'Düşük devirde daha mı çok tasarruf edilir?' ve 'Motosikleti yüksek devirde kullanmak mekanik aksama zarar verir mi?' gibi konular hakkında bir kaç kelam etmek istiyorum.
İlk olarak yüksek devir konusuna değinmek isterim. Her şeyden önce şunu söylemek gerek; konuyu açan dostuma hitaben söylüyorum, kullanılan ve yakıt tasarrufu edilmek istenen motosiklet düşük hacime sahip de olsa spor kullanım için dizayn edilmiş bir motor blokuna sahip. Yani çok abartılmadığı sürece(devir kesiciye sokmak vb.) motor bloku aman aman ''fazladan aşınma''ya uğramaz. Rica ederim düşünmenizi istiyorum piston fazladan aşağı-yukarı indi diye motor ömrü kısalır mı? Yüksek devir çeviren motorun ömrünün kısalması miti tamamen insanların yanılgısından oluşuyor. Neden böyle bir yanılgı oluştu derseniz şöyle örnek vereyim. Birkaçınıza saçma gelebilir ama örneğin bir insanın yahut hayvanın canı yandığı zaman bağırır, yüksek ses çıkartır. Motor da yüksek devirlere çıktığı zaman insanlar aslında farkında olmadan motorun bir nevi zorlandığını ve canının yandığı düşünüyor olabilir fakat motor aslında maksimum torku verdiği devirde en rahattır

Arkadaşlar rica ediyorum bu aletler zaten yüksek devir çevirmeleri için dizayn ediliyor. Öyle olmasaydı 10.500 devir çevirebilen motor maksimum torkunu 8.500 devirde değilde 3.000 devirde verirdi. Abartmadığınız sürece motorunuzun devir çevirmesinden korkmayın. Motorun canı yok ve motor bağırdıkça acı hissetmiyor. Sadece daha çok devir çeviren pistonların içerisindeki yakıtın patlama sıklığı arttığı için yüksek ses çıkıyor. Hepsi bu.
İkinci olarak düşük devirde kullanmak gerçekten yakıt tasarrufu sağlar mı? 6.000 devirden sonrası redline olan ve maksimum torkunu 2.200 devirde veren bir araba için düşük devir:yakıt tasarrufu demektir evet. Çünkü bu araçların vitesini 2.500-3.000 devir arası atarız.
İş motosiklete gelince de aynı. Çünkü motor mühendisliği aynı. Piston

Şöyle düşünmenizi istiyorum. 10.500 devir çevirebilen ve maksimum torkunu 8.500 devirde veren bir motorun 3.000 devirde verdiği tork belki vuruntu yapmaz ama çekiş gücünde elbet düşüklük yaratır. Bu tork eksikliğini ise daha fazla gaz açarak, yani pistona çok fazla benzin gitmesini sağlayarak kapatabiliriz. Sanılanın aksine motorun düşük devir çevirmesi daha az yakıt yaktığı anlamına gelmiyor. Tamamen hayali rakamlarla konuşarak ufak bir matematik hesabı yapalım.
1000 metre bir yol gideceğiz. A senaryosunda vitesimiz 4,5 ve 6. B senaryosunda ise 1,2 ve 3.
A senaryosunda 1000 metre boyunca maksimum torkun verdiği devrin yarısından azını kullanacağız. Yani 3000-3500 arasını. Bu devirlerde motorun torku az olduğu için çekiş gücü de orantılı bir biçimde az olacak. Yani piston motoru ilerletme konusunda daha çok yük altında olacak. Bu yükü azaltabilmek adına yanma odasına fazladan benzin yakmak zorunda kalacak. Yani gaz kolunu optimum koşullarda olduğundan daha fazla açmamız gerekecek. Düşük devir çeviriyor olsa dahi daha fazla benzin yakmış olacağız. Yani ufak hızlanmalar yapabilmek için dahi olsa gaz kolunu maksimum torkun olduğu zamanlardan farklı olarak daha fazla açmamız gerekecek. Yani maksimum torku alırken 50km/h'den 60 km/h'ye çıkmak için gaz kolunu %10 açmamız gerekiyorsa diğer durumda yani düşük devirde gaz kolunu %30-%40 oranında açmamız gerekecek.
B senaryosunda ise motorumuz maksimum torkun verildiği devir aralığında bulunsun. Motor(engine demek zorundayım burada çünkü taşıttan değil motor blokundan bahsediyorum) zaten ivmesini yakaladığı için pistonlar motoru ilerletme konusunda çok fazla yük altında olmazlar. Bunun için pistona optimum seviyede benzin gitmesi yeterli olacaktır. Motor herhangi bir hızlanmada zorlanmayacağı için sadece gereken yakıtı kullanmak isteyecektir. Bu da yüksek devirde kullanıldığı halde maksimum tork elde edildiği için sanılanın aksine daha fazla yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Kabaca özetlemek gerekirse : Düşük devir çevirdiği zaman tork eksikliğini kapatmak için yanma odasında daha fazla benzine ihtiyaç duyulur. Daha az devir çevirmesi daha az benzin yakılacağı anlamına gelmez. Çünkü yanma odasına püskürtülen benzin sabit bir miktar değildir ve gazı ne kadar açtığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Bunların hiçbiri size mantıklı gelmediyse anlık yakıt tüketimini gösteren bir araçla bunun deneyini yapabilirsiniz. Aracınızı gazın %50sini açarak düz bir yolda 2.000 devir civarı çevirerek ilerletin. 100 kilometrede 7 litre benzin yaktığını gösterdiğini varsayalım. %5 eğimli bir yola gidin ve gazı %60-%65 oranında açarak aracınızı 2.000 devirde sabit tutarak rampayı çıkın. Anlık yakıt tüketiminin arttığını göreceksiniz. Sonuç olarak: İki yolda da 2000 devir/dakika, iki yolda da farklı yakıt tüketimi.
Sağlıcakla kalın