Arkadaşlar eksilerini yeterince yazmışlar öyleyse ben bi artısını yazıyım: TRAFİKTE FARKEDİLİRSİN. ki zaten bu o kadar olumsuzluğu eşitleyen bi durumdur. Bende EN500 var benden önceki sahibi açtırmış egzozları, değiştirme ihtiyacı duymadım. Muayeneye götürdüğümde niye açık diye sormadılar yani muayene sorun olmadı. Trafiğe gelince, trafiğin sıkışık olduğu durumlarda sesi duyan sürücüler geçebilmem için arabalarını çekiyolar ve geçerken bana bakıp iç geçirdiklerini görmek mütiş bir şey:cat:. ayrıca akıcı yollarda pısır pısır giden motor zaten trafik gürültülü olduğu için farkedilmez otomobil sürücüsünün dalgın olduğu bir anda gümbürtüye gitmek kaçınılmazdır. benim geldiğimi 50 metre kala kesin anlıyolar :cherry:. gelgelelim küfür yemiyor muyum, kesin yiyorumdur.
sonuç olarak karar senin ama sözümü TT Custom Chopper üyelerinin NTV de geçen sene katıldığı programda söyledikleri bir sözle bitirmek istiyorum: "motorun ses çıkarması bir tür güvenlik önlemidir"
"aynı zamanda eksoz açtırmanın motora zarardan başka bir getirisi yoktur ve eksoz açtırınca çıkan fazla fazla gürültü etrafa terbiyesizlikten başka birşey değildir."
Madem oyle diyorsunuz o zaman butun performans egzoz alan motorcular terbiyesizmi oluyor simdi? O egzozlarin hic birinde son susturucu yok.
Bence yanlis degerlendiriyorsunuz. Hic bir yuksek ccli chopper motorda sesinden rahatsiz olani duymadim tam tersi herkez zevkle donup bakiyor. Egzoz islemi her cc motora yapilacak turden bir islem degildir. Tek silindirli motorlarda sonuc genelikle rezalet olur. Cift silindirli V ve uzeri motorlarda bu ses daha ritmik ve kulaga hos gelebilir. 4 silindirli motorlarda ise ancak yuksek devirli bir motor ise performans amacli faydasi vardir.
egzoz acmak ise ap ayri bir islemdir. Turkiyede kaynak ile ici bosaltilan isleme bu ad verilsede bu resmen cingene motoru modifiyesinden baska bir sey degildir. Gercek egzoz acma isleminde egzoz komple sokulur ve gercek tupu kullanilarak icine genis bogazli yeni susturucu monte edilir. Bu o kadarda ucuz bir islem degldir. Tek avantaji gercek susturucuyu kullanmis olmanizdir. Scooterlarin veya 125 cc diger motorlarin yaptiklari o soba boru kaynaklari veya abuk subuk iscilikler ise maskaraliktan baska bir sey degildir. O sesin ne ritmik bir guzelligi var nede motorun hizi ile ortusen bir agresifligi.
Buyrun burdan yakin:silent: Biz diyoruz yukarda bunlari yapmayin yazik yapilan ise , halen yapacaksan boyle yap deniyor. Su derme catma cozumlerden bir vazgecseniz guzel olacak.
Madem oyle diyorsunuz o zaman butun performans egzoz alan motorcular terbiyesizmi oluyor simdi? O egzozlarin hic birinde son susturucu yok.
Dostum motorun eğer scoter ise sakın açtırma. çünkü artık küfür etmekten bıktım onlara.Motorun tipine bakıyorum bir de çıkan sese bakıyorum basıyorum küfürü.
Diğer motorlarda ise 4 zamanlı motorlarda zararı ya da yararı konusunda bir fikrim yok.
Ama 2 zamanlı motorlarda en önemli parçalardan biridir.Eksoz salyongoz ile adalndırılır ve salyangoz sonunda bir susturucu bulunur.Eksozdan önce bir de yamahlarda turbo vardır.2 zamanlı motorlarda eksozu hiç kurcalamayın yoksa mobilete döner motor hem güç hem de ses bakımından![]()
:rendeer:bak arkadaşım işte kendi ağzınla söylüyorsun, performans eksoz diye, ben eksozlarını deldiren ve açtıran insanlardan bahsediyorum, performans eksoz sesiyle, delik eksozlu bir motorun sesi sence aynı kefede mi, 100 cc'lik cup motorlara saçma sapan eksoz işlemleri uygulayıp, etrafta kasksız züppe gibi gezen insanlardan bahsediyorum terbiyesiz diye.