Egzoz Sesi İçin Motosiklet Tercih Edilir mi?

Önce şunu belirteyim, sizler kadar motosiklet bilgim yok ancak ben mesleğimden gelen bir alışkanlıkla, olaylara genellikle teknik açıdan bakarım. Örnek vereyim, forumda Husqvarna 900R motosiklet üzerine yorumlar yapılıyor. Motor neredeyse yere göğe konulmuyor. Söyleyeceğim şu ki, Nuda 900R'ın abartıldığı kadar üstün bir makine olmadığı kanaatindeyim. "Niye" derseniz;
1. Bir İsveç markası Husqvarna'nın, Japon ve Alman markaları kadar imajı ve geçmişi yok.
2. Bu nedenle Türkiye'de yaygın bir satışı ve 2. eli yok.
3. Motorun insanları en çok cezbeden yanının egzoz sesi olduğunu düşünüyorum. Eğer marifet egzoz sesi ise, bu tip bir egzoz sesi her motora uygulanabilir.
4. İşin teknik yönüne gelecek olursak, 900 cc'lik bu motora en yakın hacimdeki yine naked sınıfından bir başka motor ile, yani MT-09 ile karşılaştıracak olursak;

Motor hacmi = Nuda: 898 cc, MT-09: 847 cc,
Güç = Nuda: 105 BG, MT-09: 115 BG,
Tork = Nuda: 100 Nm, Mt-09: 88 Nm,
Sıkıştırma oranı = Nuda: 13:1, Mt-09: 11.5:1,
Ağırlık = Nuda: 195 kg, Mt-09: 188 kg,
(Diğer değerler yaklaşık olarak aynı)
Teknik özellikler linki: http://www.husqvarna-motorcycles.nl/nl/modellen/model/single/husqvarna-nuda-900r/

Görüldüğü gibi Nuda sadece tork bakımından MT-09'dan üstün. Bunun da Nuda'nın 51 cc motor hacim fazlalığı ve daha fazla sıkıştırma oranı ile elde edildiğini görüyoruz.

Nuda 900R hakikaten o kadar fevkalade bir makine mi?

Son düzenleme:
Evet,Nuda mt 09 ile kıyaslanamaz bile.Üzerindeki paeça kalitesi ve sağlamlığını BMW'den almış.

Fazla teknik konuşmak demek rakamlarla konuşmak demek. Gerçek sürücüler için çok da anlam ifade etmez. Biri 2 biri 3 silindir. Yani rakamsal değerler aynı olsa bile sürüş dinamiği bambaşka olacak demek. Ekonomik koşullar ağır basıyorsa mt 09 almak daha mantıklı. Ancak amaç şehir içi hafif holiganlık ve egzotik bir motora binmekse adres nuda. Nudanın paralel çiftinin sesi hiçbir motorda yok. Kendi motorumda yakalamak için uğraştım, mivv gp ile büyük ölçüde de yakaladım ama sıkıştırma farkından olsa gerek bire bir aynısı olmadı tabi ki. Ayrıca sırf egzoz sesi için alınmaz, ancak alternatiflerine göre bir artıdır o ses. Ve gazlayan biri değilseniz alt devirlerde tok ve gür bir egzoz sesi sürüş zevkini ve görünürlüğü büyük ölçüde arttırıyor.

Ben ses için motor seçenlerdenim. Performans amaçlı değil, genel gezi ve keyif amaçlı sürdüğüm için teknik verileri rezalet olmadığı sürece pek dikkate almam. Zaten çoğu motosiklet gereğinden hızlı. Özellikle tercihim V motor, onlarda da yine kendi içinde seçim yaparım. Örnek vermek gerekirse şu aralar baktığım V4 lerde Magna yerine Vmax tercih etmek gibi.

Bu işin amortisörü, fren kalitesi, cazibesi, tarzı vs var. Tork ve beygire göre makina seçilecek olsa herkes aynı makinayı alırdı :)

tercih edilir arkadas..

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:52 ----------

bu arada; husky'nin gecmisi imaji yok derken, adamlar 100 yili geckin motosiklet üretiyor, sayisiz sampiyonluk dereceleri var, 2013'dan bu yana KTM catisi altinda.. sanki husky'ye birak haksizlik yapilmis olur öyle derseniz.
adamlar saf yaris makinalari üretiyor valla.. sokaga cikilacak cinsten motorlari pek yok.. fiyatlarida ona göre tabi.. acaba bundan dolayi mi ikinci el piyasasi memlekette pek yoktur olamaz mi?

tercih edilir arkadas..

http://www.youtube.com/watch?v=Aik7l9AbcHA

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:52 ----------

bu arada; husky'nin gecmisi imaji yok derken, adamlar 100 yili geckin motosiklet üretiyor, sayisiz sampiyonluk dereceleri var, 2013'dan bu yana KTM catisi altinda.. sanki husky'ye birak haksizlik yapilmis olur öyle derseniz.
adamlar saf yaris makinalari üretiyor valla.. sokaga cikilacak cinsten motorlari pek yok.. fiyatlarida ona göre tabi.. acaba bundan dolayi mi ikinci el piyasasi memlekette pek yoktur olamaz mi?

Videoda ki doğa süper, orda motor kullanmak çok zevkli olurdu yaa,,, TR de var mı ki bu tarz yerler,,, İsviçre mi acaba orası,,,

Bende aslında bu konu üzerinde düşünüyordum. Başlık yerinde oldu.

Ben olsaydım MT07 üzerinde çalışırdım. Hem ucuz, Hemde şehir içi kullanım için yeterli güç ve torku verebilecek bir motoru var. Ayrıca Nuda daki gibi bir ses bence aşırıya kaçar.

Birde videolardan anladığım kadarıyla Nuda 900r MT07'ye göre fazla devirde çeviremiyor. Bu yüzden MT07 üst devirlerde daha bütünleşik bir ses üretiyor.

MT09'da kullandım. Onun sesi 4 silindir gibi çıkıyor. Nuda'daki ses isteniyorsa MT09 olmaz. Fakat MT07 doğru egzoz ile tatmin edebilir. Fakat aynısını yakalamak çok zor.

Öhlins amortisörler ile Brembo frenler gozden kaciyor tabi :)
900r ustunde 315 derecelik krank var devirli olsabile sesi o sekil cikar. Olayi o

Nuda 900r icin en cok yorum yazan kisiyimdir herhalde aksam eve gidince merak ettiklerinizi cevaplandirmaya calisacagim.

F54

Bende ses için motosiklete biniyor olsam elbet ses i güzel olanı alırdım
Zaten motosiklet i Kullanım amacımıza göre seçmediğimiz için zırt pırt motor Değiştiriyoruz
Ama ne istediğimizi bilsek böyle mi olur

Kim ne derse desin gerçek motorcu altındaki motorunun teknik konularını aşırı önemsemez. Ben nuda 900ryi görmedim. Ama o motorun sesini duyunca insanın hoşuna gidiyor hayal edip o motoru sürerken o altındaki canavardan gelen sesin sana nasıl hissettirdiği önemli şahsen ben param olsa ve tecrübem olsa gerekirse yurt dışından getittiririm. Jr izlememin tek sebebi o. İzlerken bazen dikkatim dağılıyor ve adam biraz yüklenince o sesten korktuğum oluyor. Ben o verileri takmam zaten şurda hayata birdefa geliyoruz bırakın verileri de hislerinizle, duygularınızla karar verin. Yok şu 15km hız daha çok yapıyor yok o daha çok tork üretiyor bırakın bunları motorculuk verilerle değil hislerle olur.

Nuda gibi nadir bir parcayi kullanan biri kolay kolay satmaz diye dusunuyorum, zaten heveslisinden baska kimse de cekmez onu. Alfa romeo arabalar gibi ayni...

Nuda 900R mükemmele yakın bir motosiklettir sistem olarak. BMW F800R'ın motorunun Husqvarna mühendislerinin üzerinde çalışması ile 900cc'ye yükseltilmesiyle ortaya çıkmıştır. Motorun R versiyonunda öhlins süspansiyon ve brembo'nun o dönemki en üst düzey fren sistemi mevcuttur. Normal versiyonda sanırım Ducati'nin de kullandığı Marzocchi süspansiyon mevcut. R versiyonun versiyonun selesi bildiğin taş üstünde 50 km bile gitmek işkence deniyor bir çok yerde. Sıkıntı şurada başlıyor pist motoru desen değil ama donanıma sahip. Arazi motoru desen değil çünkü çok ağır ve süspansiyonlar uygun değil. Sokak motoru olarak o maliyetlerden çok ucuza daha yakışıklı ve kullanışlı makineler var. Öyle olunca da alet deli satamadı ve firmanında el değiştirmesiyle tarih oldu gitti. Türkiye'de bulunan benim bildiğim 2 motor kazalı. Ben o motorları hayatta almam. Distribütör değiştiği için de kimin servis ve destek vereceği belli değil. Parça dışarıdan bulunur o mesele değil de olumsuz anlamda bir çok sebep var almamak adına...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar