Hocam önce 696 alınır mı sorunuza cevap vereyim, Evet.
Diğer yandan verdiğiniz linke baktığımda motor hernekadar temiz görünsede kabaca ilk gözüme çarpan şasinin sağ tarafında dare izleri var özellikle mesnet hizasında iyi bir ezik var, muhtemelen önden darbede sağ amortisör borusu ezmiş gibi görünüyor, birde sağ üst mesnet kelepçesinde çatlak var gibi ama fotoğraf yanılsaması olabilir kontrol etmek lazım, bu motora niyetlendiyseniz dikkatli bir şekilde kontrol ettirin.
Şimdi dönelim 696 alınır mı sorusuna tekrar..
696 konusunda kulaktan dolma bilgi çok dönüyor, özellikle de desmo ile ilgili sürekli bir korkutma durumu var.zaten sırf bu söylemler yüzünden insanlar geri adım atıyor korkuyor almaya.
Günümüzde Japon, Avrupalı, Çinli farkı kalmadı parça fiyatları açısından hepsi pahalı, peki örneğin 696 nın x parçası önceki motorum olan mt07 den pahalı mı? Pek değil mt07yi de baştan assagi toplamıştım ve absürt rakamlara almıştım parçalarını hiçte ucuz değildi.
Peki parça bulunabilirliği? Yine mt den örnek vereyim, bazı parçalar stokta yoktu gelmesini bekledim, 696 da ise korlasa sipariş verdim geldi, stoklarında mevcuttu istediğim parçalar.. 2009 model 696mın (buarada 2008 ila 2014 modeller arasında teknik hiçbir fark yoktur ) sağında solunda kullanılan bakır vs pullar bile mevcuttu stoklarında. İstedim geldi. Bu durum gerekli olabilecek tüm parçalar için geçerli mi? Tabiki değil. Buarada yine parça alımı için yurtdışına alım yapabileceğim sitelerde var oradan da isteyebilirdim uzun bekleme süresi olsaydı, fiyatlar da aynıydı üstelik ama gerek kalmadı. Buraya kadar bakım parça kısmı için size bir fikir vermiştir diye düşünüyorum.
Kalite farkı kısmına pek girmeyeceğim sadece kısaca şunu söylemek isterim, 2015 model mt07 motorum ile 2009 model 696ım yana konulduğunda 07 2009 model, 696 2015 model gibi görünüyor Net.
Ben hergun mesai bitimi enaz bir saat motora bakıma ayıran biriyim, nekadar uğraşırsam uğraşayım mt diri görünmüyordu.
Diğer bir konuda daha önce de birkaç kez okuduğum 696 ya nazik makina demeleri, kim nereden çıkarmış kimden duymuş da ikna olmuş yayıyor bunu?
Bu söylemin açılımı hiç görmedim., nedir nazikligi, gitmem mi diyor nazlanıyor mu??
Yada gaz açınca blok mu dağılıyor kol mu çıkarıyor??
Yukarıda da arkadaşların dediği gibi, sen motora bakma feleğin çemberinden geçir sonra yalandan ilan aç, öyle bakımlı böyle bakımlı öyle baktım böyle baktım başım tacı gözümün nuruydu diye, sonra cebinde iki kuruş parası olan yav adam gibi bi motora biniyim diyen öğrenci yada genç bir kardeşim alsın motoru ikinci günde elinde patlasın! Motoru satan Y.vŞ.k da çaktım kurtuldum diye orda burda söylesin. Şimdi motor mu nazik? hangi marka model olursa olsun (kronik sorunu olduğu bilinen marka modelleri ayrı tutuyorum) bakmasan sende patlamazsa onda patlar.
696 çok güzel bir motor tipi karizması sürüş keyfi, güvenilirliği, sağlamlığı bambaşka.
Oturuş çoğu çıplak motordaki gibi dik değildir öne hafif bir açısı vardır ve boyunuza,kol boyunuza göre ayarladiginizda çok rahat bir oturuşunuz olur ki ayarlamazsanız yav bu rahat değil diye lanet okursunuz, sizin kabahatinizdir yani.
Gidon açısı dardır, sürüşte en ufak açı yetersizliği yoktur, manevra yaparken biraz açı azlığını hissettirir.
Yazın dahi jiklesiz çalışmaz diye hurafe vardır, oysa eski sahibi tarafından senkron ayarı yapılmamış:yaptırılmamıştır, oysa bal gibi de kışın dahi tek marj jiklesiz çalışır (çoook soğuk - bilmem kaç derecede ister herhalde bilemiyorum)
Vites aralıkları uzundur düşük devir(3bin devir altı) sevmez, 3.500/400 devir itibaren delidir ne yapsa yeridir.
Harika bir motor sesi vardır soğukken başka, ısınca başkalaşır, dinlemesi hoştur çok pis kışkırtır adamı gaza getirir.
Hava soğutmalıdır, yeniler korkar, niyeyse
Mermi gibi hızlanır, nal toplatır, arkadan bakanların ağzı açık kalır
Müthiş keyiflidir sürmesi çok zevklidir, güvenlidir. Abs varmış yokmuş fark etmez freni sıktınmı acaba durabilecekmiyim diye düşündürtmez.
Mt07 ile çokça karşılaştırılır, mukayese edilir/ edilmek istenir. oysa hiiiç mi hiç alakaları yoktur. Çokda kafa yormaya gerek yoktur
Şimdi bahsettigimiz motor Ducati nin giriş seviyesi dediğimiz bir motor aslında öyle ahım şahım biseyde değil aslen, nice genç kardeşleri var darma duman eder 696 yı, üstünden geçer.. ama bu paraya bu yaşta 5 köfte yedirmesede 3köfte garanti.
Hocam ne alırsanız alın önce çok iyi bir ekspertiz yaptırın Mutlaka ama Mutlaka! Motor görmeye giderken duygularınızı evde bırakın Mantığı aklı alın gidin, ha şunu unutmayın istediğiniz kadar ekspertiz yaptırın ne motor alırsanız alın sıfır almadığınız sürece ((ki onda da lastik değişimi yapmanız olsası) illaki yine para harcayacaksınız eksikleri çıkacak satıcının bilmediği yada sakladığı sorunlar çıkacak, burada iş nekadar sağlıklı ekspertiz yaptırdığızdan geçiyor, zaten para harcayacaksınız da o para 3 mü 5 mi onu belirleyecek sağlıklı bir inceleme.
Çok uzattım son bir hatirlatma şayet 696 alacak olursanız alır almaz götürün desmo bakımını kendiniz yaptırın. Uzun yıllar aklınız selim olur, yok gerçekten helal süt emmis birinden alıyorsanız adam desmoyu yaptırmışsa (çıkma parcalarla olmadığına emin olun) yağ, buji hava filtresi değişimini yapın, aküyü kontrol ettirin ve 696 sürmenin keyfine varın.