Ehliyet sınavı üzerine

Şimdi ben a2 ehliyet aldım, çıtı pıtı a1 adayı liseli bi kız olmadığım için hoca benimle ilgilenmedi. 5 ders gördüm 3üne farklı kişiler girdi. Şansa bala YouTube videoları sayesinde sınavı tekte geçtim. Sınavdan önceki gün trafikte ilk günümde kaza yaptım bu arada. Öndeki aniden durunca ben buna tosladım, takip mesafem iyiydi, 20 ile filan gidiyordum, açıkçası abs yüzünden duramadım,-çocukken de bisiklet sürerken tekerler erimesin diye fren yapmadan ayağımı kaldırıma sürterek durardım.- ilk motosiklet kazamı da böylelikle hayırlısıyla yapmış oldum. Üstümde kask harici herhangi bir koruma ekipmanı yoktu, benzin deposuna kerkinerek momentumu sönümledim. Çavuş hala kendine gelemedi.

Şimdi gelelim asıl meseleye. Ben bu ehliyeti almasına aldım da, trafiğe hazır hissetmiyorum. Kafamdaki plan şuydu. Zombi salgını vs olursa binerim bi motora takılırım tek başıma, şapşal bi rottweiler da yanıma alırım. Onun dışında kuryelik düşünüyordum. Bu ehliyeti bi yatırım mahiyetinde aldım yani. Daha önce hiç scootera bile binmedim. Şimdi gidip getire filan başvurup işe girsem bence olmaz. Yeni motor alsam rodaj filan motoru mahvederim. Antalya'dayım ileri sürüş eğitimi vs mi alayım, scooter alıp birkaç ay etrafta mı turlayayım, ya da ybr125 mi alsam, vites atarken devirlere filan dikkat etmek lazımmış, sınavda hiç bakmadım ben🤔

Eğer buradaysam ne kendime ne de başkasına tehlike olmamak, bilinçli bir sürücü olmak için buradayım. Lütfen eleştirirken kimseyi küstürmeyelim.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Takip mesafen hızına göre yetmemiş ve toslamışsın. Takip mesafeni uzun tut, biliyorum istanbulda bu zor ama gayret et. Arkadan hep taciz ederler ama unutma ki sen onlar yüzünden takip mesafeni kısıp kaza yaptığında onlar yanından geçip gidecekler...

Geçen ay bir araç çok dibime giriyordu ve beni ezecek diye yol verdim ve ben yol verdiğim anda hıyar hızlandı ve öndeki arabaya arkadan girdi, öndekide diğer öndekine dayandı, üçlü şekilde tren oldu.

11 yıllık sürücüyüm ve kurye olmayı bir kez düşündüm ama istanbul trafiğinde milyonlarca embesilin içerisinde motokurye olmayı benim psikolojim kaldırmaz, hem ben yavaş sürerim ve kovulurum yada prim düşük olur.

Motosikleti
Ns200 15"
İyi bir yerden kapalı alan hakimiyet eğitimi almanız sizin için en sağlıklısı olacaktır. Kaza yapmanızın sebebi abs değil tecrübe eksikliği ve fren yapmayı doğru bilmediğinizden ötürü, durum böyleyken kuryelik yapmak doğrudan intihara gitmek gibi olacaktır.

20'yle giderken ABS yüzünden kaza mı yaptın? Ehliyeti aldıktan sonra bir kapalı alan hakimiyet eğitimi şart gibi sanki, daha ilk trafik eğitiminde kaza yapıp suçu ABS'ye atmak pek sağlıklı olmamış :)

Eğer bu derece bir hakimiyet eksikliği söz konusuysa, ehliyet sonrası ilk iş kapalı alan ve trafik sürüşü eğitimleri almak olmalı. Gerekirse motor parasından bir miktar feragat edip daha düşük model bir şey alıp ilk iş eğitime gitmek şart.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
daha şimdiden suçu absye atmaya başlamış :) ya kendine bi çekidüzen ver ya da gerçekten sürme çünkü bu sana ve çevrendekilere zarar verecek ehliyeti yatırım diye alanın da eğiteme para harcayacağını sanmıyorum geçici 17 yaş hevesi olmuş sendeki bi de bu halde kuryelik yapmayı falan planlıyor burada bana z kuşağı diyenler gelsin okusun z kuşağı görsün :D

20 ile abs kazası?

takip mesafen 31cm miydi?

motoru alınca önce boş yollarda binecen, kontrollere hakim olacan. trafik kurallarını, geçiş önceliklerini, kavşak düzenini falan öğrenene kadar da trafiğe çıkma.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
20 ile filan gidiyordum, açıkçası abs yüzünden duramadım
20 ile giderken duramadıysan fren yapmak hakkında hiçbir şey bilmiyorsun, takip mesafen de sandığın kadar iyi değil demektir. Hiç ABS'ye atma yani suçu, sınava kırık kolla girmeni engellemiş bile olabilir.

Scooter ile başlayabilirsin vitesle debriyajla uğraşmadan trafiğe alışırsın, doğrudan vitesliye de geçilebilir ama kesinlikle ABS olsun motorda.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
20-30 km ve altı hızlarda hele ki gidon sağa ya da sol tarafa dönükken ön freni sertçe sıktığımızda kuvvetle muhtemel kendimizi yerde buluruz. Bu nedenle bu tip bir örnekte arka fren kullanımı daha sağlıklı olur. Geçmiş olsun, ben kazanızın nedenini buna yordum. Arkadaşların dediği gibi güzel bir kapalı alan hakimiyet eğitimi, ardından bolca antrenman ve bol bol sürüşle iyi bir sürücü olma konusunda güzel bir adım atmış olursunuz.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Geçmiş olsun öncelikle,
Bir kazada sizin payınız olduğunu düşünmüyorsanız, bu kazadan öğrenecek bir şeyiniz olduğunu da düşünmezsiniz. Arkadaşlarım belirtmiş 20 Km gibi bir hızda ABS nedeniyle değil, frenlemeyi bilmediğinizden, yeterli takip mesafesini de bırakmadığınızdan kaza yaptınız.
Bunları eğitimle çözeceksiniz.
Ehliyet kurslarında size sadece ehliyet alacak kadar sürmeyi öğretirler, ona da öğretmek denirse "karadüzen" öğrenirsiniz. Hocayım diyenlerden belgesi olmayan, 100cc lik scooter dan başka motosiklet kullanmamış hatta motosikleti sadece ehliyet alırken kullanmış olanlar bile vardır içlerinde.
Antalya da Mehmet Çetin hoca var. Yunusların İleri ve Güvenli Sürüş Eğitmeni ona ulaşabilirsin. Mutlaka zaman kaybetmeden eğitim al. Dağlar denizler kadar fark edecek sürüşün...

20-30 km ve altı hızlarda hele ki gidon sağa ya da sol tarafa dönükken ön freni sertçe sıktığımızda kuvvetle muhtemel kendimizi yerde buluruz. Bu nedenle bu tip bir örnekte arka fren kullanımı daha sağlıklı olur. Geçmiş olsun, ben kazanızın nedenini buna yordum. Arkadaşların dediği gibi güzel bir kapalı alan hakimiyet eğitimi, ardından bolca antrenman ve bol bol sürüşle iyi bir sürücü olma konusunda güzel bir adım atmış olursunuz.
Valla hoca bana senin ön frenle işin yok, sadece arka fren kullan dedi, eğer ön fren kullansaydım durabilirdim diye düşünüyorum. Ya da motorda abs olmasaydı yine durabilirdim. Hoca bana abs ve bunun fren mesafesini uzattığını bu yüzden ön fren de kullanmak gerektiğini vs hiçbir şey anlatmadı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Antalya da Mehmet Çetin hoca var. Yunusların İleri ve Güvenli Sürüş Eğitmeni ona ulaşabilirsin. Mutlaka zaman kaybetmeden eğitim al. Dağlar denizler kadar fark edecek sürüşün...
Yapıcı eleştiriniz için teşekkür ederim, dediklerinizi dikkate alacağım 🙏

Son düzenleme:
ABS ile ilgili duyduğun okuduğun her şeyi unut bence. :)

Boş bir alan bul, otopark mıdır okul bahçesi midir artık orası farketmez. Hızlan ve durabildiğin kadar erken durmaya çalış.
Bunu spesifik olarak her şeyden bağımsız yap.. youtube'da video izle onların antremanlarını yap tamam, İstanbul'daysan veya gelebiliyorsan Honda GS1'e git tamam. Sonra ayrı bir hocadan yol eğitimi de al istersen.

Ama hepsinden bağımsız çık tamamen trafikten arındırılmış boş bir yerde defalarca durabildiğin kadar iyi durmaya çalış.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
ABS ile ilgili duyduğun okuduğun her şeyi unut bence. :)

Boş bir alan bul, otopark mıdır okul bahçesi midir artık orası farketmez. Hızlan ve durabildiğin kadar erken durmaya çalış.
Bunu spesifik olarak her şeyden bağımsız yap.. youtube'da video izle onların antremanlarını yap tamam, İstanbul'daysan veya gelebiliyorsan Honda GS1'e git tamam. Sonra ayrı bir hocadan yol eğitimi de al istersen.

Ama hepsinden bağımsız çık tamamen trafikten arındırılmış boş bir yerde defalarca durabildiğin kadar iyi durmaya çalış.
Acemilik zamanlarımızda hepimiz kendi kendimize bu çalışmaları yaptık. Fakat eğitim almadan doğru frenlemeyi kendi başımıza bulmak çok zor olabiliyor. Durabildiğin kadar iyi durmak noktasına, eğitim almayan birisi sadece fren kuvvetini arttırarak ulaşmaya çalışabilir.

Bazen abs devreye girdiğinde, frenlemeyi yeterli bulup frenlemeyi bırakan bile gördüm.

Eğitim esnasında; bakış, bacak pozisyonu , frenleme kuvvetinin limon eğrisi şeklinde yapılması, oturuş pozisyonu ve hatta durma noktasında kaçış manevrası vb. teknikleri öğreniyor sürücü. Bu hususları kendi kendine ancak bir noktaya kadar öğrenebilir. O noktada hatalı olabiliyor ve bu hata kalıcı oluyor.

Dediğiniz gibi Honda GS1 veya ayrı bir hocadan eğitim alması daha efektif ve kesin bir sonuç olacaktır. Bu konuda hem fikiriz.

Acemilik zamanlarımızda hepimiz kendi kendimize bu çalışmaları yaptık. Fakat eğitim almadan doğru frenlemeyi kendi başımıza bulmak çok zor olabiliyor. Durabildiğin kadar iyi durmak noktasına, eğitim almayan birisi sadece fren kuvvetini arttırarak ulaşmaya çalışabilir.

Bazen abs devreye girdiğinde, frenlemeyi yeterli bulup frenlemeyi bırakan bile gördüm.

Eğitim esnasında; bakış, bacak pozisyonu , frenleme kuvvetinin limon eğrisi şeklinde yapılması, oturuş pozisyonu ve hatta durma noktasında kaçış manevrası vb. teknikleri öğreniyor sürücü. Bu hususları kendi kendine ancak bir noktaya kadar öğrenebilir. O noktada hatalı olabiliyor ve bu hata kalıcı oluyor.

Dediğiniz gibi Honda GS1 veya ayrı bir hocadan eğitim alması daha efektif ve kesin bir sonuç olacaktır. Bu konuda hem fikiriz.

Yok doğru freni bulamayacak zaten o antremanlar ile. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar