Dolar kuru çok değişmemesine rağmen fiyatların sürekli yükselmesi

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Aklıma gelen bir sebep: Fahiş dolaylı vergiler. İçtiğiniz meşrubata daha fazla ödüyorsunuz, gıdanın naklinde kullanılan araca daha fazla ödüyorsunuz, vs. Abim yeni araba aldı. Yaklaşık yüzde 110 vergi vermiş. Hangi ülkede böyle bir vergi var? Burada araç vergisi yüzde 7.

Esnaf vergi veriyormuş gibi yazmışsın ilahi hasmet :D

1993'te düzenli olarak çalışmaya başladım (ilk sigortalılığım 1991), 1993-1997 arasında iki işverenim de beni asgari ücretten gösterdi (1. Gençlik cehaleti çok şeyetmedik o zaman, 2. İşverenlerin esnaf değildi 10-20 çalışanı olan küçük patron şirketleriydi), 1998'de 3. (ve ilk kurumsal) işverenim beni ilk defa gerçek ücretim üzerinden sigorta ettirdi. Maaşım fena değildi ama öyle aman aman, çok yüksek de bir maaş da değildi. Taksim'de Kızılkayalar, Bambi gibi hepsi de Rizeli (konumuzla doğrudan ilgili olmakla birlikte dolaylı olarak ilgili...) büfeci esnafı vardır. Bilen bilir, orası darphane gibi para basar. İşte ilk gerçek maaşımdan sigorta edildiğim o 1998 yılında bu Rizeli esnaf arkadaşların vergi levhalarına baktığımda yediğim lokmayı ters yutuyordum. Çünkü bu arkadaşlar tüm yıl vergi matrahı (yani üzerinden vergi hesabı yapılacak kazanç) olarak benim 1 ayda ödediğim gelir vergisinden az bir tutar beyan etmişlerdi.

"Vergi veren esnaf" tamlaması Türkiye'de olsa olsa bir oksimorondur, başka bir şey değil.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Mesela burada naylon fatura diye bir olay var. En son kdv kimde kaldıysa, (çocukların istop oyunu gibi) sana tekrar ödetiyorlar.

Yani pek çok kurumsal firma daha üstte yazdıklarını mutlaka göz önüne alıyordur illâ ki ama sonuçta bütün bu ekonomi teorisi bilgileri benim Türkiye'de basit bir öğle yemeğine neden Yunanistan veya İtalya'dan daha fazla para ödediğimi (veya aynı para ile neden çok daha az ve/veya kalitesiz yemek yediğimi) açıklamakta yetersiz kalıyor. Halbuki çok basit bir sebebi var; işletmelerin hepsi mal sahiplerini beslemek için çalışıyor da ondan. Sermaye dini sebeplerle bilinçli olarak veya tamamen bilinçsizlikten doğru yatırım araçlarına yönlenmediği, üretime değil ranta yatırım yapıldığı sürece böyle de olacaktır. Esnaf da bizi ayakta düdüklüyor, iyi de yapıyor. Böyle mal bir müşteri kitlem olsa vallahi ben de nimetten sayar ve acımadan düdüklerim ne yalan söyleyeyim? :) (Ya ortama uyacaksın ya da oradan s.ktir olup gideceksin, ortası yok bu işin; yukarıda yazmıştım, artık Survivor ortamı var...)

abi hemen ilk kısımdan başlayalım. türkiye'de yaşam italya ve yunanistan'dan daha pahalı, bunun maalesef basit bir açıklaması var.
ithalat bağımlılığımız çok yüksek. italya ile zaten uzaktan yakından alakamız yok. hepimizin motorundaki ama az ama çok sayıdaki italyan malı ülkenin kasası refah vs biliyorsun zaten. yunanistan'da da turizm ve total vergilendirme farkı var. türkiye'de dolaylı vergiler nedeniyle kazançlar çok az olduğu için insanlarda hırs ve etik dışı hareket gözlüyoruz.
Roma'da pizza satan adam, Alexa'da giro satan adam bir bmw 3 almak için acayip para kazanmak zorunda değil, ama ziverbey'de lehmacun satan adamçok daha fazla kazanmak zorunda. ya niye bmw 3, almayıversin falan fıstık ayrı konular zaten.

ha, bu işi bahane ederek girdi maliyetleri ve kar marjını dengeledikten sonra sadece kar marjını uçurmak için fiyat artıran yok mudur? elbette vardır. ama temel, genele yayılmış her şeyin aşırı pahalılığı bundan kaynaklanmıyor yani. atıyorum geçen bir arkadaş grubunda bir hesap fotosu dolaştı, 1 porsiyon adana 950tl gibi bişey. abi pahalı restoren her zaman vardı? şu an bişeye benzeyen adana ortalama 400tl gibi bişey desek, bunun %250 pahalılığında restoranlar hep vardı. ya hd'de 1,5 porsiyon 9,5tl 2 porsiyon 12tl mi ne hatırlıyorum zamanında. o sırada 50tl'e iskender yok muydu sanki =) gibi. sen böyle diyorsun demiyorum anladım dediğini, o kısma girmişken buraya gelmeden duramadım sadece =)

ayrıca bahsettiğin türkiye'deki sapkınlık seviyesindeki (özelliklele gayrımenkuldeki) rant ekonomisi de çok etkili kesinlikle..

Motosikleti
KTM RC 390
dolar artmasa da son 12 aylık enflasyon %70.
ki bu da tüik efendinin hesaplaması.

Konu biraz dağılmış. Laf lafı açmış. Ama farklı konularda da bilgilenmiş olduk. Bence güzel oldu. Donanımhaber gibi hissettirdi bir tık.

Başlık sahibi arkadaşın asıl sorusuna gelecek olursak sebeplere genel olarak değinilmiş zaten:
1 - Ürünün alınıp satılmasının yanında işletim maliyetine sahip olması
(Dükkan giderleri, çalışan maliyeti vs. olarak bahsedilmiş. Bu giderlerin tümü yurtiçi fiyatlandırma üzerinden olduğundan enflasyon farkı yansıtılmalı. 2024 ilk üç ayı için %15 olarak açıklandı yanlış hatırlamıyorsam. Bu döviz artışından bağımsız bir konu.)
2 - Ürünün karı için işletmecinin enflasyon farkı uygulaması da söz konusu
(Yani satıcı da ürünü 10 birime alıp 5 birim işletme maliyeti 5 birim de kar ekliyorsa, ürünün yine 10 birim olduğu durumda, 10 birimlik diğer kısma azami %15 ekleyerek, 21.5 birime satmalı. Burdaki azami ibaresini özellikle kullandım. Sonuçta bu kurumlar resmi değil, Belirli bir fiyat politikası uygulama zorunluluğu yok. Kar marjını daha da artırmak isteyebilir. Bu kişisel serbest ticaret durumu. Ha bunun yanında başka bir mesele daha var. Serbest ticaretin arz-talep dengesine göre hareketlenmesi. Yani bayii bu aracı distribitörün belirlediği fiyattan satmak durumunda normal şartlarda evet, ama bayiide araç yok, her gün yazılan var. Liste fiyatından verdiği aracı vatandaş iki gün sonra liste fiyatı +%20 ekleyerek satıyor mesela. Bayiide durur mu vatandaş böyle yapıyor, ben neden yapmıyorum diyor, yarak kaplama, kürek seramik uygulaması derken, oda fiyatı liste +%20'ye çekiyor. Bu işin vatandaş cephesi aybı, bunlar da yapıldı herkes biliyor. Mesela pandemi rahatlayınca bu muhabbetler bir tık azaldı ama bayiinin elinde 3 motor var. Biz bayiiye bağımsız olarak 4 kişi gidiyoruz. Ama üç motor var ya, birisi dışarda kalıyor, satıcı gözüne kestiğine diyor ki, sen bir 10 bin ateşle sana verelim. Bu da bayiinin aybı. Ama pandemi geçti piyasalar biraz bollaştı araç bakımından, bayiide araç var kimse almıyor, bayii diyor ki sana 200 bin lira indirim peşinde veya 300 bin kredi verelim 12 ayda öde. Araçlarda şu an böyle biliyorsunuz, motorlara yansımadı henüz. Neden motorlara talep daha fazla şu an.)
3 - Sezon diye tabir edilen mesele
(Aslında bunu üsttede açıklanan arz - talep kısmına da dahil edebilirdik. Motosiklet fiyatları yaz ve kış dönemi arasında hiçbir enflasyon ve döviz hareketliliği olmasa da farkeder biliyorsunuz.)

Hem yazılanları toparlamaya çalıştım, hem aklıma gelen farklılıkları eklemeye. Bu sorunun cevapları çoğaltılabilir. Şikayet edeceğim demişsin; bir sonuç alınacağını sanmıyorum, ebeni kadı sikse kime şikayet edeceksin derler. Bundan en alttakinden en baştakine herkesin haberi var. Ha peki napabiliriz, oturalım mı desen; ona da haklısın. Ateş sönmese de karıncanın safı belli olur. Toplu olarak hareket edilse de bir şey çıkacağını sanmıyorum ama öyle bir karar alınır çoğunluk desteklerse ben de katılırım buna. Zaten adalet anlaşıyımız sesi çok çıkan ve kalabalık tarafından desteklenenden yöne işlediği için azınlığın haklı olmasının herhangi bir karşılığı yok biliyorsunuz.

Finalde de demagojimi yapıp öyle gideyim;
"Bu ülkeye ve insanlarına ilişkin hiçbir şeyin, hiçbir zaman istediğim gibi olmayacağını biliyor; ve artık bundan acı duymuyorum.
Zeki Demirkubuz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar