Doğru Vites Geçişleri Nasıl Yapılır

Motosikleti
Honda Forza 250
Arkadaşlar bazen vites geçişleri çok sert oluyor ve ses geliyor bazen ise çok sezsiz geçiş yapıyor doğru vites atma ip uçları nedir doğru şekilde nasıl vites değiştirmeliyim,

İşin sırrı debriyaj manetiyle senkron bir alişkanlik olan hafif gaz vermek.

Bu kadar basit.

Bu arada rpm seviyeside onemli,kalkipta 8-9 bin rpm de 6 dan 3 e almayada kalkma birak biraz motor devir düşürsun.

Dostum şöyle hemen sana durumu açıklayayım. Yavaşlamak istediğin zaman debriyajı sıkmıyorsun(Panik frenden bahsetmiyorum) durmak istediğin kadar frene basıyorsun, motorun kompresyonda olduğu için frenlemene yardım edecek şekilde motor freni da yapacaksın aynı zamanda, ve devir düştüğünde artık motorun direnç göstermeye başladığı an(motor ileri doğru atılma hareketlerinde bulunduğu an) debriyajı sıkıyorsun, basmana bile gerek yok üstüne koyman yeter, şık diye geçiyor alt vitese hafif gazla destekliyorsun(tam elini debriyajdan çekerken). Aynı işlemi bi alt viteste de uyguluyorsun.

Vites yükseltmeye gelince, Devrin yükseldi, vites artırmak istiyorsun. Ozaman seri bir şekilde gazı tamamen kapatıyorsun, vitesi yükseltiyorsun, fakat bu kadar değil, devir farkı olacağından motorun rölanti devrinden üst devire çıkmak için direnç gösterecek ve kompresyona girecek. Bu da bi nevi dengeni bozabilir, kısa süreli tork kaybına uğratabilir. O yüzden hafif gaz vererek (gaz verili vaziyette AMAN Çok açık değil) debriyajdan elini çekiyorsun.

Vites yükseltirken devri çok yükseltmeden vites atınca tıkırtı olmuyor. Ama diyelim ki mesela cbr250 de devri 6 binlere gelince vitesi yükseltince tak ediyor. Aynı şekilde diyelim ki 6 ncı vitesteyim. Vites düşürürken ses gelmiyorsa o vitese göre hızım yüksek. Ses gelmeye başladıkça vites hıza göre düşük kalıyor demek. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama buna göre vites atıyorum ben. Aynı şey cbr650r için de geçerli

Hızlanma durumunda vites yükseltmek için debriyajı bir anlığına çekerken aynı zamanda gazı da kapatıp açacaksın ve vitesi pedalını çekeceksin. Eğer gaz kesme ve pedalı çekme işini aynı anda yapmayı becerebilirsen debriyajı çekmene gerek bile kalmayacaktır.

Aynı durum yavaşlarken vites düşürmede de tersi olarak geçerli. Yani vites pedalına aşağı doğru basarken aynı anda bir anlığına gazı açıp kapatacaksın. Yine aynı anda yapabilirsen vites debriyaja gerek bile duymadan rahatça geçecektir.

Tabi bunları yaparken doğru devirlerde olmak da önemlidir. Her motorun karakteri farklı olduğu için kimse net bir devir aralığı söyleyemez. Kabaca vites yükseltmek için devrin yeterince yükselmiş olması, vites düşürmek için de yeterince düşmüş olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Benimki çok kemikli geçiyordu forumdan birisi düşük devirde atıyorsan normal dedi. Biraz daha yüksek devirde atıyorum şık şık geçiyor. 1 ile 2 arasında sesli geçme bazı motorlarda kronikmiş sanırım. CBR125 ve 250de oluyormuş genellikle. Aynısı bende de var takur tukur geçiyor ne yaparsam yapayım.

Hızlanma durumunda vites yükseltmek için debriyajı bir anlığına çekerken aynı zamanda gazı da kapatıp açacaksın ve vitesi pedalını çekeceksin. Eğer gaz kesme ve pedalı çekme işini aynı anda yapmayı becerebilirsen debriyajı çekmene gerek bile kalmayacaktır.

Aynı durum yavaşlarken vites düşürmede de tersi olarak geçerli. Yani vites pedalına aşağı doğru basarken aynı anda bir anlığına gazı açıp kapatacaksın. Yine aynı anda yapabilirsen vites debriyaja gerek bile duymadan rahatça geçecektir.

Tabi bunları yaparken doğru devirlerde olmak da önemlidir. Her motorun karakteri farklı olduğu için kimse net bir devir aralığı söyleyemez. Kabaca vites yükseltmek için devrin yeterince yükselmiş olması, vites düşürmek için de yeterince düşmüş olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Usta vites düşürme olayında gazı kapatıp açarsa bütün dişliler artık dişsiz olur :D Devir rölanti devrine yaklaştıkça zaten kendi geçiyor şıp diye

Usta vites düşürme olayında gazı kapatıp açarsa bütün dişliler artık dişsiz olur :D Devir rölanti devrine yaklaştıkça zaten kendi geçiyor şıp diye

Yanlış anlaşılmaya müsait bir şekilde yazmışım özür dilerim.
Vites düşürürken Gazi kapatıp açmayacağız, açıp kapatacağız. Yani zaten gaz kapalı yavaşlıyoruz, tam vitesi düşürürken bir anlığına ara gaz veriyoruz. Bu sayede devir anlık olarak artarak daha kolay geçiyor. Mesela vites düşürürken 3000 devirden 4000 devire çıkacaksa bu devir yükseltme işini dişliye debriyaja bindirmeden ara gaz ile yapıyoruz.

Arkadaşlar bazen vites geçişleri çok sert oluyor ve ses geliyor bazen ise çok sezsiz geçiş yapıyor doğru vites atma ip uçları nedir doğru şekilde nasıl vites değiştirmeliyim,

Çok sert ne demek? İleri atlama ya da yığılma mı oluyor?
Yoksa ayağınızla pedalı ittiğinizde mekanik bir zorlanma ile sürtünme ile mi geçiş oluyor?
Sorunu doğru anlayalım ki doğru önerilerde bulunalım.

Motosikleti
Honda Forza 250
Uyarılarınızı dikkate alıp deniyeceğim genelde vites yükseltirken özellikle 1 den 2 ye geçerken tak diye vurma sesi oluyor motorum cb 125 r honda 2017 model,

Debriyajla vites değişiyorsan gazla oynamana gerek yok , debriyajsız değişeceksen hafifçe gaz açmak gerekir ki tel kopması yada sportif sürüş harici buda gereksiz , motosiklet şanzımanları bildiğiniz üzere sıralı denilen tiptedir , vitesi kolayca veya dişlilere zarar vermeden değiştirmek için hızınızla beraber uygun vitesi seçmelisiniz , geç kalırsanız istemediğiniz sesler duyarsınız yada arka tekeriniz kilitler vs..sıralı şanzımanda vites değişiminde en çok yapılan hata vites seçici levyeye kararsız davranmak , basıyım mı basmayayım yada çekiyim mi çekmeyeyim mi kararsızlığını yaşarsanız şanzımanı üzersiniz , seri şekilde vitesi küçült ve büyüt , hele debriyaj çekili atıyorum 6. viteste motorun akmasına izin vermeyin vitesi al 5 e maneti bırak çek 4 e şeklinde küçültün , gezilerde bazen denk geliyorum adam manet çekili frenle durmuş kart kurt diye bire kadar inmeye çabalıyor , bu hem çok emniyetsiz hemde zararlı bir uygulama..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar