
.
.
.
ve karsinizda ilk prototip " Onyx " in genel ve detay resimleri:
.
.