Benim Honda Activa 100cc.nin Elektirik Sistemi degerleri aşağıdaki fotoğrafta var. Ön aydınlatmanın daha güçlü olmasını istiyorum. Aşagıdaki bilgiler ışığında bana ne önerirsiniz.
Yukarıdaki bilgilerden 100cc Honda scooter'ın alternatörünün 5000 devirde 133 Watt maksimum güç ürettiğini görüyoruz. Daha düşük devirlerde bu güç azalır, rölantide çok düşük rakamlara iner.
Toplam üretilen Watt'ın, toplam tüketilen Watt'tan büyük olduğu anlarda aradaki fazlalık ile akü şarj olur.
Toplam üretilen Watt'ın, toplam tüketilen Watt'tan küçük olduğu anlarda aradaki eksik akü tarafından karşılanır. Aküde alternatör için bir yüktür, büyük akü daha çok akım ister, boş aküde daha fazla akım ister. Motor sürekli farklı devirlerde kullanıldığı ve sinyal fren vs sürekli değişken olduğu için sürekli olarak aküde ileri geri bir dönüşüm söz konusudur.
Otomobil motosiklet vs sistemler evimiziden farklı olarak DC akım (doğru akım) ile çalışır. Doğru akımda voltaj ile amper'in (akım) çarpımı watt'ı verir (güç). Voltaj yüke göre 11-14.5 arasında değişkendir. Bu sebeple 133Watt 12Volt tabir edilen oto/motosiklet sistemlerinde yaklaşık 10Amperdir. Ana sigortanın 10A olmasınında sebebi bu. 10A'lik bir sigorta 10A'i geçtiği anda anında yanmaz, ne kadar geçildiğine göre yanma süresi kısalır, kısa devrede (sonsuz amper) anında yanar.
Akülerün üstündeki amper değerleri ise "h" eki ile yazılır. Yani ampersaat. Örnekte 5Ah bir akümüz var. Yani bu aküden 5A talep edersek akümüz 1 saatte biter, 10A talep edersek yarım saatte, 2.5A talep edersek 2 saatte biter. (Pek tabiki bu kadar mükemmel tutmaz, yaklaşık olarak)
Bildiğim kadarıyla Honda motorlarda far söndürülemiyor. Yukarıdaki tablodan kabaca bir hesapla scooterımız çalışırken ortalama yaklaşık 60Watt civarında elektrik çekiyor. Ortalama kelimesi önemli. Aynı anda hem frene basıp hem sinyalleri yakıp hemde butonu yarıda tutup uzun farı kısa ile birlikte yakarsanız anlık tüketim artacaktır.
Motorunuza eklediğiniz her ek far ısıtıcı buzdolabı vs bu tüketime eklenecektir. Sonuçta ortalama tüketim 133Wattı geçince ana sigorta yanmasa ve alternatör ile elektrik sistemi arızalanmasa bile
motor çalışıyor ve hareket halinde olmasına rağmen bir süre sonra akü bitecektir.
133Wattlık alternatörümüzün 5000 devirde 133 watt olduğunu unutmayalım. 5000 devirin altındaki her an daha düşük watt üretecektir. Ayrıca sinyalleri yaktığınız kornayı çaldığınız frene bastığınız her anda tüketim artacaktır. Şehir içinde ortalama 5000 devirin altında gidiyorsanız, alternatörünüzü 70-80Wattlık gibi düşünebilirsiniz.
Sonuç olarak bir scootera 2 tane 50 wattlık ek sis farı takmak pek akıllıca olmayacaktır. Bu bilgiler ışığında hesabınızı kitabınızı yapın. Motorunuzun boyutuyla alternatörünün boyutunun orantılı olduğunu unutmayın. Alternatör değiştirmek kolay birşey değildir. Hem alternatör pahalıdır hemde uydurmak zordur.
Deneme yanılma yapmadan motorunuzun tam gerçek değerlerini ölçmek istiyorsanız 5 liraya alacağınız bir multimetreyi amper modunda ana sigortayı çıkarıp sigortalık deliklerine SERİ bağlayıp (sigortayı söküp deliklere multimetrenin problarını takmanız gerekir) kaç amper geçtiğini görebilirsiniz. Motorunuz orta sehpa üzerindeyken gaz verip deviri yükselterek voltaj amper değişimlerini görebilirsiniz. (Tabi voltajı ölçmek için ikinci bir multimetreyi volt modunda PARALEL bağlamak gerekir yani bir ucu sigortalığın bir deliğine bir ucu metal bir yüzeye) Bunu yaparken pek sağlıklı bir hareket olmasada akü bağlı olmazsa daha sağlıklı ölçüm yapılır. (Akünün voltajı yumuşatma özelliği vardır, ucuz multimetreler aküsüz sistemi sağlıklı ölçemeyebilir)
Bu kadar tantanaya deymez tabiki, en iyisi ek far vs takarken çok coşmayın. Xenon renkli ampüller ile gerçek Xenonları karıştırmayın. Gerçek xenonlarda büyük ballast kutuları bulunur parmağınız kadar kablolar geçer fiyatıda 500 dolar civarında. Xenon taklidi sadece rengi xenona benzeyen ampüller çok watt çekebilir. Çünkü mavi yada beyaz-mavi renkli bu "şekil" ampüller bu rengi verebilmek için ışık gücünden feragat ederler (Çünkü mavi dışındaki renklerin çoğunu bir filtre ile bloke ediyorsunuz) Aradaki farkıda wattla kapatabilirler. (Üstünde yazana çok güvenmeyin!)
KISACA: EK ELEKTRİK AKSAMINIZI BESLEMEK İÇİN AKÜ EKLEMEK, AKÜ BÜYÜTMEK ÇÖZÜM DEĞİLDİR. Ayrıca akülerin amper kapasiteleri ile fiziksel büyüklükleri orantılıdır. Büyük aküyü nereye sokacaksınız? Birde yüksek wattlı ampüller daha çok ısınır. Çekilen watt'ın ışığa dönüşmeyen tüm bölümü ısıya dönüşür. Bazı arkadaşların yazdığı gibi yüksek watt için dizayn edilmemiş far, far kutusu vs eriyebilir.