Dünyanın 1 numaralı motosiklet aküsü Yuasa Türkiye’de..

Motosikleti
1190 ADV
bilmem, hiç görmedim şimdiye dek satıldığını. üretilemez yoktur anlamında demek istemedim tabi =)
Türkiyede gördüğüm tüm BS'ler 48Wh idi. Şimdi biraz daha aradım, 98Wh buldum.
30bin TL.
24bin TL'ye kadar buldum gizlemek gibi olmasın. =)
Lifepo4 batarya paketi yapması aslında çok zor ve pahalı bir iş değil.

Kaliteli pil hücreleri ve BMS kartı ile son derece güvenli ekonomik batarya paketleri yapılabilir.

Formülünü yukarıda yazmıştım daha önce :)

Lifepo4 batarya paketi yapması aslında çok zor ve pahalı bir iş değil.

Kaliteli pil hücreleri ve BMS kartı ile son derece güvenli ekonomik batarya paketleri yapılabilir.

Formülünü yukarıda yazmıştım daha önce :)

formülün straight-forward olmasına itirazım yok da, yani kendi motorumuzu da toplayabiliriz hazır komponentler ile. onun pek sonu yok. sanki burada değerlendirme kıstası el yapımı custom bataryalar olmamalı.

Motosikleti
1190 ADV
formülün straight-forward olmasına itirazım yok da, yani kendi motorumuzu da toplayabiliriz hazır komponentler ile. onun pek sonu yok. sanki burada değerlendirme kıstası el yapımı custom bataryalar olmamalı.

Hazır akü markaları farklı bir şey yapsa karşılaştırmayalım deriz de, onlarda hücreleri birbirine bağlayıp kutu içinde satıyorlar işte :)
Devasa elektrikli araçların bataryaları bile aynı şekilde toplanıyor.
Li-ion hücrelerde risk var, yangın çıkarabilir vs. Lifepo4 hücrelerde o risk te yok. Kurşun asit akülere göre daha güvenli bile diyebiliriz.
Hatta yeni nesil BMS kartların bluetooth bağlantılı olanları var, akünün voltajını vs yi cep telefonundan takip edebilirsin.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Lityum akülerin yükseklikleri daha düşük oluyor, akünün kutusundan birkaç parça farklı kalınlıkta köpük levha çıkıyor, altına lazım gerektiği kadar ekleyip denkliyorsunuz.
Benim Hornet'teki Yuasa YTZ10S akü 12V 8.6Ah. Ölçüleri 150x87x93. Yani yüksekliği 93 mm.

Şimdi aynı voltaj ve akım değerlerindeki (yada en yakın diyelim) LiFePO4 akü, örneğin bilinen bir marka olan BS'de BSLİ-12 ölçüleri ise 165x86x130. Yani yükseklik olarak benim aküden 37 mm fazla. Bu durumda bırak altına köpük koymayı, mevcut yuvaya sığmaz.

BS'den devam edersem, benim motora sığacak en güçlü aküsü BSLİ-05 oluyor ki, onun da akım kapasitesi 4 Ah (48Wh). Tabii CCA değeri bir kurşun asit aküye göre çok daha iyi ancak işte motordan çekilecek akım yüksekse bu da sıkıntı oluyor.

Bu arada bu aküyü Türkiye'den satın almak da ayrı mesele. Ben satan yer bulamadım. Olsa bile, iyi bir kurşun asit aküye göre oldukça pahalıya gelir. Değer mi, tartışılır....

Kısaca LiFePO4 akü iyi güzel ancak pratikte bunları kullanmanın da hiç akla gelmeyen dezavantajları olabiliyor.

Ben tercih edecek olanlar için uyarmak istedim.

Motosikleti
1190 ADV
Benim Hornet'teki Yuasa YTZ10S akü 12V 8.6Ah. Ölçüleri 150x87x93. Yani yüksekliği 93 mm.

Şimdi aynı voltaj ve akım değerlerindeki (yada en yakın diyelim) LiFePO4 akü, örneğin bilinen bir marka olan BS'de BSLİ-12 ölçüleri ise 165x86x130. Yani yükseklik olarak benim aküden 37 mm fazla. Bu durumda bırak altına köpük koymayı, mevcut yuvaya sığmaz.

BS'den devam edersem, benim motora sığacak en güçlü aküsü BSLİ-05 oluyor ki, onun da akım kapasitesi 4 Ah (48Wh). Tabii CCA değeri bir kurşun asit aküye göre çok daha iyi ancak işte motordan çekilecek akım yüksekse bu da sıkıntı oluyor.

Bu arada bu aküyü Türkiye'den satın almak da ayrı mesele. Ben satan yer bulamadım. Olsa bile, iyi bir kurşun asit aküye göre oldukça pahalıya gelir. Değer mi, tartışılır....

Kısaca LiFePO4 akü iyi güzel ancak pratikte bunları kullanmanın da hiç akla gelmeyen dezavantajları olabiliyor.

Skyrich HJTZ10S FP, YTZ10S ile boyutları birebir aynı. Kodundan da YTZ10S yerine kullanılacak akü modeli olduğunu söyleyebiliriz zaten.
Bildiğim kadarıyla KTM de yeni motorlarına bu markayı koyuyor.
Enduromarkette 8 - 9 bin arası bir fiyatı var.

Kurşun asit akünün 3te1i ağırlığında.
Kurşun asit aküden 5 kat uzun ömrü var.
Yuasa 190A - Skyrich 210A

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Skyrich HJTZ10S FP, YTZ10S ile boyutları birebir aynı. Kodundan da YTZ10S yerine kullanılacak akü modeli olduğunu söyleyebiliriz zaten.
Bildiğim kadarıyla KTM de yeni motorlarına bu markayı koyuyor.
Enduromarkette 8 - 9 bin arası bir fiyatı var.

Kurşun asit akünün 3te1i ağırlığında.
Kurşun asit aküden 5 kat uzun ömrü var.
Yuasa 190A - Skyrich 210A
Çok güzel. Bunu not edeyim.

Ama Enduromarkette de yok şu anda. Gelir mi bilinmez. Gerçi benim akü taş gibi hala. Herhalde akü ihtiyacım olana kadar seçenekler artar.

Buradaki asıl problem; motosikletlerin orijinal voltaj ve akım değerleriyle uyuşan, ama bir yandan da ölçüleri tutan, ama bir yandan da fiyatı da alınabilir olan, ama bir yandan da Türkiye'den satın alabileceğimiz LiFePO4 akü seçeneğinin hemen hemen olmaması.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

BS'nin sitesinden battery finder'a sorduğumda şunu önerdi: https://bs-battery.com/product/bsli-04-06/. Bunun boyutları 134 x 65 x 92 mm. Büyük ihtimal benim DL650'ye de aynı aküyü önerir. (Kontrol ettim aynısını öneriyor...)

Yani bunlar starter olarak çok güzel, 3kg da ağırlıktan kazandırıyor, bekleme koşullarında daha yavaş deşaj oluyorlar. O açıdan güzel ama çok fazla elektrik tüketen aksesuarlar (Healtech Thunderbox gibi bir cihazla sisteme eklenmiş sis farı, elcik ısıtma, usb şarj çıkışı vb.) varsa biraz riskli. Yukarıda @killingroad da değinmiş, sistemde fazla güç çeken aksesuar ve kaçak olmadığına çok emin olmak lazım...

Geçen sene fuarda BS vardı, fiyatları normal akünün 2 katı kadardı. Benim 3,5 yıllık akü henüz gayet sağlam (iyi bakarım...), ondan en az 2 yıl daha bir yenileme ihtiyacım olmaz. O zaman gelince bir daha değerlendireceğim. (Büyük ihtimal cimrilik yapıp klasik suyunu kendin koyduğun AGM akülerden alırım. Benim motorda akü dik duruyor, dolayısıyla bu opsiyon gayet makul. Kafa rahat olur; aküye suyunu koyana kadar rafta bayatlama durumu yok. Fabrika dolum veya LiFePO4 akülerde pillerin durumu çok soru işareti...)

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
2016 CB500F'te gelen Furukawa super MF FTZ10S akülerin şahıdır benim için.
10 yıllık akü, 2-3 kere kontağı açık unutup bitirdim. 5 aylık yatış sonrası bile tek marşta çalıştırdı.

Motosikleti
10 yıllık akü, 2-3 kere kontağı açık unutup bitirdim. 5 aylık yatış sonrası bile tek marşta çalıştırdı.
Benim katır Suzuki'de de aynı marka akü var. Japon sermayeli Thailand yapımı diye biliyorum... Bendeki 2016 CB500F'te de aynı akü vardı ama o bitikti. Motoru uzun süre yatıran birinden almıştım, o ara aküyü hacamat etmiş. Kullanırken 2 haftadan fazla yatırınca aküyü söküp şarj ediyordum yoksa alarm bitiriyordu. Sattıktan sonra alan kişi hemen değiştirmiş aküyü zaten.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hey maşallah senin 500f duruyor mu hala?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
BS'nin sitesinden battery finder'a sorduğumda şunu önerdi: https://bs-battery.com/product/bsli-04-06/. Bunun boyutları 134 x 65 x 92 mm. Büyük ihtimal benim DL650'ye de aynı aküyü önerir. (Kontrol ettim aynısını öneriyor...)

Yani bunlar starter olarak çok güzel, 3kg da ağırlıktan kazandırıyor, bekleme koşullarında daha yavaş deşaj oluyorlar. O açıdan güzel ama çok fazla elektrik tüketen aksesuarlar (Healtech Thunderbox gibi bir cihazla sisteme eklenmiş sis farı, elcik ısıtma, usb şarj çıkışı vb.) varsa biraz riskli. Yukarıda @killingroad da değinmiş, sistemde fazla güç çeken aksesuar ve kaçak olmadığına çok emin olmak lazım...

Geçen sene fuarda BS vardı, fiyatları normal akünün 2 katı kadardı. Benim 3,5 yıllık akü henüz gayet sağlam (iyi bakarım...), ondan en az 2 yıl daha bir yenileme ihtiyacım olmaz. O zaman gelince bir daha değerlendireceğim. (Büyük ihtimal cimrilik yapıp klasik suyunu kendin koyduğun AGM akülerden alırım. Benim motorda akü dik duruyor, dolayısıyla bu opsiyon gayet makul. Kafa rahat olur; aküye suyunu koyana kadar rafta bayatlama durumu yok. Fabrika dolum veya LiFePO4 akülerde pillerin durumu çok soru işareti...)
Ben de geçen sene yeni akü alırken fabrikada doldurulmuş ya da lityum akülerin ne kadar bayat olabileceğinden emin olamadığım için asidini kendim koyacağım Yuasa marka akülerden aldım, yanında nasıl doldurulacağını anlatan klavuz da çıkıyor, çok zor iş değilmiş. hem xmax için hem vstrom için birer tane almıştım geçen sene bu zamanlar.
bu kış 6 ay yerindne oynamayan xmax tek marşta çalıştı. ilk aldığımda üzerindeki orijinal aküsüyle de öyle oluyordu.
vstrom zaten sürekli şarj cihazına bağlı. artık takip cihazı da yok sürekli aküyü yiyecek. beni uzun süre idare eder bu aküler.

Motosikleti
Ben de geçen sene yeni akü alırken fabrikada doldurulmuş ya da lityum akülerin ne kadar bayat olabileceğinden emin olamadığım için asidini kendim koyacağım Yuasa marka akülerden aldım, yanında nasıl doldurulacağını anlatan klavuz da çıkıyor, çok zor iş değilmiş. hem xmax için hem vstrom için birer tane almıştım geçen sene bu zamanlar.
bu kış 6 ay yerindne oynamayan xmax tek marşta çalıştı. ilk aldığımda üzerindeki orijinal aküsüyle de öyle oluyordu.
vstrom zaten sürekli şarj cihazına bağlı. artık takip cihazı da yok sürekli aküyü yiyecek. beni uzun süre idare eder bu aküler.
Ben de aynı kafadan o tip bir akü alırım büyük ihtimalle. Taptaze olduğundan emin olduğun bir akü olur böylesi.

F54

Hafiflik güzel ama şart da değil yani.
hafiflikten ziyade üretici lityum koyarken hazneyi küçük yapıyor başka akü sığmıyor
bu yüzden afrika twin 2018 ve daha yeni model sahipleri çok muzdarip seçenek yok gibi bir şey
hatta 2023 veya 2024 te daha farklı bir teklonolojiye geçip işleri daha karmaşık hale getirdi honda eski kasada olan aküler de çöp oldu diyelim

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ben de aynı kafadan o tip bir akü alırım büyük ihtimalle. Taptaze olduğundan emin olduğun bir akü olur böylesi.
Ben de öyle düşünüştüm alırken, fiyatlarına da bakmıştım Yuasa alınca çok aşırı pahalı olmuyordu yuasa aldım. daha önce GEL tipte akü denedim ama onları da çabuk öldürünce en iyisi eski usul bildik akü dedim, içine sıvıyı kendim ekleyebilir miyim diye çekincem vardı ama kitapçıkta yazdığı şekilde sıvı eklemeyi, presödure uygun şekilde şarj aleti ile şarj etmeyi falan hiç bir usta o kadar özenerek yapmaz deyip kendim yaptım. İyi ki de öyle yapmışım, kafam rahat artık.

Son düzenleme:

pea

Motosikleti
Hey maşallah senin 500f duruyor mu hala?
Duruyor duruyor, 98 bine geldi.
Bir ara değiştirecektim, sözde çip krizi ve karaborsa patladı.
O bitti, bayilerin havası ve tok satıcılığı başladı. Bir ara Hornet için Honda'ya gitmiştim, satış görevlileri Amerika tatillerini anlatmaktan benimle ilgilenmemişlerdi.
O bitti, sözde peşin fiyatına 1500 taksit ayağına fiyatlar şişti.
Şimdi satsam, yeni motorun 1/3'ü anca ediyor. Yok pahasına gideceğine ölene kadar binerim napalım :)

Motosikleti
...
Şimdi satsam, yeni motorun 1/3'ü anca ediyor. Yok pahasına gideceğine ölene kadar binerim napalım :)
Ooo daha 10 sene binersin o halde? Ölümsüz o motor :D

100.000'e geldiyse bir supaplara baktırmakta fayda olur sanki?

pea

Motosikleti

Şimdilik kontak sorunlu, çoğu yerde boyası kalktı. Subaplara bakacak usta bulmak da zor. Hem zaman hem para harcayasım yok açıkçası :oops:

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F

Hiç bir şey olmaz ya. 100 bin km sonra hele rodaj bitip üstüne 150 bin km daha yol yapsın, işte o zaman bir baktırır. 🙂🤌

• Haha
Tepkiler: pea

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar