Yazılanların hemen hepsine katılıyorum.
Rakam nedir, piyasa ne durumda, özenli bakılmış motor kıymeti bilen izanlı alıcı ve satıcılar maalesef azınlıkta kaldı. Bu nedenle fiyatlar şişiyor.
Satan “Nasılsa pazarlık yapılacak” diye yüksek yazıyor. Alan “Pazarlık payı vardır” diye dipten giriyor. Motoruna taktığı aksesuarın yeni fiyatını ekleyip %10 arttırıp yazan da var, ederinin yarısını utanmadan teklif eden ölücü de. Arada olan gerçek alıcı ile ciddi satıcıya oluyor.
Biraz uzun olacak ama kendimden örnek vereyim.
MT-09 Tracer satıyorum. Reklama girmeyecegim, malum sitede var.
Yamaha merkez de tanıdıklar var, fiyat sordum. Kullanıcıya 48bin dediler. Onların üzerinden her marka güvenilir bayilere soruldu. Fiyat aynı.
Akıllının birisi “Müşteri hazır hemen getir verelim” dedi. Komisyonu 2bin olurmuş. Dedim “O şartlara sana yedireceğime kullanıcıya indirim yapar dua alırım”
Koydum ilana 46bin den. Özellikleri ile beraber fiyat-pazarlık işini de yazdım. Boşuna vakit kaybı olmasın diye. Dinleyen kim? Mesajdan yazıyor “Son ne olur?” Elinin körü olur. Görmeden ne alıyorsun ki uzaktan pazarlık yapıyorsun?
Madem alıcısın, gel, bak. Sonra bana bu fiyata olmaz, şu sebepten diye söyle, ikna olayım, al indirimini. Ya da belki gördüğünde sen fikir değiştireceksin. Önce malı gör, sahibini tanı, dinle.
Motor yaz-kış kapalı otoparkta bile örtülü.
Akrapovic takmışım, orta sehpa gitmesin diye titanium. Dert çıkarmasın diye Yamaha dan alıp orada montaj.
Koruma demiri burada yok diye valizde Almanya dan getirip kendim monte etmişim.
Devreler zarar görmesin diye tazyikle yıkanmamış. Elde,süngerle yıkamışım, bittikten sonra çanta kompresör ile hassas yerlere hava tutmuşum, ıslak kalmasın diye. Kumandalara WD40 yerine elektronik devre spreyi sıkmışım.
Hareket eden aksamlar Würth silikonlu sprey ile yağlanmış. Zincir her yıkamada temizlemmiş, Würth yağ sıkmışım, yağı donmadan gitmesin diye park yerine ittirerek getirmişim.
Her sene yağ değiştirmişim. Castrol.
Zinciri ustama gerdirmişim ama arkasından kendim gergi ayarı yapmışım. Bütün vidalar periyodik olarak sıkılmış. Kitabında yazan torka gore şahsım tarafından.
Karşılığında demiyorum ki “Gel sıfır fiyatı ver”
Hiç olmazsa bari zahmet edip gel, bak, takdir et, sonra gene pazarlık yap.
Olur veya olmaz. Kısmet. Ama hiç olmazsa hakkını ver ki insanlar bari manevi haz alsın.
Sonra “Piyasa çakal dolu” Ne yapalım? El birliği ile böyle oldu.
Vaktinizi aldım. Affola.