Ertelemek ya da ertelememek, işte tüm mesele bu? (Enflasyon yüksek seyrediyorsa bu konu iyice irdelenmeli). Ben iyi ki ertelemedim diyen taraftayım.
Çok istememe rağmen, 35 yaşından sonra iyi bir motosiklet pratiğini hayatıma dahil edemedim ve geçtiğimiz hafta itibariyle motosiklet olayını baya uzun süreliğine terk ederek Doninar 400 Ug'mi 550 Km kullandıktan sonra sattım. Şimdi gelelim olayın olumlu taraflarına.
Daha önce 200 NS'i satmış ama havaların düzelmesiyle motosiklet sevdam kıpraşmıştı. Elimde de 50 bin civarı harcayabileceğim bir bütçe vardı. Hiç düşünmeden gittim Mayıs 2021'de 46500 Tl olduğu son hafta Dominar 400 UG'mi aldım (haziran'da 48000 oldu), garaja koydum. Sonra yoğun seyahatli bir yaz dönemi geçirince sadece 2 ortalama tur atabildim ve zar zor 450 Km'de o yılı kapattım. Kışın motosiklet kullanmak zaten bana göre değildi.
Bu yaz bolbol kullanırım diye düşünüyordum ama yurtdışı iş başvurum sonuçlanınca, geçtiğimiz hafta ani bir kararla sattım. Hızlı gitsin diye muadillerine göre 2-3 bin altta bir fiyattan verdim gitti. Aksesuarlarıyla birlikte bana gelen maliyetin dolar karşılığı kadar, yine dolar karşılığı aynı fiyata satmış oldum. Acele satmasaydım, dolar bazında kar bile edecektim.
maalesef, kapitalist kurallar böyle ve enflasyon hem zarar hem de fırsattır. Enflasyon, sermayesi olmayan ve günlük parasını kazanıp harcayanlar için bir felakettir. Her gün hayat kalitesi hızlıca düşer. 2 birim alırken bir birim almaya başlanır. Ama sermaye sahibi için de fırsattır. Bu nedenle parası olan ertelememeli. Alabiliyorsanız alın geçin.
Benzer bir durumu buzdolabında negatif şekilde yaşadım. Buzdolabımız bozulduğu için, uçuk fiyatlar karşısında bir tanıdıktan ikinci el aldık. Kısa sürede o da bozuldu. Servis falan bizi 3-4 ay uğraştırdı. Şimdi sıfırını, o zaman alabileceğimin 2 kat üstünde almak zorunda kaldım

yanında bozulan gıdalarımız, evde yemek yerine dışarıdan kalitesiz beslenmemiz ve yaşadığımız stres de bu maliyete eklenirse, oldukça yüksek bir fark çıkıyor.