lastiğin mili uzatılarak egzozun içine sabitlediğimiz metal pervaneye lastiğin gücünü verirsek ve benzer şekilde hava filtresine de uygularsak gene de olmaz mı? garantiden egzoz gelirse eski egzozla böyle bir şey denemek istiyorum.
Denemekten zarar gelmez, yani umarım
Aslında bu işlerin ustası erbabı değilim ama illede bu işe gönül koydum diyorsan motoruna uygun bir turbo sistemi bulup takmak en iyisi olur. 1000-2000 lira arası maliyeti gözden çıkartman lazım. Bildiğim kadarıyla otomobiller için tasarlanmış en ucuz turbolar 500-600 tl civarında ve bu turboların işe yarayıp yaramadığı muallak. Amaç hava girişine basınçlı hava yollamak ve bunu motorun ihtiyacına göre yollamak. Yani illaki bir şekilde motor devrine bağlı olmak zorunda.
Kendim yapıcam diyorsanda bence motorun açıktaki haraketli bir uzvuna hava sıkıştırması yapabilecek bir pompa takmalısın ve bu pompanın havayı geçici olarak sıkıştırdığı yeri kazan olarak tabir edersek burayı soğutman gerekir. Çünkü sıkışan hava ısınır. Motora atmosferdekinden daha sıcak bir hava gönderirsen bu da performansını düşürür. İllede soğutman lazım.
Tüm bunları yaparken çalıştırdığımız sistem gerçekten işe yarayabilir, motorumuza soğuk ve basınçlı hava göndermeyi başarabiliriz. Ancak bunu yaparken gerekli gücü yine motordan alıyoruz. Turbo kaybettirdiğimiz gücün daha fazlasını motora sağlamalı ki işe yarasın. Dolayısı ile verimli bir turbo sistemi kurman gerek. Sürtünmenin az olması gerek, ihtiyacın tam karşılığı olmalı. Bunlar da bir sürü mühendislik hesabı gerektirir.
Bu işler kendimi iyi hissetmemi sağlıyor diyorsan uğraşmaya değer ama %90 başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundur. Amacın sadece motorunla uğraşmak iyi vakit geçirmekse her şeyi yapmak serbest.
Egzos fanınında bir işe yarayacağını sanmıyorum. Egzosa takacağın en iyi fan bile egzosu söküp atmandan daha iyi bir işe yaramaz. Ayrıca egzos çıkışındaki ısı çok yüksek olduğundan uzun ömürlü olmayacaktır. Pervaneyi çelikten bile yapsan pervanenin milindeki yağ çok kısa sürede kuruyarak dönmesini engeller ve egzos çıkışını tıkar.