... Islam, Hristiyanlik, Yahudilik hangi evrensel kurallarla celismekte? ...
İslam ve Musevilik (Yahudilik diye bir din yoktur bu arada; Yahudi bir etnik grup adıdır, Yahudi olup da Musevi olmayanlar olduğu gibi Yahudi olmadığı halde Musevi olanlar vardır...) şerri dinler olduğu için evrensel kurallarla çelişebilen hükümleri var. Bir iki tanesini aşağıya yazdım. (Kadınların toplumdaki hukuktaki durumu, belli koşullarda bir insanın katlinin uygun veya mazur görülmesi...) Hristiyanlık şerri, günlük hayatı katı kurallarla yöneten, bir fıkha sahip bir din değil; İbrahimi geleneğe ve kaynaklara sahip, aynı coğrafyadan çıkmış ama diğer ikisiyle temelden çok farklı, oldukça soyut bir din. Musevilik zaten hiçbir şekilde evrensel değil; elemanlar Allah'ı direkt tekellerine almışlar, kendilerini seçilmişler olarak görüyorlar.
...
Niye delinin biri camiye saldirinca elin Yeni Zelandalisi meclisinde Kur'an okutuyor? Yahu evrensel degerlerle celisen bir dini niye meclisine soksun adamlar? Musluman degiller, buyuk ihtimalle dindar da degiller... Niye? Cok basit bir soru: Bizde bir kiliseye saldiri olsa mecliste Pazar ayini yaptirir miyiz? Hadi bu iktidar yapmaz. Peki ya ondan onceki? Ondan onceki? Ondan onceki? Ondan onceki? Tahminim o ki hic biri yapmaz. Cunku biz istemeyiz yapilmasini. Cogumuz istemeyiz.
...
Sorunun cevabı bir önceki cümlede. Bkz. kalın işaretlediğim yerler...
...
Ya islam dini konusunda cahiliz ya da inancli insanlari bayagi bayagi mal ve gerizekali zannediyoruz.
...
Ne münasebet? Kim kime geri zekalı demiş?
Hakim konusunu daha önce tartışmıştık oraya tekrar girmek istemiyorum, adalet kavramı zaten çok karmaşık, derin ve sorunlu bir konu. Kanunu olup uygulanmayan, kanunu olmayıp keyfi uygulamaya sahip bir ülkede zaten adaleti hiç konu etmeyelim...
- Kimileri sabah namazını rahat kılsın diye gecenin köründe, güneşin doğmasına daha 2,5 - 3 saat varken uyanmak istemiyorum.
- Okulda çocuğuma hurafeler masallar öğretilsin bunlardan sınavlarda sorumlu tutulsun istemiyorum. (Kusura bakmayın ama benim için öyle; inanana saygım tabi ki var, zamanında ben de geçtim o yollardan, insanların ihtiyaçlarını ve - zararları yanında - pek çok faydalarını da yadsımıyorum ama neticede bunlar benim için hurafedir masaldır, nokta. Bir kültür ve folklor olarak kabul edersin eyvallah, üstü fazla gelir...)
- Kadınlara eşitsiz davranılmasını ve eşitsiz görülmelerini istemiyorum, (bunu dine mensup olmadan yapanlar da var da en azından dinin içine monte olmasın...)
- Dinden çıktı diye veya dine uygun davranmıyor diye veya çağrıya uymuyor diye ... vb. "hak"lı (Hakk'a inanıyorsan "hak"lısın, inanmıyorsan "haksız"sın...) sebeplerle bir insanın canının alınabilmesinin kabul görebilmesini istemiyorum.
- (Onlarca satır daha yazılır da gerek yok, abesle iştigal, çünkü inançlı olan inaçsızın gözünden bakamıyor dünyaya. Halbuki inançlıların %99'u hayatlarının bir döneminde inançlılar arasındaydı. Tersi de binde bir oluyor ama kaide değil...)
Her sey bir yana, eldeki pratik gerceklige bakalim: Ileri ulkeler bir suru dinden ve milletten insanlara ozgurluk taniyarak refah icinde geciniyor. Biz ise inatla birbirimizin tepesine binmekte israrciyiz. Sadece ATP ve turevleri degil, bayagi bir cogumuz oyleyiz. Realist olalim: Ne dindarlar bitecek, ne de olmayanlar. Ya ileri ulkelerin on yillardir yaptigi gibi uzlasip bir arada yasayacagiz, ya da didisip surunmeye devam edecegiz, ucuncu bir opsiyon yok. Nedense surunsek te didismekte israrciyiz gibi geliyor bana.
İleri ülkelerde Müslümanlar çoğunluk değil azınlık ve/veya o ülkeler laik / seküler kanun ve yönetimlere sahip ve bunlar uygulanıyor. Kanuna sahip olmak yetmez onu uygulayabilmek de lazım.
Neyse, biz anlaşamayız. Çünkü olumluya dair verdiğiniz örneklerin hiçbiri Müslüman ülkelerde değil, hepsi ya Hristiyan ya da artık dini hayatlarında en fazla bir folklor ve gelenek unsuru olarak tutanların çoğunlukta olduğu ülkeler.
---------- Mesajlar birleştirildi - 18:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:06 ----------
...
Sen hakim oluyorsan o da olur. Sen asker oluyorsan o da olur. Çünkü ona hiç bir üstünlüğün söz konusu değil. Bu kadar basit. "Yok, hayır olamaz" dersen o da der. Soğuk iç savaş ve beraberindeki sefalet devam eder.
...
Yukarıdakini Türkiyedeki herhangi bir dini azınlık mensubuna (künyesinde kodu Y veya H olan arkadaşlar) söyleyin de suratınıza kahkaha atsın...