Arkadaşlar Yeni tasarıda motosiklet kullanmak için ehliyet alınması zorunluluğu devam ediyor. Yarı resmi nitelikteki Motosiklet Federasyonu internet sitesinde insanları yanlış bilgilendiriyor. Kendi önerilerini sanki kanun tasarısında varmış gibi gösteriyor. Kanun tarasırısı 19.10.2004 tarihinde TBMM'ne yazı ekinde gönderilmiş ve halen TBMM'nde 1/905 no da yer almaktadır. İsteyen tasarının son halini TBMM internet sitesinden de görebilir. Konuyu kendime iş edindim, ve aşağıda yer alan dilekçesi Motosiklet Federasyonu'na faksladım. Halen bana dönen olmadı.
Kısaca tasarıda Genel Kurulda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde(ki olmasını beklemiyorum) ehliyet zorunluluğu var ve B sınıfı ehliyet ile motor kullanılamayacak. Bende yeni kullanıcı olarak ehliyet için başvurdum, motor sınavına girdim, direksiyon sınavından sonrada ehliyetimi alıp, gönül rahatlığı ile gezeceğim.
Herkesin bilgisine sunar, kazasız, sağlıklı günler dilerim.
Ali Yüksel UZUN
TÜRKİYE MOTOSİKLET FEDERASYONU BAŞKANLIĞI’NA
KONUSU: Motosiklet ehliyetleri konusundaki yanlışlığın düzeltilmesi
Sayın yetkili.
Özerk ve yarı kamusal niteliğe sahip Kurumunuz internet sitesinin ana sayfasında özetle:
-50 cc altı motorlu bisikletlerin (motosiklet ve scooter’ların) artık ehliyetsiz olarak kullanılabileceği,
-A1 sınıfı küçük motosikletlerin otomobil ehliyeti ile kullanılabileceği ifade edilmektedir.
Yine sitenizde yer alan ve Başbakanlık Makamının 19.10.2004 tarih ve 4849 Sayılı yazıları ekinde TBMM’ne gönderilen Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının (TBMM Esas no:1/905) 12. maddesinde (Kanunun 38.maddesi değişikliği);
A sınıfı ehliyetin 125 cc geçen motosikletler,
A1 sınıfı ehliyetin motorlu bisiklet ve 125 cc’yi geçmeyen motosikletler,
B sınıfı ehliyetin otomobil ve kamyonetler için verileceği yazılıdır.
Aynı Değişiklik Tasarının 13. maddesinde de (Kanunun 39.maddesi değişikliği) açıkça;
A1 sınıfı ehliyet ile sadece kendi sınıfındaki araçların kullanılabileceği,
A sınıfı ehliyet ile kendi sınıfı ve A1 sınıfı araçların,
B sınıfı ehliyet ile kendi sınıfı ve f sınıfı (lastikli traktör) araçların kullanılabileceği yazılıdır.
Bu durumda Kanun Tasarısı ile listenizdeki beyanlar arasında bir çelişki olduğu ortaya çıkmaktadır. Sitenizdeki ve bazı satıcı bayilerde satış amaçlı bu yöndeki yanlış bilgilendirmeler yüzünden yeni motosiklet/scooter almak niyetinde olanlar yanlış bilgilere sahip olmaktadır. Bir Fedarasyonun bu şekilde yanlış ve kendi içinde çelişkili bilgiler sunması kabul edilebilir bir durum olmadığı gibi, hakkınızda idari ve hukuki yaptırımların da uygulanmasına sebep olabilecektir. TBMM’ne Tasarı hakkındaki görüşlerinizin Kanun Tasarısı gibi sunulması son derece yanlıştır.
Motosikletler ile ilgili plaka masrafları, geçiş ücretleri, geçiş öncelikleri, hız, muayene vs. gibi konulardaki görüş, temenni ve eleştirilerinize katılmaktayım.
Gerekli düzetmenin ve bilgilendirmenin en kısa zamanda yapılmasını talep ederim.
Av.Ali Yüksel UZUN