Dişli hakkında

Bu işten memnun olan var memnun olmayan var, ama kısa vadede elbette denenebilir. Cbf ufak oranlı değişimlşeri kullanıcının da şartları uygunsa kaldırıyor.Ama ybr yi bilemiyorum. Denemek lazım. Dişli değiştirince eskisi gibi motordan tork oluşmasını beklemek, hemen orj dişlide olduğu gibi ivmelenmesini istercesine gaza yüklenmek elbette uzun vadede motora artı yük bindiricek ve sağlıklı olmayabilir. Motoru kullanırken yapılan dişli oranının nabzına göre şerbet vermek lazım. Hızlanırken motora eskidinden daha dingin davranmak, istenilen hıza ulaşılıncada eskisinden daha düşük olan devrin keyfini çıkartmak lazım. Ön dişi değiştirirsen çok rahatlar, arkayı değiştirirsen motora yük biner gibi bi çıkarıma katılmıyorum. Ön dişi değiştirmek arkada 3 diş oynamaya eş olduğundan elbette devir orjinaline nazaran bariz rahatlar ama arkada 3 diş oynandığında artan sürüş kalitesinin yanı sıra, sürüş kalitesinin düşen, kalitesizleşen kısımlarında göz ardı edilmemelidir.

Bide işin şu boyutu da var. Bu dişli değişim olayına her marka modeli aynı olan motor aynı tepkileri ve performansı da vermiyor. Kullanıcı kilo farkı, (Adam 60 kilo, sen 80 kilo isen inanılmaz fark eder, motor 10 hp sonuçta, yorumu dahi değiştirir, artçılı sürüş inılmaz değiştirir) Birde bizim motor sınıflarda şöyle bi fark gözlemledim. Motora rodaj aşamasında çok yüklenirsen acımadan, dip gaz, devam, yani rodaj hız kurallarına uymadan delice kullanırsan motor ömrü çok uzun olmuyor, ama motor ömrü süresince performansı son sürati, ivmelenmesi diğerlerinden % 3-5 daha iyi olabiliyor. Yanlış rodajla açılmış, hiç rodaj yapılmadan acımasızca kullanılmış motor, böyle kullanıldığından ömründen kısmen yenmiş olsa da, ilerde yapılan dişli değişimine daha olumlu cevaplar veriyor. İki farklı motor, iki farklı kişi, iki farklı beklenti, şehir içi, şehirlere arası kulanım oranı farklı iki sürücü, motor marka model aynı olsa dahi rodajı farklı yapılmış veya herhangi bi sebepten dolayı performansı bir diğer motordan ufak oranlarda farklı olabilmesi mümkün iki farklı motor söz konusu. Mesela Ybr için önü bir diş büyülten ve memnun olan kişilerden söz edilmiş fakat,bende bir den çok kullanıcıdan, memnun olmadıklarına ve eskiye döndüklerine dair anlatımlar duydum. Bu işten her kezin beklentisi farklı olduğundan motorlar ve kullanıcılar kullanılan ortam, kilolar vb farklı olduğundan aynı marka ve model kullanıcılarından da farklı yorumlar gelmeye devam etmektedir.

Koray cım demem o ki, sen dişli modifi yapılmış bi ybr esd kullandın, denedim diyelim. Sana öyle veyaböyle bi fikir verecektir ama aynı ivmelenme karakteri, aynı son sürat vb dişli değişiminin oluşturduğu farkları aynı dişli değişimi sen motoruna yaptığında % 100 aynı oranda değişim gözlemleyemeyebilirsin. Sen buradan oluşturduğun yorumları da dikkate alarak karar verdiğin şekilde dişli değişimini yap ve kendi motorunda dene derim. Memnun olursan devam et. Ön dişi 1 diş büyültmenin deneme aşamasında motoru fazla kastığını ve hantallaştırdığını düşünürsen, öne orj dişini takmak suretiyle arkayı mümkün olan en küçük oranda (herhalde iki diş) ufaltarak dene.

Tamamen nokta atışlı bir tesbit Ethem Abi..
Dediğin gibi motordan herkesin beklentisi farklı oluyor.. Bende genelde motoru hiç incitmeyen ,fakat 5. vitestede 8500-9000 rpm lere çıkan bir kullanıcıyım.. Benim için önemli olan 5. viteste
motorun düşük devirle hızlı gitmesini istiyorum.En azından her müsait olduğumda Karamürsel'e geliyorum.Bu gidiş-dönüş 80km ediyor.Sonuç olarak motorumu %80 uzun yolda E-5'te kullanıyorum.Ön dişi 15 ile değiştirme fikri benim açımdan çok iyi olabileceği kanaatindeyim.

Tamamen nokta atışlı bir tesbit Ethem Abi..
Dediğin gibi motordan herkesin beklentisi farklı oluyor.. Bende genelde motoru hiç incitmeyen ,fakat 5. vitestede 8500-9000 rpm lere çıkan bir kullanıcıyım.. Benim için önemli olan 5. viteste
motorun düşük devirle hızlı gitmesini istiyorum.En azından her müsait olduğumda Karamürsel'e geliyorum.Bu gidiş-dönüş 80km ediyor.Sonuç olarak motorumu %80 uzun yolda E-5'te kullanıyorum.Ön dişi 15 ile değiştirme fikri benim açımdan çok iyi olabileceği kanaatindeyim.

En kısa sürede dişli değişimi yapmanı ve yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni dişlinle deneme sürüşü mahiyetinde Karamürsel' e de beklerim :)

En kısa sürede dişli değişimi yapmanı ve yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni dişlinle deneme sürüşü mahiyetinde Karamürsel' e de beklerim :)

Tabiki Ethem abi.. En kısa zamanda yapacağım..Hatta alayım hemende sadece takması kalsın..Bi çayını içmeye gelirken deneme sürüşü yaparım..Sonra sende bakarsın :)

koray telefonumu ver bana alo desin gelsin ben takarımda ama sadece ön dişli dimi diğerini hiç denemedim ve işi uzun ama öyleysede sorun yok

ön dişli değiştireceklerin bilgisine tekrar yazıyorum epey önce yine uyarmıştım sadece dişliyi almanız yetmiyor ön dişli için söylüyorum kilitve vidalarınıda mutlaka alınız yani 4 parça olacak dişli kilit pulu ve ikitane civatası önemli!!!!

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:29 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:23 ----------

arayan olmadı daha cebim açık şuan

ön dişli değiştireceklerin bilgisine tekrar yazıyorum epey önce yine uyarmıştım sadece dişliyi almanız yetmiyor ön dişli için söylüyorum kilitve vidalarınıda mutlaka alınız yani 4 parça olacak dişli kilit pulu ve ikitane civatası önemli!!!!

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:29 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:23 ----------

arayan olmadı daha cebim açık şuan

verdim arayacak ..

cbf 150 için orjinal 39t 40 t arka dişli yok diye biliyorum. rialli de
bulunan dişlileri aldiğimızda su koyverirmi? kalitesi nedir?
şuna kesinlikle inanıyorum, cbf 150 için arka 42t uygun değil
5.viteste bağırıyor.buna rağmen yeni kasalarda 43t yapmışlar
anlaşılır gibi değil.yalova gezisinde delmece yaylasına giderken artçılı
olarak,bugüne kadar çıktığım en dik rampaya vurdum.1.vites
fazla geldi, 2. vites az geldi

cbf 150 için orjinal 39t 40 t arka dişli yok diye biliyorum. rialli de
bulunan dişlileri aldiğimızda su koyverirmi? kalitesi nedir?
şuna kesinlikle inanıyorum, cbf 150 için arka 42t uygun değil
5.viteste bağırıyor.buna rağmen yeni kasalarda 43t yapmışlar
anlaşılır gibi değil.yalova gezisinde delmece yaylasına giderken artçılı
olarak,bugüne kadar çıktığım en dik rampaya vurdum.1.vites
fazla geldi, 2. vites az geldi

Ben şimdiye kadar aldığım tüm dişlileri rialliden aldım. Şu andaki 42 t dişlimide rialli den aldım. 2011 model motorumdaki 43 t yi sökerek bu 42 t dişliyi taktım. 13 bin km dir kullanıyorum. Sıkıntı yok. Alınır. bana 42 t den daha ufak dişli olmuyor. Ama rialliden daha önce 40 t dişlide aldık, kullandık. Problem yok. Alınabilir.

Ben şimdiye kadar aldığım tüm dişlileri rialliden aldım. Şu andaki 42 t dişlimide rialli den aldım. 2011 model motorumdaki 43 t yi sökerek bu 42 t dişliyi taktım. 13 bin km dir kullanıyorum. Sıkıntı yok. Alınır. bana 42 t den daha ufak dişli olmuyor. Ama rialliden daha önce 40 t dişlide aldık, kullandık. Problem yok. Alınabilir.

teşekkür ederim. ben 40 t takmayı düşünüyorum ama 42 t den ufak olmuyor demişsin anlamadım. cbf 150 ye 40 t olmuyormu. 43 t' yi 42 t yapman yettimi? sanırım mondial için konuşuyorsun

teşekkür ederim. ben 40 t takmayı düşünüyorum ama 42 t den ufak olmuyor demişsin anlamadım. cbf 150 ye 40 t olmuyormu. 43 t' yi 42 t yapman yettimi? sanırım mondial için konuşuyorsun

Bana olmuyor derken benim kilom (87 kg) kullanım tarzım (bol artçılı kullanım), devamlı kullandığım istikametlerde mahalle arası dik bayırların bulunuyor olması vb nedeniyle benim motor 40 t dişliyi kaldırmıyor. ben o yüzden 43 ü sökerek 42 yapmak suretiyle istediğim performansı aldım. Sen kullanımına beklentilerine göre 40 ta kullanabilirsin. Benim motor, kendi kullanım kriterlerime ve beklentilerime göre 40 t yi bile kaldırmadığı halde 38 t diş kullanıp ta memnun olan dahi var. 38 t dişle motor 1. viteste 40 km-h yapıyor. orj. dişli de 2. viteste kalkıyormuş gibi. 1.vites ortadan kalkmış gibi oluyor neredeyse. Ama dediğim gibi kullanan ve memnun olan, hatta tavsiye eden bile var. Kişiden kişiye değişir diyorum ya. En güzel örneği bu aslında. Tamamen kişisel.

40 t yi dene. Hoş olmadığını düşünürsen 42 t cuk diye oturur. Ben 43 t yi 42 yaptım. Benim için yeterli oldu. Tabi seni bilemem. Bir diş bile hissettiriyor.

Son düzenleme:
Arkdaşlar ; bugün servise gittim ustamla görüştüm...
Bana dediği şu :
kesinlikle önermiyorum.. Motorun az devir çevireblir ama zararlı olur uzun vadede..
Orjinal dişli ile 9000 rpm çevirsin hiç bir şey olmaz , dişli değiştirerek 7000 rpm çevirsin zarar verir..
motoru yorarsın dedi.. Ben vaz geçtim bu muhabbetten sonra .. dişli değiştirecek arkadaşlar sizde bi ustanızla görüşün isterseniz

Arkdaşlar ; bugün servise gittim ustamla görüştüm...
Bana dediği şu :
kesinlikle önermiyorum.. Motorun az devir çevireblir ama zararlı olur uzun vadede..
Orjinal dişli ile 9000 rpm çevirsin hiç bir şey olmaz , dişli değiştirerek 7000 rpm çevirsin zarar verir..
motoru yorarsın dedi.. Ben vaz geçtim bu muhabbetten sonra .. dişli değiştirecek arkadaşlar sizde bi ustanızla görüşün isterseniz

hadi bakalım senden bir daha dişli ile ilgili soru istemiyoruz abi :p

hadi bakalım senden bir daha dişli ile ilgili soru istemiyoruz abi :p

bana bak sacona fatih.. forumu geriye doğru okudum.. yanlış tarafı seçtin.. sende kara listedesin ona göre..
1- çinli
2- apaçi
3- sacano

sizin hakkınızda çıkan haberleri okun mu.. ybr topiğine atmıştım..senle çinli fatih hakkında:queen:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
koray dişli şart moruk olmuyo istanbul içinde keyfe gezince sorun yok da iş için olunca öne 15 lazımmis kanka..

ethem kardeş bilgiler için sağol.40t nin uygun olduğunu düşünüyorum

Arkadaşlar bu arada konu sahibinden özür dilerek kendim de bir konuda bilgi almak istiyorum. Benim motor skygo 125-30. Orjinal önde 13 dişli vardı. 14 dişli takılmış ben alırken böyle aldım. Şehir içinde giderken 50 km hızla giderken bile 5. vitese attığım oluyor. Vites araları çok kısa ve motor çabuk devirleniyor. Aslında çabuk devirlendimi mantık olarak insan yokuş çıkabilir diye düşünüyor. Geçen gün belki de takip etmişsinizdir biraz virajlı ve tırmanışlı bir yolculuk yaptık. 90 kilo arkadaşım-85 kilo ben bindim öncelikle arkadaşım kullanırken 2. viteste zorlandı motor. Arkadaşımın da motora bir şey olmasın diye temkinli kullanmasından ve 30 kiloluk bir fazlalıktan çok fark etti. Ben motorun başına geçtim ve artçı değişmi de yaptık. 60 kilo arkadaşım ben 85 kilo toplam 145 kilo 2. viteste 8000-9000 arası devirle yokuşları çıktım. Bana gayet güzel çıkıyor gibi geldi. Tek olsam heralde 3. vitesle çıkabilirim. Motorda bayılma tabiki de oluyor. Arka tekerim gereğinden çok büyük 130-70-18 ebatları. Bununda etkisinin olduğunu düşünüyorum.

Sormak istediğim 30 kilo farkla ve kullanımla bu kadar fark olur mu? Yani arkadaşım kullanırken temkinli kullandı gaz vermedi ama yinede yokuş anında motor bayılma yapıyodu. Daha sonra ben aldığımda ve artçı değişimi olduğunda gayet güzel çıktık.

Söylediğim gibi motor çok çabuk devirleniyor. Ben şimdi 15 dişliye geçsem mutlaka vites araları uzucak. Sizce ön dişli mi arka dişli mi değişmeli? Eğer değiştirsem bundan daha iyi yokuş çıkabilir miyim? Amacım sadece yokuşları biraz daha seri çıkmak. Yani 2. viteste 8000 devire çıkarak değilde 3. viteste 4000-5000 devirle çıkmak ve bu şekilde seri çıkmak. Sonuçta motor 8000-9000 devirde artık red line kısmına yaklaşıyor. 10500 de kesiciye giriyor. Bu da motoru mutlaka zorluyor. Yokuşta 2 den 3 e atsam bu seferde çekmiyor tekrar 2 ye atıyorum. Sizce böyle devam mı etmeliyim? Yoksa daha güzel bir şeyler yapılabilir mi? Çok teşekkürler. Selamlar.

Arkadaşlar bu arada konu sahibinden özür dilerek kendim de bir konuda bilgi almak istiyorum. Benim motor skygo 125-30. Orjinal önde 13 dişli vardı. 14 dişli takılmış ben alırken böyle aldım. Şehir içinde giderken 50 km hızla giderken bile 5. vitese attığım oluyor. Vites araları çok kısa ve motor çabuk devirleniyor. Aslında çabuk devirlendimi mantık olarak insan yokuş çıkabilir diye düşünüyor. Geçen gün belki de takip etmişsinizdir biraz virajlı ve tırmanışlı bir yolculuk yaptık. 90 kilo arkadaşım-85 kilo ben bindim öncelikle arkadaşım kullanırken 2. viteste zorlandı motor. Arkadaşımın da motora bir şey olmasın diye temkinli kullanmasından ve 30 kiloluk bir fazlalıktan çok fark etti. Ben motorun başına geçtim ve artçı değişmi de yaptık. 60 kilo arkadaşım ben 85 kilo toplam 145 kilo 2. viteste 8000-9000 arası devirle yokuşları çıktım. Bana gayet güzel çıkıyor gibi geldi. Tek olsam heralde 3. vitesle çıkabilirim. Motorda bayılma tabiki de oluyor. Arka tekerim gereğinden çok büyük 130-70-18 ebatları. Bununda etkisinin olduğunu düşünüyorum.

Sormak istediğim 30 kilo farkla ve kullanımla bu kadar fark olur mu? Yani arkadaşım kullanırken temkinli kullandı gaz vermedi ama yinede yokuş anında motor bayılma yapıyodu. Daha sonra ben aldığımda ve artçı değişimi olduğunda gayet güzel çıktık.

Söylediğim gibi motor çok çabuk devirleniyor. Ben şimdi 15 dişliye geçsem mutlaka vites araları uzucak. Sizce ön dişli mi arka dişli mi değişmeli? Eğer değiştirsem bundan daha iyi yokuş çıkabilir miyim? Amacım sadece yokuşları biraz daha seri çıkmak. Yani 2. viteste 8000 devire çıkarak değilde 3. viteste 4000-5000 devirle çıkmak ve bu şekilde seri çıkmak. Sonuçta motor 8000-9000 devirde artık red line kısmına yaklaşıyor. 10500 de kesiciye giriyor. Bu da motoru mutlaka zorluyor. Yokuşta 2 den 3 e atsam bu seferde çekmiyor tekrar 2 ye atıyorum. Sizce böyle devam mı etmeliyim? Yoksa daha güzel bir şeyler yapılabilir mi? Çok teşekkürler. Selamlar.
bence orjinal dişliyi geri tak 2 ile bağırtmadan çıkarsın

bence orjinal dişliyi geri tak 2 ile bağırtmadan çıkarsın
13 dişliyi mi? O zaman daha çok bağırmaz mı? Vites araları daha da kısalacak ama yokuşlar bu sefer 3. viteste çıkabilcem heralde anladığım kadarıyla doğru mudur? Detaylandırabilme ihtimaliniz var mı?

13 dişliyi mi? O zaman daha çok bağırmaz mı? Vites araları daha da kısalacak ama yokuşlar bu sefer 3. viteste çıkabilcem heralde anladığım kadarıyla doğru mudur? Detaylandırabilme ihtimaliniz var mı?

Ya orjinal dişliyi geri tak. Böyle yaparak motorun çekişi arttığı halde uzun yolda çok devirli seyrettiğini düşünüyorsan şöyşe yap, arkaya şu anki dişlinden 2 diş büyük diş tak. Veva orj. ön dişliyi geri takarak arka dişlini sadece şu anki dişlinden bi diş küçük diş ile değiştir. Hangisi mümkünse onu yap, senin istediğine mutlaka olumlu cevap verecektir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar